ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

”Visionsbilder lurar folk dagligdags”

27 september 2017

Vi möts dagligen av vackra visionsbilder med tilltalande byggnader, glada människor och fulla torg när nya projekt ska presenteras för bransch och allmänhet. Men är det verkligen okej att visa en bild som är långt från vad som kan bli verklighet? Frågan diskuterades under Business Arena Stockholm den 21 september med representanter från bransch, arkitekt och allmännytta.

Det går en sjuka i visionsbilder – det är inflation på ljusa fönsterpartier och fina fasader. Helt plötsligt kan det ha blivit ett helt annat klimat i Sverige eftersom bilden som visas ser ut som en plats vid medelhavet. Det konstaterar expertkommentatorn Daan Cedergren, regionchef husbyggnad på Sweco som menar att visionsbilder därmed blir en demokratifråga.
– Det är det som är demokratifrågan – man säger att det kommer bli en viss typ av stad, centrum eller stadsdel, men det blir inte alls så. Är det okej att vi visar en bild som är så långt från verkligheten?

Hans Willehader, arkitekt på Arkitema svarar att det handlar om att det beror på vilket sammanhang bilden är tänkt att publiceras i.
– Man måste förstå att bilden tjänar olika syften. Bilden måste berätta en berättelse – men hela sanningen kan man inte ge.

Han får medhåll av övriga paneldeltagare, Ola Serneke, vd för Serneke och Alarik von Hofsten, frilansande stadsutvecklare och projektansvarig Upplands Väsby kommun.
– Lova inte mer än ni tänkt att göra. Men det tjänar ingenting till att visa något som ses som dåligt, folk vill se någonting vackert, säger Ola Serneke.

Visionsbilder har alltid behövts, och kommer alltid behövas. Så även om många bilder visar upp massa människors välbefinnande samlat i en bild, istället för att ha inslag av en hund som bajsar, en dyster viadukt eller ett par som bråkar, är det en viktig faktor för alla inblandade parter när något ska byggas.
– Det är hård konkurrens om marken när kommuner säljer – och då blir bilderna utslagskraft. Kommunerna får se massa fina bilder, företagen anlitar de bästa arkitekterna för att vinna såklart, säger Alarik von Hofsten och tillägger:
– Visionsbilder lurar folk dagligdags. Visionsbilder går att göra otroligt verklighetstrogna idag – det är ett problem för en bredare allmänhet. Vi som är experterna ser direkt att ”det här går inte att bygga” – därför måste vi vara mer kritiska i vad vi publicerar, säger Alarik von Hofsten.

Modererade gjorde Ellinor Persson, journalist och programledare och expertkommentator var Daan Cedergren, regionchef husbyggnad, Sweco.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt
Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

Tack Malmö!

Tack Malmö!

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015