ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Ljusa tider för industrifastigheter – rapport från MIPIM 2024

15 mars 2024

En rutinerad Mipim-besökare är den välkände fastighetsbolagsrevisorn Ingemar Rindstig. I år tycker han sig se ökad optimism, även om de osäkra tiderna består. 

Vilka trender har du identifierat på årets upplaga av Mipim? 

Förra året rådde det stor osäkerhet på Mipim. Den främsta orsaken var den höga inflationen. Oron finns även i år, men i kombination med en försiktig optimism. I år är det geopolitik som oroar, med krig och avgörande val i många länder i världen. Optimismen grundar sig i en generellt sett ganska bra makroekonomi. Fastighetsbolagen har positiva driftnetton. Nästan hälften av de noterade svenska bolagen har även positiva förvaltningsresultat. Man ska komma ihåg att räntorna faktiskt inte är viktigast, utan det allra viktigaste är att uthyrningarna går bra.

Har du någon uppfattning om utvecklingen på kontorsmarknaden?

Det är stor skillnad mellan USA och Europa. I USA är man riktigt orolig för kontorsmarknaden. I en stad som London är situationen stabil i de centrala delarna för bra moderna kontor, även om det är kris i B- och C-lägen. Jag är övertygad om att i Europa är det hybridlösningar som gäller och där ökar kontorsvakansen föga. Går man till Asien är det inga problem alls för kontor. I Asien bor man så trångt att det inte går att jobba hemma. 

Övriga segment?

Som man säger: Det är heds, beds and sheds som gäller, det vill säga bostäder och lager/logistik. Sedan går hotell hyggligt bra. Vi kommer att vilja resa privat framöver också, det blir tuffare för affärshotell.

Du ser en ljus framtid för industrifastigheter?

Personligen tror jag mycket på industrifastigheter. En viktig anledning till att intresset för industrifastigheter ökar är att ökad global risk talar för en återindustrialisering i hela Europa. Vidare ska man komma ihåg att industrifastigheter och logistik inte är samma sak. Ofta visas information och statistik för dessa tillsammans som en kategori.

I övrigt?

Självklart är ESG den viktigaste frågan av alla. Detta kommer att kräva väldigt mycket omfattande ombyggnader. En annan trend är AI. Där tycker jag att många missar att AI ger intäktsmöjligheter utöver ren effektivisering Tekniken kan exempelvis användas för att använda byggnader dygnet runt.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev