ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Umeå och Vasa kan komplettera varandra

22 februari 2017


Stig-Björn Ljunggren och Mauritz Knuts under Kommunicate på Business Arena Umeå. Foto: Kristian Wallgren.

En av de kommuner som deltog på Kommunicate under Business Arena Umeå var finska Vasa. En stad med 67 000 invånare (113 000 i regionen) som bland annat har ett starkt så kallat kluster med företag inom energibranschen. Fastighetsnytt bad Mauritz Knuts, projektchef på Vasaregionens Utveckling AB, berätta vad som var målet med besöket på Business Arena Umeå.

– Huvudanledningen är att vi vill att marknaderna inom byggnadsbranschen i de båda länderna ska komma närmare varandra. Vasa och Umeå är två växande stadsregioner som har ett stort behov av kompetens och resurser. Det vore bra om den kompetens som finns totalt kan ta uppdrag på båda sidor om Kvarken. Dessutom har vi olika konjunktursvängningar, ibland går det bättre i Sverige, ibland i Finland och därmed finns en utjämnande effekt, säger Mauritz Knuts.

Satsar på avancerat byggande
En annan anledning till att Vasa gärna ser ett ökat samarbete över vattnet (närmare bestämt sundet Norra Kvarken mellan Vasa och Umeå som är den smalaste delen av Bottniska viken) är att staden har ambitiösa planer för sitt byggande.

– Vi i Vasa vill satsa på avancerade projekt, och då finns det kompetens i Umeå som vi skulle ha stor nytta av mellan varven. Gränsen gör det svårare än man kan tro, vi kan ha samma företag med verksamhet i båda städerna, och ändå finns inget utbyte av resurser mellan dem. Det kan vara så att det finns folk som är lediga i ena staden, medan kontoret i den andra staden är ute och letar efter kompetens. Det vill vi överbrygga och på så vis få till en fungerande gemensam marknad.

Fungerade bra på 90-talet
Enligt Mauritz Knuts fungerade det bättre förr. Man behöver faktiskt inte gå så långt tillbaka i tiden.

– Det handlar både om att börja tänka på ett annat sätt, och helt enkelt att börja bygga upp nya kontaktnät. Det fungerade ganska bra på 1990-talet, då kände folk i de båda städerna varandra, men det gör man inte idag på samma sätt.

Han berättar att Vasa har flera spetskompetensprojekt idag och att staden siktar på att ha Finlands mest energieffektiva och hållbara byggande.

– Där kan vi behöva draghjälp kompetensmässigt, exempelvis har miljöcertifiering av byggnader kommit mycket längre i Sverige. Ni har Miljöbyggnad i Sverige medan vi arbetar mycket med LEED och BREEAM, men de är väldigt tunga standarder. Det finns många fler certifierade byggnader i Sverige, och vi behöver väcka upp byggbranschen i Finland en liten aning.

Daniel Bergstrand

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev