ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

BUSINESS ARENA GÖTEBORG 2016: Martin Schibbye: ”Jag är mer orolig för att sätta i halsen än för terrorism”

5 april 2016

IMG_0043

Negativa räntor, konflikter på andra sidan Östersjön, flykt och krig. I inledningens sista del tittade vi närmare på de stora internationella frågorna och analyserade vad de kan betyda för svensk del. Martin Schibbye, redaktör på Blank Spot Project och Kjell Engelbrekt, professor på Försvarshögskolan var på plats.

Martin Schibbye inleder med att berätta om starten till Blank Spot Project, en idé som grundandes när Schibbye och kollegan Johan Persson satt fängslade i Etiopien, då medfångarna bett dem ”berätta om vad de sett”.

”Blank Spot Project visar att det inte finns någon journalistisk kris. Folk är beredda att betala för undersökande, granskande journalistik. Allt finansieras av medlemmarna, som får vara med och bestämma om innehållet. De får komma med tips på vita fläckar som inte bevakas, men som bör bevakas.”

Kjell Engelbrekt, professor, Försvarshögskolan, drog oroväckande fakta om närområdet, Europa och ”världen där ute”.

”Ett problem som uppmärksammats i närområdet senaste tiden är ryska misiler. Över 100 stycken finns placerade i närområdena. Försvarsplanerare i Sverige måste fundera över hur vi kan skydda våra gränser.

Är oron berättigad? Jovars, tycker Engelbrekt.

”Säkerhetspolitiska spänningar i närområdet har ökat sedan 2014 och lär inte avta närmsta tiden. Istället för den passiva inställning som kommer ur dysterheten, krävs en kavla upp ärmarna-inställning”.

Martin Schibbye är mer oroad för andra faktorer.

”Jag är mer orolig för att sätta i halsen än för terrorism. De kan spränga våra hus, men inte komma åt vår demokrati och mänskliga rättigheter”.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015