ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Lönsamt tänka utanför tomtgränsen

2 juli 2012

Lunchsamtal om fastighetsägarens roll i samhällsutvecklingen på Business Arena Almedalen. Ciceronen Stig-Björn Ljunggren ville veta om det bara var fina ord som låg bakom paneldeltagarnas samstämmiga syn på långsiktighet och att ta ett ansvar som går utöver att lämna över nyckeln till hyresgästen. Panelens svar kunde sammanfattas som att det är lönsamt att ta ansvar för det omgivande samhället.

Fastighetsägare tar mycket ansvar som det är, men det finns ändå en enorm potential att göra mer. Det menar Magnus Ersman som är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Göteborg.

– Det gör den fastighetsägare som har insett att fastigheten hänger ihop med den omgivande stadsdelen, staden och landet.

Mats Hederos som är vd på AMF Fastigheter är inne på exakt samma linje.

– Om ingen vill ha sin bostad eller sitt kontor i ditt område blir fastighetsägandet en dålig affär. Därigenom hänger lönsamhet ihop med engagemanget i omgivningen.

Företag som AMF Fastigheter, Humlegården, KF Fastigheter och Riksbyggen, som hade representanter i debatten, har ett långsiktigt perspektiv i det de gör. Då är det lönsamt att ta ansvar bortom tomtgränsen. Humlegårdens vd, Per-Arne Rudbert, menar att det kan vara mer komplicerat i de fall när en internationell fond med en investeringshorisont på fem år köper fastigheter i Sverige. De har ett annat fokus än att osjälviskt vara med och finansiera gatubelysning. Samtidigt menar Svenska Bostadsfondens vd Lars Swahn att det behövs nya investerare på den svenska marknaden.

– Det finns ett stort behov av refinansieringskapital på den svenska bostadsmarknaden. Där anser vi att vi spelar en roll.

Ett sätt att ta ett ansvar som sträcker sig långt bortom gränsen för den egna fastigheten är att effektivisera energianvändningen i fastigheterna. Magnus Ersman menar att det bara är en fråga om när i tiden man satsar. Gör man det inte idag så kommer lagstiftning att tvinga fram åtgärderna i framtiden.

– Utmaningen ligger i det befintliga beståndet. Vi var litet oroliga när vi skulle effektivisera före detta SvD-huset i Marieberg, som idag heter Sweco-huset. Men det visade sig att det gick bra och projektet visar att det går att åstadkomma mycket i effektivitetsväg och tjäna pengar på samma gång.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev