ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

BUSINESS ARENA GÖTEBORG 2015: ”Har inte hört folk gnälla om företagsskatten förr”

23 mars 2015

En fortsatt bostadsbrist och en mängd oväntade beslut och förslag har varit i fokus för den senaste tidens debatter i branschen. Vi har pratat med Erik Selin, vd på Balder, om hans syn på några av den senaste tidens händelser.

Erik Selin
Erik Selin, vd, Balder

Vad tror du att Företagsskattekommitténs skatteförslag rent konkret kan komma att innebära för branschen på lång sikt?
Det leder i princip till att det blir dyrare. Det kommer till exempel att kräva högre hyror för att få samma kalkyl, vilket borde innebära att efterfrågan blir sämre och att byggandet minskar. Man kan ju ställa sig frågan om det är mindre byggnation av bostäder som vi behöver just nu?

Varför tror du att Företagsskattekommittén har kommit med förslaget?
Det vet jag inte riktigt, har inte hört folk gnälla om företagsskatten förr. Förslaget är lite otippat. Systemet har varit bra som det är och Sverige har inte direkt haft en jättehög företagsskatt. Den vi har ligger egentligen i linje med övriga länder.

Vad anser du om de övriga beslut som fattats den senaste tiden, som amorteringskravet och den sänkta räntan?
Minusränta behövs egentligen inte. Räntan är onödigt låg. Vad gäller amorteringskravet är det i grund och botten sunt att amortera på lån. Men att lagstifta om amortering och besluta om krav på hur mycket man bör amortera har jag ingen uppfattning om

Vilka skulle du säga är Göteborgsmarknadens största möjligheter och utmaningar de närmsta åren?
Jag skulle nästan säga att det är bostadsbyggandet. Det är en stor möjlighet, samtidigt som det är ett väldigt behov. Men jag tror att det kommer att lösa sig. Det ligger jättemycket i pipeline och alla inblandade aktörer är medvetna om behovet och arbetar mot ett gemensamt mål.

Erik Selin medverkar på Business Arena Göteborg den 14 april i fördjupningen Aktuella trender inom värdering kl. 15.15

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015