ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Fortsatt stabilitet men arbetslösheten stiger

5 juli 2012

Marknaden är lättad över att det inte blir spanska banker som utlöser nästa krisvåg i Europa. För svensk del ser det fortsatt ganska bra ut om man jämför med många andra länder i EU men arbetslösheten kan stiga under hösten och Riksbanken signalerar att det finns en möjlighet att sänka räntan. Det menade Nordeas chefekonom Annika Winsth på Business Arena Almedalen under onsdagen.

För en gångs skull uppfattades resultatet av ett toppmöte om krisen i EU positivt. Tanken att bankerna hanteras vid sidan av nationernas ekonomier lugnade marknaden.

– Europa tar pyttesmå steg åt rätt håll, säger Annika Winsth.

Hon påpekar att stödet till Spanien och Grekland även är ett stöd till tyska banker som lånat ut pengar till länderna ifråga. Ett faktum som gärna förbises när politiker i de enskilda länderna är populistiska.

En lösning på problemen kan vara att man tillåter ökad inflation. Exempelvis kan tyska löner få öka litet. På det viset kan skillnaderna mellan länder med stora underskott i bytesbalansen och länder med stora överskott jämnas ut en aning. Ökad inflation kan visa sig även utanför Europa.

– Jag tror att vi kommer att se inflationstendenser, och det kan delvis vara av godo. Problemet är att när den väl är ett faktum är inflationen svår att kontrollera, säger Annika Winsth.

För svensk del tror Nordea på lägre tillväxt. Under hösten kommer dessutom arbetslösheten att öka. Regeringen väntar sannolikt till valet med eventuella stimulanser, menar Annika Winsth, men hon tolkar det senaste beskedet från Riksbanken som att räntan kan komma att sänkas till hösten. Inför framtiden menar hon dock att man måste vänja sig vid tanken på högre räntor.

– Situationen 2005-2010 var onormal. Det kommer att finnas pengar framöver också, men priset på dem kommer att bli högre.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev