ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Almedalen: Wijkman efterlyser byggregler bortom 2020

3 juli 2012

Under Business Arena i höstas ägnades ett helt seminariespår åt klimat och miljö med bland andra Anders Wijkman, senior rådgivare, SEI och Energisystem Linköping Universitet som talare. I dag tisdag deltog han även under ett seminarium i Almedalen anordnat av Hagainitiativet.

Anledningen till att det pratas så lite om behovet av att förändra vår energiförbrukning tror han handlar mycket om att energieffektivisering är mycket komplicerat och svårt att kommunicera.

– Se hur lite debatt det har varit om energieffektiviseringsdirektivet från EU, det finns ingen journalist som på ett intelligent sett har skrivit om detta – möjligtvis fackpress. Om inte media ger en hygglig ram så att man kan debattera så kommer ingenting att hända.

För att skapa förändring i synen på klimatförändringarna menar Anders Wijkman att man måste se till vilka motiv som ligger bakom att företag inte arbetar aktivt med miljöfrågor.

– Säljer man fossilenergi är det ganska logiskt att fortsätta göra det, man tjänar pengar på det. Hela den delen av ekonomin kräver mycket analys och begåvade argument.

Och innan seminariet avslutas skickar Anders Wijkman en känga till statsminister Fredrik Reinfeldt som är dagens talare i Almedalen.

– För delar av alliansen gick luften ur ballongen efter konferensen i Köpenhamn. Statsministerns tal i dag kommer inte att handla om klimat och hållbarhet. Jag har jobbat tillräckligt länge i politiken för att veta att det finns ytterst få naturvetare, vilket är en stor brist. Det finns många konventionella ekonomer och de har inte fattat detta. Man måste vara långsiktigt i klimatfrågor, det är som en krypande katastrof, även om befolkningen inte är engagerad eller om media inte skriver om det, så smyger den sig på. Vi behöver regler bortom 2020, för byggande till exempel.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015