ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

BUSINESS ARENA UMEÅ 2016: Vice riksbankschefen: ”Jag reserverade mig mot de senaste räntesänkningarna”

24 februari 2016

För ett par veckor sedan meddelade Riksbanken om ytterligare räntesänkningar. En av dem som motsade sig sänkningarna var vice riksbankschefen Martin Flodén. Under morgonens gemensamma inledning berättade han varför.

”Jag reserverade mig mot räntesänkningarna, bland annat på grund av att vi har en stark penningpolitik framöver. Vad leder ytterligare räntesänkningar till? Vi är redan på låga nivåer för reporäntan, det är oklart om vi kommer att få ett lika starkt genomslag. Jag är lite oroad över att genomslaget enbart kommer via växelkursen. Som ett land med mindre problem i jämförelse med omvärlden borde vi vara försiktiga med att förlita oss på växelkursen”

Martin Flodén ställde sig även orolig till den påverkan omvärldens oroliga utveckling kan ha på Sveriges ekonomi.

”Från december till februari har vi sett en väldigt turbulent utveckling på världsmarknaden. Jag ser flera hot till utvecklingen. Vi har bland annat sett stora fall på aktiemarknaderna och kopplat till det finns en osäkerhet på tillväxten framöver, till exempel i Kina. Det är allvarligt för oss i Sverige om det sprider sig till våra handelspartners, Euroområdet och till USA. Vilket allvarliga tecken visar på”

IMG_7679

 

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015