ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Staden tar över efter nationalstaten

19 september 2013

När Hans Abrahamsson, docent i freds- och konfliktforskning vid Göteborgs Universitet, ska förklara stadens ökade betydelse börjar han med den (för Sverige så framgångsrika, Fastighetsnytts anmärkning) Westfaliska freden 1648. Vi lever nämligen i en post-Westfalisk era som innebär att nationalstaten går tillbaka och storstaden går framåt som maktstruktur.

Utvecklingen är kopplad till globaliseringen. Den har två viktiga konsekvenser. Städerna tar över det viktigaste beslutsfattandet och blir ett nav i det globala produktionsnätverket MEN blir också ett fält för sociala spänningar. Hans Abrahamsson menar att det går att påverka utvecklingen på det politiska planet.

– Man kan fråga sig varför det blir som det blir i samhället trots att politikerna vill så väl. Man talar om vikten av infrastruktur, och att investera i exempelvis en bro, men man ska komma ihåg att det är lika viktigt att göra sociala investeringar för att skapa den stad vi vill ha, och det gäller att se på avkastningen lika långsiktigt som man gör när det gäller bron, säger Hans Abrahamsson.

Vad kan fastighetsägare göra för att bidra till minskade sociala spänningar? Hans Abrahamsson har mycket konkreta förslag som att skapa bra verksamhet i fritidsgårdar och att genomföra trygghetsvandringar i bostadsområden.

– När man är sugen på kameraövervakning för att skapa trygghet ska man först fundera på om man kan använda pengarna till olika typer av förebyggande åtgärder istället.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015