ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Almedalen: ”Skippa ordet tillväxt och prata om hållbarhet”

7 juli 2012

Hur skapas ett hållbart samhälle både ekonomiskt, ekologiskt och socialt? Det diskuterades vid ett seminarium anordnat av S-studenter och Laboremus som är den lokala föreningen i Uppsala.

– Tillväxt har blivit något givet gott, det är målet, men jag tror att det finns en kraftig motsättning mellan tillväxt och demokrati. Tillväxten kräver att resurserna är enorma, säger Stina Oscarsson, radioteaterchef, Radioteatern.

Och panelen var rörande överens om att hållbarhet är begreppet att lyfta.
– Skippa ordet tillväxt och prata om hållbarhet. Det är ointressant om BNP minskar eller ökar om det inte är hållbart på sikt, säger Peter Gustavsson, kulturpolitiskt ansvarig, ABF.

– Vi vill ha mer politik, vi vill att mänskliga rättigheter alltid ställs före ekonomiska intressen. Det måste gå att ställa politiker till svars för samhällsutvecklingen, säger Milischia Rezai, ledamot förbundsstyrelsen, S-studenter.

Stina Oscarsson utrycker en oro för att samtalet förs på fel ställe.
– Här i Almedalen känner de flesta av oss till problematiken, och är överens. Nu måste vi ta på oss ett större ansvar och upplysa de som tänker på ett annat sätt. Vi borde egentligen vara på kärnkraftsbåten och prata, säger hon.

Hon menar att det är dags att lägga ner tävlingen länder emellan.
– Vi måste sluta prata om hållbarhet och dra en gräns vid Sverige, ska vi bli nummer ett eller ska vi lyfta de andra länderna? Lösningen är kreativitet, vi kan åstadkomma förändring, det har vi gjort historiskt.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015