Av tradition inleds Business Arena med ett gemensamt pass av övergripande karaktär. Medverkande talare är erfarna, spännande personer med kunskap inom ämnen om ekonomi, politik och näringsliv. Tanken med ett gemensamt inledningspass är att ge nya perspektiv och lägga en intressant och tankeväckande grund för de diskussioner som pågår under dagen.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication
Världsbilden formas av media. Samma sak gäller bilden av nationen gentemot världen. Den makt som mediehusen och journalistiken besitter för att förmedla världens nyheter till mänskligheten är stor. Hur uppfattas Sverige i andra länder? Vilka är de viktigaste skeendena i världspolitiken idag? Hur ska journalistiken hävda sina värden när den sätts under hårdare tryck från makthavarna? Utrikeskorrespondenter från några av världens mest framstående mediehus reder ut.
- Ariane Sains, Sverigekorrespondent, The Economist, Economist Intelligence Unit
- Petja Pelli, Sverigekorrespondent, Helsingin Sanomat
- Irina Dergacheva, Sverigekorrespondent, Nyhetsbyrå ITAR-TASS
- Philip O´Connor, frilansjournalist och utrikeskorrespondent
Av tradition inleds Business Arena med ett gemensamt pass av övergripande karaktär. Medverkande talare är erfarna, spännande personer med kunskap inom ämnen om ekonomi, politik och näringsliv. Tanken med ett gemensamt inledningspass är att ge nya perspektiv och lägga en intressant och tankeväckande grund för de diskussioner som pågår under dagen.
Moderator: Amelia Adamo, grundare, Senior Editor, M MagasinDet är önskvärt att variera ingredienserna i styrelser, ledningsgrupper och på arbetsplatser för en så kreativ och utvecklande miljö som möjligt. Olika kön, ålder och bakgrund ska ge dynamik. Men missar vi målet om vi inte tar hänsyn till det kanske viktigaste, våra personligheter? Den kreativa lösningen döljs förmodligen bakom förmågan att acceptera och lyckas ta tillvara på våra olikheter. Annika R Malmberg reder ut begreppen och våra tillkortakommanden när det handlar om kommunikation över (färg)gränserna.
- Annika R Malmberg, vd, framgångsexpert, författare, Insights Discovery konsult, Hamilton Group
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsRegionen Norrköping-Linköping står inför en spännande framtid när Ostlänken byggs. Redan nu märks effekterna i de båda städerna i form av stadsomvandling och ett byggande på rekordnivåer. Hur kommer Ostlänken att påverka samhällsbyggandet i East Sweden de kommande åren? Hur skapas största möjliga nytta för regionens företag och dess invånare?
- Alisa Basic, kontorschef Plankontoret, Linköpings kommun
- Henrik Haugness, enhetschef Exploatering, Norrköpings kommun
Den starka tillväxten i Nacka kommun ger förutsättningar att bygga miljösmart, hållbart och att sanera mark där det tidigare låg industrier och fabriker. I april utsågs Nacka till årets miljöbästa kommun i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner. Hur ser framgångsreceptet för hållbar tillväxt i Nacka ut? Hur ser kommunen på sin roll i relation till företag och medborgare? Vad innebär visionen om “öppenhet och mångfald” i praktiken?
- Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande (M), Nacka kommun
- Anna Green, biträdande stadsbyggnadsdirektör, Nacka kommun
Det är viktigare än någonsin att välja långsiktiga och hållbara lösningar när man utvecklar ett samhälle. I Upplands-Bro kommun lägger man stor vikt vid de värden som skapas genom hållbar samhällsbyggnad. Det gäller alltifrån stadsplanering och bostadsförsörjning till satsningar på strategiska utvecklingsområden. Det övergripande målet är att tillsammans med näringsliv, invånare och civilsamhälle tillvarata den stora potential som finns i regionen.
- Ida Texell, kommundirektör, Upplands-Bro kommun
Här möts vi för att diskutera stadens utveckling – hur vi gemensamt skapar mervärde i planeringen, byggandet och utvecklingen av vår stad.
Moderator: Christoffer Carlander, utredare på strategi- och utvecklingsenheten, Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stadSverige är ett starkt industriland och vårt globala ekonomiska avtryck må vara större än ekonomins storlek egentligen ger fog för. Men på de globala ekonomiska haven är Sverige trots allt en liten jolle som far dit vågen tar den. Därför är det av största vikt att förstå (och försöka förutse) vågornas rörelser. Hur blåser de globala ekonomiska vindarna? Hur drabbas världsekonomin om konjunkturen nu vänder och hur ser läget ut i världens största ekonomier? Hur ska Riksbanken förhålla sig till den nya ekonomiska verkligheten och vilka lärdomar kan vi egentligen dra från Japan?
Moderator: Markus Steinby, Director, KTI Finland Expertkommentator: Maarit Nordmark, Head of Asset Management, HestiaÄnda sedan 1980-talet har det talats om en demografisk utveckling där folk blir äldre och samhällets ålderspyramider ändras. Trots det kan det ibland tyckas att den demografiska utvecklingen smugit upp sig på oss. Alltfler och allt piggare äldre medborgare har skapat ett stort behov för nya boendelösningar och samt olika utmaningar i samhällsstrukturen. Man kan prata om demografin som en ekonomisk megatrend men vilka utmaningar medför den och vilka möjligheter?
Presentation:
- Anders Borg, tidigare finansminister, ordförande, Sehlhall Fastigheter AB
Panel:
- Nils Styf, vd, Hemsö
- Susanne Ekblom, fastighetschef samhällsfastigheter, Vectura Fastigheter
Vi har klarat oss ganska länge med att göra alldeles lagom mycket. De senaste årens utmaningar har dock visat att vi kanske tagit det lite för lugnt. Den samhällsstruktur där jämlikhet och integration varit en förebild för andra är nu frågor som behandlas med oro. Har vi varit för naiva för att på allvar värna om den långsiktiga utvecklingen? Ökade klyftor och polarisering märks av i både politik och samhälle. Samtidigt präglas debatt och beslut av en ängslan att göra och säga fel saker, en tydlig linje lyser med sin frånvaro. En av de viktigaste frågorna handlar om att lösa utanförskapet, men hur? Hur upplevs tryggheten i dag och hur bygger vi den starkare? Går det att vända en negativ spiral där inte minst barnen blir vinnare?
Moderator: Karin Klingenstierna, CEO, Klingstar AB Expertkommentator: Cecilia Holmström, arkitekt SAR/MSA, strategisk rådgivare, TengbomDen på senare år så uppmärksammade migrationsfrågan har på många sätt överskuggat den annars helt centrala frågan i sammanhanget, integrationen. En ängslighet har spridit sig i politik och samhälle när vi istället behöver arbeta med att bygga broar. Lyssna till Charbel Gabros egna resa och vikten av inkludering och förståelse för olikheter.
- Charbel Gabro, föreläsare och inspiratör
Med flera uppumpade år i ryggen, där det mesta gått branschens väg, har ett och annat moln dragit in på fastighetshimlen. Breda, bostadspolitiska överenskommelser lyser fortsatt med sin frånvaro trots att det gått ganska många månader sedan valet, riskerna stiger när projekten där bolagen satsat börjat svaja och byggnadstakten viker nedåt. Vad vill politikerna? Vad vill branschen? Och hur gör man för att stå pall i marknadens upp- och nedgångar?
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens NyheterEtt år in i den nya mandatperioden hälsar vi bostadsminister Per Bolund upp på scen. Vad gör han om dagarna? Hur ser han på framtiden för bostadsmarknaden, och har han, som många i branschen hoppas, kunnat nyttja synergierna mellan finansmarknads- och bostadspolitiken?
- Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister
Branschen törstar fortsatt efter reformer, gärna breda, över partigränserna och långsiktiga. Är det realistiskt att fortsätta kämpa för dessa stora omdaningar – eller ska man börja lägga sin tid på att navigera bättre i befintlig situation? Hur ser branschföreträdare på den bostadspolitiska situationen just nu?
- Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke
- Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör, Stockholms stad
Following up on Business Arena London last May, this Nordic investor update addresses the main topics of interest for international investors pondering property investment in the region. How are the most important macroeconomic variables such as inflation, unemployment and interest rates developing? Are the Nordics, a single market or do the five different countries have devisive different characteristics? What is it like, doing business in the region?
Moderator: Jonathan Lye, Director, Auxillium Financial Risk ManagementWhen the wealthiest, happiest and generally most prosperous countries in the world are listed, all five Nordic countries consistently rank among the top 30. Political stability combined with stable institutions, transparency and low corruption creates favourable macroeconomic conditions and prosperity. Nevertheless, the most stable economies can also suffer shocks and it is important to be familiar with the weaknesses of markets you intend to invest in. In this session, a leading Nordic economist guides us on a tour of the Nordics, followed by an insightful panel. Which are the main risks going ahead?
Presentation:
- Pär Magnusson, Chief Rate Strategist, Swedbank
Panel:
- Pär Magnusson, Chief Rate Strategist, Swedbank
- Las Olsen, Cheføkonom, Danske Bank
- Neal Kilbane, Senior Economist, Oxford Economics
Av naturliga skäl påverkas förvaltningen av fastigheter av de stora samhällstrenderna. Vissa förändringsprocesser tar tid, andra ställer om saker innan man förstått vad som har hänt. I det här seminariet tar vi upp det svåra arbetet med kompetensförsörjning, digitalisering på gott och kanske ont samt hur nya affärsmodeller påverkar sättet att arbeta med förvaltning. En intressant iakttagelse är hur intimt saker hänger ihop, co-working går till exempel inte att tänka sig utan digitalisering. Och självklart påverkas branschens kompetensbehov av båda två.
Moderator: Jon Forssell, Happy Bear Expertkommentator: Marie Bucht, vd, Novi Real EstateMedvetenheten om att det behövs nya medarbetare i branschen har funnits i många år. Pensionsavgångarna är stora och många andra branscher har större attraktionskraft. Dessutom går den digitala utvecklingen snabbt och ställer nya krav på fastighetsförvaltarna. Är branschen stereotyp när det gäller personalsammansättningen eller är det synen på branschen som är stereotyp? Är lönerna för låga? Vad är de som studerar intresserade av att arbeta med?
- Ewelina Holm, kommunikationschef, Einar Mattsson
- Kati Barklund, arbetsplatsstrateg och förändringsledare, Tenant & Partner
- Hannes Kataja, kommunikationschef, Fastigo
- Marie Hallander Larsson, HR-direktör, Akademiska Hus
Handelshögskolan i Stockholm åtnjuter stort förtroende och de utexaminerade studenterna är attraktiva på arbetsmarknaden. Det innebär också att Handelsstudenternas preferenser indikerar vilka arbetsgivare och branscher som är hetast. Vad är det unga begåvningar eftersträvar i karriären idag? Vilka värden måste ett företag kommunicera om man vill framstå som en riktigt attraktiv arbetsgivare? Finns det några stalltips när det gäller hur en bransch bygger upp sitt goda rykte på arbetsmarknaden?
- Katarina Hägg, Vice President External Relations, Handelshögskolan i Stockholm
Handeln genomgår för närvarande den största, och mest omvälvande, omställningen på länge. Den digitala handeln fortsätter utmana den fysiska dito och den traditionelle handelsaktör som vill undvika den fruktade butiksdöden bör snarast hitta en hållbar digital plattform. Så skulle dagens mediala bild av handeln kunna sammanfattas. Samtidigt brottas e-handeln med lönsamheten och alltfler e-handlare etablerar en fysisk butiksplattform. En mer nyanserad bild torde rimligtvis vara att kakan växer och framtidens framgångsrika handlare är den som lyckas väva ihop det bästa av båda världar.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication Expertkommentator: Lars Backemar, vd, Backemar ConsultingThe death of retail (retail apocalypse) is not isolated to Sweden. It appears to be a global phenomenon and as retail giants stagger, property owners might run a greater risk of finding themselves in dire straits unless they are able to find the means to turn this challenge into opportunity. Which strategies to this end should the successful property manager employ, which are the greatest pitfalls and how many wrongs are you allowed to have?
- Jarek Morawski, Director Research and Analysis, Grosvenor Europe
Handelns kris spiller även över på fastighetsägarna som ju är beroende av att ha hyresgäster i sina fastigheter. Hur resonerar svenska handelsfastighetsägare på kort sikt kring läget på retailmarknaden och vilka strategier är mest framgångsrika för att klara den mest akuta situationen? En panel med svenska fastighetsägare ger en lägesrapport och kommenterar det inledande anförandet.
- Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum och Bostäder, Skandia Fastigheter
- Annelie Gullström, affärsutvecklingschef, AMF Fastigheter
- Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef handel, Vasakronan
- Henrik Lundmark, fastighetschef, Diös
Sedan tidernas gryning har folk sammanstrålat och bosatt sig på platser som är lätta att ta sig till. Idag är de platserna städer bebodda av miljoner människor och det ställs enorma krav på transportmedel och stadsplanering. Mobilitet handlar till stor del om att använda dyrbara urbana ytor optimalt. I det här seminariet ser vi närmare på hur man förflyttar sig i städer, delar på resurser, minskar klimatpåverkan och planerar för urban mobilitet.
Moderator: Klara Palmberg Broryd, PhD i komplexitet och konsultMan ska vara försiktig med att använda ord som “revolution”, men när det gäller urbana transporter förutspår experterna stora förändringar i närtid. Delad mobilitet, självkörande fordon och mobilitet som en integrerad tjänst kommer tillsammans att förändra de urbana persontransporterna i en genomgripande och hållbar riktning. Vad har vi att förvänta oss när digitaliseringen formar morgondagens transporter?
- Sara Polle, expert hållbar mobilitet, Sweco Norge
Många har lagt märke till lånecyklar och elskotrar av olika märken och modeller i stadslandskapet. Konceptet bygger på att man registrerar sig, betalar en mindre summa och utnyttjar fordonet under en begränsad tidsperiod. Är fenomenet en miljövänlig lösning på korta persontransporter eller en modern form av nedskräpning? Är elskotrarna ett komplement till kollektivtrafiken eller en kul grej för män mellan 20 och 35? Hur passar mikromobiliteten in i stadens transportmål?
- Nikos Papakatsikas, Transport Analyst, WSP Sverige
- Carl Göransson, näringspolitisk expert, Stockholms handelskammare
- Mikael Ranhagen, chef analys och strategi, Trafikkontoret Stockholm
Med lägst arbetslöshet av alla har arkitekterna bra år bakom sig. Men med ett antal varsel och en vikande bostadsbyggnadstakt börjar orderböckerna tunnas ut. Vad innebär den vikande konjunkturen för kåren? Hur ser man på den andra stora snackisen i kåren just nu – den nya arkitekturpoliken, som nu har några månader på nacken? Kan den något lugnare takten i kombination med ökat politiskt intresse ge tid för eftertanke och kanske rentav svar på tiotusenkronorsfrågan, ‘vad är egentligen bra arkitektur’?
Moderator: Mark Isitt, journalistEfter år av högt tryck på framför allt bostadssidan har utsikterna för nybyggen som bekant gått ned. Den långsammare byggtakten har redan gjort tydliga avtryck på den konjunkturkänsliga arkitektkåren där flera bolag varslat medarbetare. Hur ser utsikterna för arkitektkåren egentligen ut? Plats på scen för Tatjana Joksimović som redogör för arkitektkårens status just nu
- Tatjana Joksimović, ordförande, Sveriges Arkitekter
Arkitektkåren har under flera år kunnat stoltsera med den lägsta arbetslösheten bland alla svenska yrkesgrupper. Samtidigt har högtrycket haft flera baksidor, med bland annat ökade sjukskrivningar och mindre tid för kreativitet som följd. Hur ser arkitekterna själva på den avstannande takten – behöver man tänka om? Stålsätter man sig för en kommande kris, eller kan det rentav finnas fördelar med en tunnare orderbok?
- Alexandra Hagen, vd, White Arkitekter
- Johanna Frelin, vd, Tengbom
- Thomas Perslund, Sverigechef, Lehto Sverige
Dags att åberopa force majeure i klimatfrågan? Sedan det första mötet i Berlin 1995 har Conference of the Parties diskuterat klimatförändringarna ytterligare 23 gånger. Trots en ambition att skapa gemensamma riktlinjer har inga större framsteg gjorts för att lyckats vända den negativa trenden. Tiden ser ut att börja bli knapp, opinionen för att ta tag i klimatfrågan har den senaste tiden också vuxit sig starkare. Är det en påtvingad livsstilsförändring vi har framför oss? Hur når vi medvetenhet bortom de redan frälsta? Är det tekniken som ska frälsa oss?
Moderator: Mikael Salo, chefredaktör, Aktuell Hållbarhet Expertkommentator: Lisa Henningsson, hållbarhetsstrateg, BjerkingVi är i högsta grad medvetna om att något måste göras, Stern-rapporten konstaterade ju också redan 2006 att det förmodligen är billigare att göra något nu än att vänta. Vi har också verktygen och tekniken för att agera, ändå pekar siffrorna åt fel håll. Incitamenten verkar inte räcka till. Behöver vi omforma strukturen på den ekonomiska arenan, och i så fall hur? Vilka styrmedel kan användas för att hamna på rätt spår? Är det en reglerad framtid vi går till mötes?
Presentation
- Eva Svedling, statssekreterare hos Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin
Panel
- Maria Wetterstrand, vd, Miltton Purpose och tidigare språkrör för Miljöpartiet
- Alexandra Stråberg, chefekonom, Länsförsäkringar
- Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan
Stockholms stad har ambitiösa mål. Staden ska bli fossilbränslefri till år 2040. Staden ska dessutom bli världens smartaste stad. GrowSmarter projektet, som fått 250 Mkr från EUs fonder, är ett internationellt flaggskepp i att demonstrera hållbara lösningar. I projektet redovisas 12 smarta lösningar som städer kan införa för att minska växthusgasutsläppen med minst 60 procent samtidigt som nya arbetstillfällen skapas. Staden har också världens största fiberoptiska nät som nu täcker hela Mälardalen och erbjuder fantastiska fördelar för verksamheter som nyttjar systemet. Livsmedelsförsörjningen är avgörande för en stad. Hör om nya smarta lösningar i praktiken. På sessionen redovisas således många konkreta exempel som kan bana vägen för stadens hållbara utveckling.
- Så här gör vi Stockholm mer smart – GrowSmarter-projektet visar 12 smarta lösningar
Gustaf Landahl, chef Plan- och Miljöavdelningen, Miljöförvaltningen, Stockholms stad - Stokab – digitalisering för en hållbar stadsutveckling
Anders Broberg, samordnare Smart Stad, STOKAB - FoodTech – en växande stads hållbara matförsörjning behöver nya idéer och miljöer
Irena Lundberg, projektchef, Invest Stockholm AB
Fastigheters bedömda värde bygger på många olika parametrar där läge, diskonterade kassaflöden och potentiella köpare är bland de viktigaste. Det finns en hel del utrymme för tolkning i denna process men var platsar köparens betalningsvilja in i ekvationen och vad är det som formar denna? Finns det plats för beteendeekonomiska förklaringsmodeller i värderingsprocessen och i så fall, hur ska de användas? I vilken mån kommer AI att utmana värderingsmodellerna? Välkomna till en provocerande diskussion om fastighetsvärdering.
- Bo Nordlund, vd, BREC
- Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory, Cushman & Wakefield
- Alexander Alvén, vd, Navet Analytics
- Anna-Karin Hag, CFO, Corem Property Group
Fyra av Stockholms fem största hotell är ägda av icke-svenska hotellkedjor. Detta är dock en sanning med modifikation, då Nordic Choice som äger tre av de fyra, framförallt är en nordisk aktör och kan utan större problem ses som en inhemsk kedja. Det arbetas idogt för att attrahera fler utländska hotellinvesterare i Stockholm och frågan är vad dessa tarvar för att bygga fler hotell? Hur ser marknaden ut, hur många stora hotell kan Stockholm absorbera och hur resonerar de utländska drakarna?
- Erik Möller, Director – Development Nordics, Marriott International
- Anna Gissler, CEO, Invest Stockholm
- Hans-Åke Petersson, vd, Annordia
- Anders Nissen, vd, Pandox
- Clas Hjorth, affärsområdesansvarig Hotell, Magnolia Bostad AB
Sveriges hyressättningssystem är satt under lupp. Utredningar, kritik och åsikter om systemet, nivåerna och dess konsekvenser ökar osäkerheten för bostadsbranschen. Andra samhällsaktörer är aktiva i debatten med förslag som påverkar såväl de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna för att bedriva bostadsförvaltning som vårt skattesystem och människors möjlighet att efterfråga en bostad. Hur ska vi lyckas navigera mellan de olika förslagen och synsätten för att få till ett bra system?
- Pelle Björklund, tidigare vd, Svenska Bostäder
- Björn Forsberg, ekonomichef, Örebro Bostäder
- Ilija Batljan, vd, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden
- Johan Fälldin, politisk sakkunnig, Centerpartiet
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsMed hela 2.500 företag registrerade i kommunen behöver Tierp snabbt få fram nya passande lokaler. Därför utvecklas området Siggbo. Näringslivet har spelat en stor roll för Tierp historiskt och fortsätter sätta kommunen på kartan, inte minst när trycket från närbelägna Uppsala blir allt påtagligt. På vilket sätt ska Tierp möta framtidens näringsliv? Vad efterfrågar spekulanta aktörer i Siggbo?
- Lars Ingeberg, chef Medborgarservice, näringslivschef, Tierps kommun
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsAtt skapa mer samhällsservice i samma takt som tillväxten är en utmaning för snabbt växande kommuner. I Huddinge ska 20 000 nya bostäder ta form fram till 2030 och därmed god service i samma takt. Utvecklingen kräver samarbete mellan kommun och näringsliv, därför vill Huddinge att hälften av all ny verksamhet inom skola, vård och omsorg ska byggas av fristående aktörer. Hur säkerställs god kvalitet i det som levereras och vad får det kosta? Vilken roll ska kommunen spela?
- Heléne Hill, samhällsbyggnadsdirektör, Huddinge kommun
- Carina Zetterström, näringslivsstrateg, Huddinge kommun
Här möts vi för att diskutera stadens utveckling – hur vi gemensamt skapar mervärde i planeringen, byggandet och utvecklingen av vår stad.
Moderator: Christoffer Carlander, utredare på strategi- och utvecklingsenheten, Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stadVälkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsVälkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsMalmö växer snabbast av alla Sveriges storstäder och beräknas nå en halv miljon invånare 2047. Hur planerar kommunen för denna utveckling? Till saken hör även att Malmö också är landets yngsta storstad, med lägst medelålder. Vilka unika förutsättningar ger det?
- Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör, Malmö stad
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsTrots geografiskt och demografiskt drömläge når inte Sollentuna kommun upp till sin fulla potential – varför? Det finns gott om plats för fler Sollentunabor och nya bostäder centralt i Södra Häggvik och i natursköna Väsjön, för att nämna ett par exempel. För att Sollentuna ska växa krävs nya tankar och idéer, därför tar kommunen nytt grepp i en mer processorienterad organisation. Hur ser strategin ut?
- Amanda Horwitz, samhällsbyggnadschef, Sollentuna kommun
- Moa Rasmusson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (L), Sollentuna kommun
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsBorlänge utsågs till Sveriges fulaste stad i föreningen Arkitektupprorets omröstning på Facebook. Nyheten nådde hela Sverige via nyhetsmedier. Men i stället för att gömma sig valde Borlänge kommun att vända utmärkelsen till något som stärker bilden av staden. Näringslivschefen berättar om strategin bakom ”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig” och det fortsatta arbetet i en kommun som strävar efter att vara Sveriges byggvänligaste.
- Angelica Ekholm, näringslivschef, Borlänge kommun
Sverige är ett starkt industriland och vårt globala ekonomiska avtryck må vara större än ekonomins storlek egentligen ger fog för. Men på de globala ekonomiska haven är Sverige trots allt en liten jolle som far dit vågen tar den. Därför är det av största vikt att förstå (och försöka förutse) vågornas rörelser. Hur blåser de globala ekonomiska vindarna? Hur drabbas världsekonomin om konjunkturen nu vänder och hur ser läget ut i världens största ekonomier? Hur ska Riksbanken förhålla sig till den nya ekonomiska verkligheten och vilka lärdomar kan vi egentligen dra från Japan?
Moderator: Markus Steinby, Director, KTI Finland Expertkommentator: Maarit Nordmark, Head of Asset Management, HestiaEn dysfunktionell marknad med obalans mellan utbud och efterfrågan samt stora hinder för vissa grupper att komma in på marknaden. Samtidigt gynnas de som redan äger sin bostad av dagens system. Så skulle man i några få ord kunna beskriva den svenska bostadsmarknaden och i förlängningen orsaken till de senaste årens stigande bostadspriser. Det i sin tur har lett till en ökning av hushållens skulder, som Riksbanken menar behöver åtgärdas långsiktigt med strukturella reformer inom ramen för bostads- och skattepolitiken. Idag lappas och lagas det skeva systemet med olika makrotillsynsåtgärder. Riksbanken betonar angelägenheten att vidta fler typer av åtgärder.
- Stefan Ingves, riksbankschef, Sveriges riksbank
Det ligger i penningpolitikens natur att de lärde tvistar om hur den ska utformas och genomföras. Dock kan vän av ordning tycka att det de senaste åren varit ovanligt stor oenighet om den svenska penningpolitiken som för all del varit exceptionellt expansiv. Minusräntan har utan tvekan stimulerat ekonomin, med all rätt menar vissa medan andra tycker att den varit direkt skadlig. Hur borde en alternativ penningpolitik utformats och hur bunden är Riksbanken av sitt mandat från Riksdagen? Svensk fastighetsbransch har påverkats positivt av den låga räntan men är det enkom av godo?
- Olof Manner, Senior Advisor, Swedbank
- Christina Nyman, chefsekonom, Handelsbanken
- Arvid Lindqvist, analyschef, Catella
- Sven-Olof Johansson, vd, FastPartner
Vi har klarat oss ganska länge med att göra alldeles lagom mycket. De senaste årens utmaningar har dock visat att vi kanske tagit det lite för lugnt. Den samhällsstruktur där jämlikhet och integration varit en förebild för andra är nu frågor som behandlas med oro. Har vi varit för naiva för att på allvar värna om den långsiktiga utvecklingen? Ökade klyftor och polarisering märks av i både politik och samhälle. Samtidigt präglas debatt och beslut av en ängslan att göra och säga fel saker, en tydlig linje lyser med sin frånvaro. En av de viktigaste frågorna handlar om att lösa utanförskapet, men hur? Hur upplevs tryggheten i dag och hur bygger vi den starkare? Går det att vända en negativ spiral där inte minst barnen blir vinnare?
Moderator: Karin Klingenstierna, CEO, Klingstar AB Expertkommentator: Cecilia Holmström, arkitekt SAR/MSA, strategisk rådgivare, TengbomI den nationella trygghetsundersökningen som genomförs av Brå konstateras att vardagslivet för många i dag begränsas på grund av oro för brott. Andelen som känner otrygghet att gå ut sent en kväll i sitt eget bostadsområde är hög, inte minst hos kvinnor där tio procent uppger att de helt avstår från att gå ut ensamma. Det går inte att kalla sig fri om man inte vågar röra sig fritt. Ska verkligen ängslan tvinga oss att välja trygghet framför frihet? Hur ser utvecklingen ut vad gäller upplevd otrygghet? Hur kan stadens miljöer utvecklas för att öka tryggheten och hur bör samspelet med politik och ordningsmakt se ut?
Presentation:
- Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi, Stockholms universitet
Panel:
- Vania Ceccato, professor, KTH
- Alice Teodorescu, debattör och huvudsekreterare för Moderaternas idé-program
- Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi, Stockholms universitet
- Cornelis Uittenbogaard, stadsplanerare/forskare, Stiftelsen Tryggare Sverige
- Martin Marmgren, gruppchef områdespolisen lpo Rinkeby
Med flera uppumpade år i ryggen, där det mesta gått branschens väg, har ett och annat moln dragit in på fastighetshimlen. Breda, bostadspolitiska överenskommelser lyser fortsatt med sin frånvaro trots att det gått ganska många månader sedan valet, riskerna stiger när projekten där bolagen satsat börjat svaja och byggnadstakten viker nedåt. Vad vill politikerna? Vad vill branschen? Och hur gör man för att stå pall i marknadens upp- och nedgångar?
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens NyheterDe senaste åren har vi sett allt fler exempel på projekt och planarbeten där förslag och anbud lämnas i par, trios eller kvartetter. Konsortier av olika slag har dykt upp i markanvisningar, särskilt när det handlar om större utvecklingsområden. Men samtidigt ser vi fortsatt många fall där ett enskilt bolag själva går in i större projekt – med en hög uppsida, men också en större risk för det enskilda bolaget. Vad händer om, eller snarare när (?), lågkonjunkturen slår till och bostadsbyggandet faller? Hur ser kommunerna på frågan – hur mycket vågar man riska på ett bolag när marknaden verkar tryta? Står man och faller med de stora projekten – eller räknar man med att helt enkelt räkna hem projekten över tid?
Presentation:
- Helena Dalhamn, affärsområdeschef stadsbyggnad & fastighetsutveckling, Svefa
Panel:
- Helena Dalhamn, affärsområdeschef stadsbyggnad & fastighetsutveckling, Svefa
- Mats Hederos, vd, AMF Fastigheter
- Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef, Atrium Ljungberg
- Johan Castwall, förvaltningschef exploateringskontoret, Stockholms stad
- Stefan Timan, Head of Transaction, Bonava
Following up on Business Arena London last May, this Nordic investor update addresses the main topics of interest for international investors pondering property investment in the region. How are the most important macroeconomic variables such as inflation, unemployment and interest rates developing? Are the Nordics, a single market or do the five different countries have devisive different characteristics? What is it like, doing business in the region?
Moderator: Jonathan Lye, Director, Auxillium Financial Risk ManagementWhile the Nordics are five different countries, they all share both history and culture. Yet, there are important differences between countries, both in market composition, the quality of the asset stock and the way of doing business. What do the Nordic markets have in common and in which ways do they differ?
Presentation:
- Håvard Bjorå, Head of Research Nordics, Cushman & Wakefield
Panel:
- Morten Schultz, CEO, Partner, Keystone Investment Management
- Pernilla Arnrud Melin, Head of Real Estate Investments, AMF
- James Robson, Managing Director, Hines
Av naturliga skäl påverkas förvaltningen av fastigheter av de stora samhällstrenderna. Vissa förändringsprocesser tar tid, andra ställer om saker innan man förstått vad som har hänt. I det här seminariet tar vi upp det svåra arbetet med kompetensförsörjning, digitalisering på gott och kanske ont samt hur nya affärsmodeller påverkar sättet att arbeta med förvaltning. En intressant iakttagelse är hur intimt saker hänger ihop, co-working går till exempel inte att tänka sig utan digitalisering. Och självklart påverkas branschens kompetensbehov av båda två.
Moderator: Jon Forssell, Happy Bear Expertkommentator: Marie Bucht, vd, Novi Real EstateOavsett om man handlar livsmedel, bokar en resa eller läser av instrumentpanelen i en bil märker man att de vardagliga göromålen digitaliseras. Fastighetsförvaltning utgör inget undantag, men det finns de som menar att automatisering och teknikutnyttjande gått alldeles för trögt. Kan det vara så att bristen på arbetskraft i själva verket slår över i sin motsats när smarta tjänster tar över? Har aktörerna i branschen underskattat den tekniska utvecklingen och investerat felaktigt i sina fastigheter? Kan förvaltningspersonalen i framtiden ägna sig åt mer åt sociala kundaktiviteter när de avlastas av ny teknik?
- Per Svensson, vd, Croisette Real Estate Partner och styrelseordförande, SF-Invest
När israelisk militär i en omtalad aktion saboterade en iransk urananrikningsförläggning med hjälp av datavirus tog man sig in via program som användes för industristyrningsprocesser. Digital teknik har enorma fördelar, men även nackdelar som det är viktigt att vara medveten om, inte minst för fastighetsbranschen. Byggnader är redan idag uppkopplade och när Internet of Things slår igenom på allvar ökar komplikationsgraden ytterligare. Var är fastigheternas digitala system som mest sårbara? Hur ska man tänka som ansvarig för att ta kontroll över situationen? Ligger lösningen i hur man bygger upp sin egen organisation?
- Bo Linander, IoT- och produkt utvecklingsansvarig, AddSecure
Handeln genomgår för närvarande den största, och mest omvälvande, omställningen på länge. Den digitala handeln fortsätter utmana den fysiska dito och den traditionelle handelsaktör som vill undvika den fruktade butiksdöden bör snarast hitta en hållbar digital plattform. Så skulle dagens mediala bild av handeln kunna sammanfattas. Samtidigt brottas e-handeln med lönsamheten och alltfler e-handlare etablerar en fysisk butiksplattform. En mer nyanserad bild torde rimligtvis vara att kakan växer och framtidens framgångsrika handlare är den som lyckas väva ihop det bästa av båda världar.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication Expertkommentator: Lars Backemar, vd, Backemar ConsultingAtt antalet konkurser inom handeln ökar är ett faktum, men frågan är om det enkom beror på e-handels intåg eller om det även finns en konjunkturcyklisk förklaring. Oavsett har de senaste årens utveckling uppenbarat en sårbarhet i den moderna handeln och frågan är hur man skapar hållbara modeller för framtidens handel.
- Nils-Erik Brattlund, etableringschef, Synsam Group
- Michael Grimborg, CMO, Synsam Group
Den fysiska handelns existentiella kris drabbar även fastighetsbranschen som leverantör av lokaler för handelsändamål och samtidigt som handeln gör en navelskådning kan det vara lämpligt med liknande övning för fastighetsägarna. Hur kan branschen anpassa sitt erbjudande för att tillmötesgå handelns framtida behov? Hur gör man för att hitta ny användning för lokaler som inte efterfrågas? Är omsättningsbaserad hyra även framtidens melodi eller krävs det en ny hyressättningsmodell?
- Lena Boberg, vd, ICA Fastigheter
- Martin Lindgren, Director of Operations Nordic, Unibail-Rodamco
- Kathrine Heiberg, CEO, Reteam Group
- Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert, Svensk Handel
Sedan tidernas gryning har folk sammanstrålat och bosatt sig på platser som är lätta att ta sig till. Idag är de platserna städer bebodda av miljoner människor och det ställs enorma krav på transportmedel och stadsplanering. Mobilitet handlar till stor del om att använda dyrbara urbana ytor optimalt. I det här seminariet ser vi närmare på hur man förflyttar sig i städer, delar på resurser, minskar klimatpåverkan och planerar för urban mobilitet.
Moderator: Klara Palmberg Broryd, PhD i komplexitet och konsultSom stolt biltillverkarnation är det inte så konstigt att privatbilismen har påverkat vårt sätt att se på den byggda miljön. Likafullt har den kommunala parkeringsnormen börjat ifrågasättas. Ungdomars attityder till bilägande förändras och det anses orättvist att även de som inte har bil får vara med och betala. För fastighetsbolagen som bygger innebär kravet på parkeringsplatser, ofta under jord, stora kostnader. Flera framträdande aktörer har tagit delningsekonomin till hjälp för att komma vidare i frågan.
- Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum
- Therese Berg, hållbarhetschef, Riksbyggen
- Frances Sprei, doktor och projektledare, Chalmers tekniska högskola
Det är praktiskt att bo och arbeta kollektivtrafiknära men när klimatet skenar blir det en nödvändig faktor att ta med i samhällsplaneringen. Har det gjort skillnad att IVL och Jernhusen räknade ut effekten av att bygga stationsnära när det gäller koldioxidutsläpp? Vilka är lärdomarna från Lerum och Nödinge utanför Göteborg när man studerade möjligheterna att bygga för bilfri och hållbar mobilitet i ett läge utanför storstäderna? Hur förändras expansiva Nacka transportmässigt när tunnelbanan borrar sig ut i sydostlig riktning?
- Anders Roth, mobilitetsexpert, IVL
- Anna Green, biträdande stadsbyggnadsdirektör, Nacka kommun
- Anna Bergström, projektutvecklare, Jernhusen
Med lägst arbetslöshet av alla har arkitekterna bra år bakom sig. Men med ett antal varsel och en vikande bostadsbyggnadstakt börjar orderböckerna tunnas ut. Vad innebär den vikande konjunkturen för kåren? Hur ser man på den andra stora snackisen i kåren just nu – den nya arkitekturpoliken, som nu har några månader på nacken? Kan den något lugnare takten i kombination med ökat politiskt intresse ge tid för eftertanke och kanske rentav svar på tiotusenkronorsfrågan, ‘vad är egentligen bra arkitektur’?
Moderator: Mark Isitt, journalistEtt drygt år har gått sedan regeringen klubbade den nya arkitekturpolitiken, där man bland annat beslutade att inrätta en riksarkitekt. Hur går det för den nya politiken – och vad är planen för den framåt? På vilket sätt spelar arkitekturpolitiken in när konjunkturen svänger?
- Elin Olsson, statssekreterare hos Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund
Även om politiken officiellt gäller kan det dröja innan den märks i praktiken. Frågan är hur det är ställt med saken när det kommer till arkitektur. Riksarkitekten har tillträtt, flera kommuner har klubbat nya arkitekturpolicies och vi har en ny regering. Hur märks den nya politiken i praktiken? Vad är bra – och vad saknas? Vad hoppas branschen få ut av politiken framåt?
- Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Boverket
- Veronica Hejdelind, verksamhetschef, Arwidssonstiftelsen
- Emina Kovacic, stadsarkitekt, Karlshamns kommun
- Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad
Dags att åberopa force majeure i klimatfrågan? Sedan det första mötet i Berlin 1995 har Conference of the Parties diskuterat klimatförändringarna ytterligare 23 gånger. Trots en ambition att skapa gemensamma riktlinjer har inga större framsteg gjorts för att lyckats vända den negativa trenden. Tiden ser ut att börja bli knapp, opinionen för att ta tag i klimatfrågan har den senaste tiden också vuxit sig starkare. Är det en påtvingad livsstilsförändring vi har framför oss? Hur når vi medvetenhet bortom de redan frälsta? Är det tekniken som ska frälsa oss?
Moderator: Mikael Salo, chefredaktör, Aktuell Hållbarhet Expertkommentator: Lisa Henningsson, hållbarhetsstrateg, BjerkingNär siffrorna pekar åt fel håll är det något som inte stämmer, har vi svårt att förstå eller vill vi inte? Våra hus certifieras upp över öronen och det sparas Kwh här och CO2 där. Fint så, men hur kommunicerar vi betydelsen till kund och samhälle? Det är inte alltid lätt att följa med om man inte tillhör kretsen av frälsta som jobbar med detta dagligen. Hur kan man övertyga och öka förståelsen hos en bredare grupp, är det kommunikationen som brister? En ökad förståelse hos kund är förmodligen också en konkurrensfördel, men hur når man ut?
- Gabriella Castegren, expert energifrågor, Sveriges Allmännytta
- Linda Kjällén, affärsutvecklare, strateg, Swedish Green Building Council
- Lena Berglund, regional kommunikationschef, E.ON
Att jobba med klimat och miljöfrågor är givetvis en god sak, men också ett konkurrensmedel när de nya på arbetsmarknaden ska välja arbetsgivare. Här är det viktigt att framgångsrikt kommunicera vad man gör, men lika viktigt varför man arbetar som man gör för att även medarbetare ska förstå och vara med på tåget. Hur ska styrning och kommunikation se ut för bästa resultat?
- Per Thiberg, affärsutvecklingschef, Vasakronan
- Hayar Gohary, projektdirektör, Akademinska hus
- Lars Jonson, vice vd, Skanska Sverige
Efter en relativt turbulent tid på skattefronten där paketeringsregler och ränteavdrag har spelat huvudroller i dramat har vågorna lugnat sig markant. Lugnet kan dock vara förrädiskt och det finns som alltid en hel del frågor som man behöver vara vaksam inför. Vilka är de mest pressande frågorna på skattefronten? En kunnig panel diskuterar.
- Carl Westling, Partner, CauseyWestling
- Erik Björkeson, delägare, Head of Tax, DLA Piper
- Annika Arnström, Partner, AXI Property Tax
- Christian Merseburg, auktoriserad skatterådgivare, BDO
- Carl Lindberg, Senior Manager, Svalner
Runt om i regionen pågår flera stora infrastrukturprojekt med målet att minska avstånden mellan storstäder, städer och mindre orter. Mälarbanan, fyrspår mellan Uppsala och Stockholm, Ostlänken och Förbifart Stockholm bara för att nämna några. Även om det är ett tag kvar till tåg och bilar börjar rulla funderar många redan nu på hur projekten kommer att påverka regionen. Vad händer när man jobbar i Stockholm, men pendlingstiden är ungefär densamma från Uppsala, Norrköping och Huddinge? Hur påverkas identiteten – och hur påverkas arbetsmarknaderna?
- Johan Karlsson, vd, Slättö förvaltning
- Charlotte Skott, näringslivsdirektör, Uppsala kommun
- Jennie Claesson, vd, Airport City Stockholm
- Robert Flognfeldt, företagsrådgivare, Arbetsförmedlingen
- Maria Björk Hummelgren, ansvarig för tillväxt och analys, Östsvenska Handelskammaren
Hagastaden växer fram i gränslandet mellan Stockholm och Solna, och siktar på att bli världsledande inom Life Science och hälsa. Att bidra till människors hälsa och välbefinnande är centralt även inom stadsutveckling. För just detta syfte skapades tävlingen CityZen Jam av Stockholm Science City Foundation, tillsammans med Stockholms stad, Atrium Ljungberg, Vectura, Castellum och HSB. Under tävlingsdagen arbetade flera multidisciplinära lag parallellt för att ta fram nya hälsobejakande lösningar för publika ytor. Hör panelens samtal om hälsa i stadsutveckling och missa inte när vinnarlaget pitchar sin idé.
- Tobias Alfvén, läkare, vice ordförande, Svenska Läkaresällskapet
- Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M), Stockholms stad
- Oskar Öholm, vd, Fastighetsägarna Stockholm
- Susanna Rockström, senior projektledare Samhällsbyggnad, Research Institutes of Sweden (RISE)
Den senaste PISA-undersökningen visade på att en negativ trend har brutits, i december får vi se om det håller i sig. Klart är dock att diskussionen om undervisning tagit fart. En förändrad omvärld, inte minst digitalt, gör att vi ställer frågor om hur framtidens undervisning och skolor ska se ut. Men frågan är hur nya metoder står sig mot tradition när det gäller resultat. Vad ska vi tänka på när vi utformar våra skolor i framtiden? Vilka är de senaste rönen när det gäller skolmiljö och arbetsmetoder?
- Gabriel Heller Sahlgren, forskare, Institutet för Näringslivsforskning och London School of Economics
- Sander Schuur, Creative Director, Belatchew Arkitekter
- Hanna Elving, förändringsledare, Nacka kommun
- Suzanne de Laval, arkitekt, tekn. dr., Arkitekturanalys sthlm AB
Här möts vi för att diskutera stadens utveckling – hur vi gemensamt skapar mervärde i planeringen, byggandet och utvecklingen av vår stad.
Moderator: Christoffer Carlander, utredare på strategi- och utvecklingsenheten, Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stadVälkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsEskilstuna är en av Mälardalens snabbast växande kommuner och behovet av nya bostäder enormt. För att möta behoven finns bland annat en pågående utvecklingsplan för tre prioriterade stadsdelar: Lagersberg, Råbergstorp och Frösunda. Men ett stort problem är avståndet mellan områdena, vilket riskerar att skapa otrygga och otydliga offentliga rum. Hur ska Eskilstuna kunna läka sådana avstånd i stadsutvecklingen? Vad är hållbart och vad är mindre hållbart när nya Eskilstuna tar form?
- Mats Hällnäs, enhetschef stadsbyggnad, utvecklingsenheten, Eskilstuna kommun
- Pernilla Lindström, fysisk planerare, stadsbyggnad, utvecklingsenheten, Eskilstuna kommun
Här möts vi för att diskutera stadens utveckling – hur vi gemensamt skapar mervärde i planeringen, byggandet och utvecklingen av vår stad.
Moderator: Christoffer Carlander, utredare på strategi- och utvecklingsenheten, Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stadVälkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Co-working & Co-living
Lokaler är verktyg – idag stavas framtidens kontor coworking. Rapporter visar att fastighetsägare som ger sig in i trenden med hull och hår har allt att tjäna. Likaså gäller boformen co-living, som allt oftare nämns som lösningen på bostadsbristen. Varför och hur utvecklas de olika koncepten? Vilka strategier har marknadens aktörer?
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Maja Florin, affärsområdeschef, Bonnier NewsI hjärtat av Täbys framväxande stadskärna skapar Täby kommun i samarbete med Henning Larsen Architects, Cowi, SLA och Second City en ny stadsdel. Stadsdelen ska präglas av innovation och synergier mellan akademi, näringsliv, utbildning och kultur i en spännande mix kring den centrala parken där människor ska kunna mötas, leva och njuta.
- Martin Edfelt, stadsarkitekt, Täby kommun
- Viggo Haremst, partner, Henning Larsen Architects
Sverige är ett starkt industriland och vårt globala ekonomiska avtryck må vara större än ekonomins storlek egentligen ger fog för. Men på de globala ekonomiska haven är Sverige trots allt en liten jolle som far dit vågen tar den. Därför är det av största vikt att förstå (och försöka förutse) vågornas rörelser. Hur blåser de globala ekonomiska vindarna? Hur drabbas världsekonomin om konjunkturen nu vänder och hur ser läget ut i världens största ekonomier? Hur ska Riksbanken förhålla sig till den nya ekonomiska verkligheten och vilka lärdomar kan vi egentligen dra från Japan?
Moderator: Markus Steinby, Director, KTI Finland Expertkommentator: Maarit Nordmark, Head of Asset Management, HestiaAs cost of capital is usually the single biggest cost for a property company. The low interest rates of recent years have therefore been a veritable godsend for the property industry. The question, however, is, how long it will last? The Riksbank has made an attempt to raise policy rates but all signs indicate that will be it. How will interest rates develop going forward? Can an insight into the recent economic history of Japan give us a hint of Sweden’s future economic history?
- Kiyohiko G. Nishimura, Professor Emeritus, University of Tokyo, Senior Professor, National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS)
Vi har klarat oss ganska länge med att göra alldeles lagom mycket. De senaste årens utmaningar har dock visat att vi kanske tagit det lite för lugnt. Den samhällsstruktur där jämlikhet och integration varit en förebild för andra är nu frågor som behandlas med oro. Har vi varit för naiva för att på allvar värna om den långsiktiga utvecklingen? Ökade klyftor och polarisering märks av i både politik och samhälle. Samtidigt präglas debatt och beslut av en ängslan att göra och säga fel saker, en tydlig linje lyser med sin frånvaro. En av de viktigaste frågorna handlar om att lösa utanförskapet, men hur? Hur upplevs tryggheten i dag och hur bygger vi den starkare? Går det att vända en negativ spiral där inte minst barnen blir vinnare?
Moderator: Karin Klingenstierna, CEO, Klingstar AB Expertkommentator: Cecilia Holmström, arkitekt SAR/MSA, strategisk rådgivare, TengbomEtt samhälle där ens barns framtid kan se diametralt olika ut beroende på vilken skola de går på, till och med inom samma stadsdel, har stora utmaningar. Att skolan är en av de viktigaste parametrarna när många väljer var de ska bo driver också på de socioekonomiska strukturerna i en stad. 2019 var året då en kommunal skola för första gången sattes under tvångsförvaltning. På Sjumilaskolan i Göteborg stod man inför liknande hot men här lyckades man vända på den negativa trenden. Skolan kan vara ett skarpt integrationsverktyg men illa skött också en grogrund för segregation. Dags att sluta ängslas och ta tag i de tunga frågorna? Är det hårda tag, ny struktur eller bara rätt person på rätt plats som krävs? Hur ser branschens samspel med skolan ut i de områden de verkar?
Presentation:
- Hamid Zafar, årets svensk, barn- och utbildningschef, Mullsjö kommun
Panel:
- Malin Bosaeus, hållbarhetschef, Rikshem
- Hamid Zafar, årets svensk, barn- och utbildningschef, Mullsjö kommun
- Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S), Botkyrka kommun
- Alexandra Lauren, vice vd, Skanska
Med flera uppumpade år i ryggen, där det mesta gått branschens väg, har ett och annat moln dragit in på fastighetshimlen. Breda, bostadspolitiska överenskommelser lyser fortsatt med sin frånvaro trots att det gått ganska många månader sedan valet, riskerna stiger när projekten där bolagen satsat börjat svaja och byggnadstakten viker nedåt. Vad vill politikerna? Vad vill branschen? Och hur gör man för att stå pall i marknadens upp- och nedgångar?
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens NyheterDe senaste åren har diskussionen handlat mycket om hur byggtakten ska öka – och på senare tid hur den sjunker. Liknande tendenser kan skönjas många gånger tidigare i bostädernas historia. Men samtidigt som bostadsbyggandet går upp och ner genom åren går även kunskapen och kompetensen på ämnet i vågor. Hur påverkar upp- och nedmonteringen av byggandet sett till kunskap, kompetens, prisbild och konkurrens? Finns det några försiktighetsåtgärder man kan ägna sig åt, för att stå pall i sämre tider?
Anförande:
- Peter Karpestam, lektor i fastighetsvetenskap, Malmö universitet
Panel:
- Ingemar Rindstig, Business Development, EY
- Jonas Erkenborn, vd, HSB Bostad
- Kicki Björklund, vd, Bostadsbolaget
Following up on Business Arena London last May, this Nordic investor update addresses the main topics of interest for international investors pondering property investment in the region. How are the most important macroeconomic variables such as inflation, unemployment and interest rates developing? Are the Nordics, a single market or do the five different countries have devisive different characteristics? What is it like, doing business in the region?
Moderator: Jonathan Lye, Director, Auxillium Financial Risk ManagementEverybody knows that when in Rome, you should do like the Romans. Yet, cultural differences are frequently cited as the reason for business deals going south and this is especially true for differences in business culture. What are the main cultural idiosyncrasies of the Nordic business environment? How should investors act and, more importantly, what pitfalls should they avoid? How does Danish business culture differ from Swedish, etc.?
- Richard Angliss, Consultant, Newsec Properties Asset Management
- Kathrine Heiberg, CEO, Reteam Group
- Bård Bjölgerud, Managing Partner, Pangea Property Partners
- Ulrika Hallengren, CEO, Wihlborgs
- Hanna Kaleva, Managing Director, KTI Finland
Av naturliga skäl påverkas förvaltningen av fastigheter av de stora samhällstrenderna. Vissa förändringsprocesser tar tid, andra ställer om saker innan man förstått vad som har hänt. I det här seminariet tar vi upp det svåra arbetet med kompetensförsörjning, digitalisering på gott och kanske ont samt hur nya affärsmodeller påverkar sättet att arbeta med förvaltning. En intressant iakttagelse är hur intimt saker hänger ihop, co-working går till exempel inte att tänka sig utan digitalisering. Och självklart påverkas branschens kompetensbehov av båda två.
Moderator: Jon Forssell, Happy Bear Expertkommentator: Marie Bucht, vd, Novi Real EstateIntresset för co-working har ökat på senare tid och även tunga fastighetsbolag har tagit positioner inom den nya nischen. Har det skett ett paradigmskifte när det gäller hyresgästernas krav på flexibilitet eller gäller det att sitta lugnt i båten? Ställer utvecklingen inom fastighetsförvaltningen nya krav på medarbetarna eller rent av krav på nya medarbetare? Hur säkerställer man att förvaltningsorganisationens erfarenheter tillvaratas i tidiga skeden av projekt och nyproduktion? Hur påverkas förvaltningens processer av digitaliseringen?
- Jimmy Dahlgren, Key Account Manager, Newsec Property Asset Management
- Henrik Svanqvist, CEO, Tmpl Solutions
- Biljana Pehrsson, vd, Kungsleden
Både arbetskraft och arbetsgivare tycks uppskatta co-working. Etablerade fastighetsbolag närmar sig konceptet på olika sätt för att hitta lönsamheten. Handlar det om en liten nisch på kontorsmarknaden, eller finns det inslag som kommer att förändra “traditionell” förvaltning? Ökad flexibilitet när det gäller hyreskontrakt? Kringtjänster?
- Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg
- Britt Lindqvist, utvecklingschef, Vasakronan
- Yvonne Sörensen Björud, vd, United Spaces
Handeln genomgår för närvarande den största, och mest omvälvande, omställningen på länge. Den digitala handeln fortsätter utmana den fysiska dito och den traditionelle handelsaktör som vill undvika den fruktade butiksdöden bör snarast hitta en hållbar digital plattform. Så skulle dagens mediala bild av handeln kunna sammanfattas. Samtidigt brottas e-handeln med lönsamheten och alltfler e-handlare etablerar en fysisk butiksplattform. En mer nyanserad bild torde rimligtvis vara att kakan växer och framtidens framgångsrika handlare är den som lyckas väva ihop det bästa av båda världar.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication Expertkommentator: Lars Backemar, vd, Backemar ConsultingDen senaste tiden har fastighetsägares hyressättningsmodeller för handelsfastigheter mött allt större kritik från handlarnas sida. Stora varumärken har i det närmaste gjort ett gemensamt upprop mot fastighetsägarna och någonstans gäller det att hitta en gemensam plattform för att förena de bådas intressen i en framtid med olika affärsmodeller. Med avstamp i föregående timmes diskussion knyter vi ihop säcken med en paneldebatt.
- Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna Sverige
- Mats Hederos, vd, AMF Fastigheter
- Hanna Strand, Head of Retail and Real Estate Management, Colliers
Sedan tidernas gryning har folk sammanstrålat och bosatt sig på platser som är lätta att ta sig till. Idag är de platserna städer bebodda av miljoner människor och det ställs enorma krav på transportmedel och stadsplanering. Mobilitet handlar till stor del om att använda dyrbara urbana ytor optimalt. I det här seminariet ser vi närmare på hur man förflyttar sig i städer, delar på resurser, minskar klimatpåverkan och planerar för urban mobilitet.
Moderator: Klara Palmberg Broryd, PhD i komplexitet och konsultStadsrummet är vår gemensamma plats. Dit tar vi oss med hjälp av både mikro- och makromobilitet. Är det så att det storskaliga systemtänkandet ersatts av en syn på staden som en social arena? Hur bygger man den socialt hållbara staden med stadsmiljöer som uppmuntrar till ett levande civilsamhälle? Är vissa platser i staden för populära för att man ska trivas?
- Ulla Bergström, kontorschef Stockholm, White Arkitekter
- Mathias Ahlgren, landskapsarkitekt, Sweco
- Charlie Gullström, Research and Design Strategist, Viable Cities, Senior Researcher, RISE
Faktorer som urban förtätning, digitalisering och finanskrisen 2008 gav upphov till det som går under benämningen delningsekonomin. Ägandet ser ut att minska i betydelse och nya flexibla lösningar där man delar på knappa resurser dyker upp i olika branscher. Även fastighetsbranschen har fått sin variant med co-working. Vad har vi att förvänta oss när det gäller mobilitet om delningsekonomins logik fortsätter att verka?
- Åsa Minoz, Head of Communications, Viable Cites
- Caroline Hjelm, marknadsföringschef, Voi Technology
- Magnus Svantegård, Partner, Stronghold Invest och Senior Advisor, Datscha
Med lägst arbetslöshet av alla har arkitekterna bra år bakom sig. Men med ett antal varsel och en vikande bostadsbyggnadstakt börjar orderböckerna tunnas ut. Vad innebär den vikande konjunkturen för kåren? Hur ser man på den andra stora snackisen i kåren just nu – den nya arkitekturpoliken, som nu har några månader på nacken? Kan den något lugnare takten i kombination med ökat politiskt intresse ge tid för eftertanke och kanske rentav svar på tiotusenkronorsfrågan, ‘vad är egentligen bra arkitektur’?
Moderator: Mark Isitt, journalistIn the midst of all discussion about the business cycle, housing shortage and construction prices, one often comes back to a discussion about quality versus quantity. This settles on the eternal question – what is good architecture? There is probably no single answer – but perhaps we are approaching an answer if we look more closely at individual projects that have tested boundaries in different ways. One such is the redevelopment of De flat in dutch Kleiburg outside Amsterdam. The huge 70s complex were going to be demolished, but instead it was sold for 1 euro. The result? A renowned renovation project, which among other things was rewarded with the Mies van der Rohe Prize 2017.
Presentation:
- Xander Vermeulen Windsant, Owner, XVW Architectuur
Panel:
- Sanna Hederus, Architect, Owner, KOD Arkitekter
- Jonas Lindström, PhD, Senior Lecturer, Södertörn University
- Karin Lundgren, Urban Planner, Spacescape
- Akira Shimizu, Vice President, Head of Nordics, Pembroke
Dags att åberopa force majeure i klimatfrågan? Sedan det första mötet i Berlin 1995 har Conference of the Parties diskuterat klimatförändringarna ytterligare 23 gånger. Trots en ambition att skapa gemensamma riktlinjer har inga större framsteg gjorts för att lyckats vända den negativa trenden. Tiden ser ut att börja bli knapp, opinionen för att ta tag i klimatfrågan har den senaste tiden också vuxit sig starkare. Är det en påtvingad livsstilsförändring vi har framför oss? Hur når vi medvetenhet bortom de redan frälsta? Är det tekniken som ska frälsa oss?
Moderator: Mikael Salo, chefredaktör, Aktuell Hållbarhet Expertkommentator: Lisa Henningsson, hållbarhetsstrateg, BjerkingOver the span of a lifetime, the biggest part of our carbon footprint is generated by the construction process and the materials we use. Hence, we can achieve great benefits when designing our properties. Reusing and recycling materials may therefore be an excellent way of achieving a circular construction process. What can we do to make the entire process circular? Danish Lendager Group views the circular economy as a central feature of the cities of the future and the business models that emerge in the shift towards the future city.
- Niklas Nolsøe, Senior Project Lead in UP, Lendager Group
Är det tekniken som ska rädda oss? Många verkar i alla fall rörande överens om att den teknik som krävs för att uppnå många av de mål vi satt redan finns. Inte minst på marknaden för solceller börjar det röra på sig, vi behöver bara börja använda oss av den nya tekniken. Vindkraft är en annan energikälla som lockar fastighetsbolagen. Var står vi när det gäller nya, innovativa lösningar i dag? Hur effektiva är de väderbaserade energikällorna? Hur kan vi arbeta för att snabba på utvecklingen?
- Anna Svensson, uppfinnare, SolTech Energy
- Sandra Jonsson, chef teknik och service, Vasakronan
- Karin Mizgalski, hållbarhetschef, Wallenstam
Första husen är inflyttade. I höst byggstartar tre nya Stockholmshus. De första Stockholmshusen är nu färdigbyggda och inflyttade i Rågsved – hus med enkel, klassisk stockholmsarkitektur med nutida uttryck. Det är det första projektet i ett seriellt byggande av tusentals nya hyresrätter i Stockholm som ska effektivisera nyproduktionen av hyresrätter. Vilka erfarenheter och lärdomar har gjorts hittills? Hur upplevs gestaltningen och vad tycker hyresgästerna? Stockholmshusen är ett samarbete mellan de tre stora kommunala bostadsbolagen, privata entreprenörer och stadens tekniska förvaltningar. Med fokus på nära samarbete och samordnade processer skapas förutsättningar för pressade produktionskostnader och den totala tiden från idé till inflyttning kan halveras till 4 år.
- Jonas Schneider, vd, Familjebostäder
- Morten Johansson, konceptarkitekt, Dinelljohansson
- Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad
Bostadsmarknaden för nyproduktion i Stockholms län 2019 kännetecknas av ett större utbud än efterfrågan. Hur ser läget ut år 2030? Stramare kreditgivning, hårdare krav på eget kapital och amorteringar har gjort att unga hushåll i dagsläget stängs ute. Vilka blir de långsiktiga effekterna?
- Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke
- Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M), Stockholms stad
- Bo Söderberg, analyschef, Boverket
För att stärka såväl livskvalitet och tillväxt i regionen runt Mälaren startades 2011 samarbetet Fyra Mälarstäder. Den strategiskt viktiga placeringen vid Mälaren ger möjlighet till kraftig tillväxt, där städerna tillsammans år 2050 beräknas ha 500 000 invånare.
I den gemensamma utvecklingsplanen visas vilken inriktning samarbetet ska ha fram till år 2050 och hur kommunerna tillsammans kan öka attraktionskraft och tillväxt. Vad har samarbetet resulterat i hittills? Hur ser planerna ut framöver? Mälardalens Högskola har goda utsikter att bli ett universitet, vad innebär det här för bostadsmarknaden och utvecklingen i städerna?
- Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande (M), Enköpings kommun
- Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande (S), Eskilstuna kommun
- Magnus Stuart, ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (M), Strängnäs kommun
- Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande (S), Västerås stad
Våren 2019 släppte Finansinspektionen något som hade kunnat bli en riktig bomb i svensk fastighetsbransch. Riskvikterna för utlåning till kommersiell fastighetssektor skulle höjas då man ansåg att bankernas exponering till sektorn var för stor. Nyheten fick inte så stort genomslag som man skulle kunnat tro men väcker oavsett frågor om hur stora riskerna i branschen egentligen är. Hur påverkas fastighetsbolagens affär om den finansiella hävstången minskar? Hur exponerade är bankerna och vad innebär egentligen höjda riskvikter? Var hittar branschen kapital om bankerna behöver minska utlåningen?
- Magnus Richardsson, Managing Director, Head of Commercial Real Estate Sweden, Nordea
- Britt-Marie Nyman, CFO, Deputy CEO, Eastnine
- Birgitta Leijon, Nordenchef, Helaba
- Franck Delage, Director, S&P Global
- Anders Kvist, senior rådgivare, Finansinspektionen
- Louis Landeman, chef kreditanalys, Danske Bank Markets
Av tradition inleds Business Arena med ett gemensamt pass av övergripande karaktär. Medverkande talare är erfarna, spännande personer med kunskap inom ämnen om ekonomi, politik och näringsliv. Tanken med ett gemensamt inledningspass är att ge nya perspektiv och lägga en intressant och tankeväckande grund för de diskussioner som pågår under dagen.
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens Nyheter
Klimat- och hållbarhetsdebatten har fått ett nytt liv, mycket tack vare svenska Greta Thunberg som på egen hand har lyft den till en helt ny nivå. Det är en debatt som är viktig för samhällsbyggnadssektorn som ju är den sektor som gör absolut störst avtryck i miljön. Många grepp har testats för att minska sektorns miljöavtryck och vi har för all del kommit långt, men det krävs mer. En yrkesgrupp som torde ha möjlighet att påverka stort är de tekniska konsulterna som sitter på stort kunnande och är delaktiga i processer redan i tidigt skede. Hur kan de stora teknikkonsulterna utöva sitt inflytande i samhällsbyggnadsprocessen för att klimatoptimera processerna, i vilken mån ska de göra det och vilket ansvar har de?
- Åsa Bergman, vd och koncernchef, Sweco och Näringslivets mäktigaste kvinna 2019
De globala utmaningarna bara ökar och uppmaningen “ta ansvar” studsar allt oftare mellan de politiska lägren. Trots det tycks handlingskraften lysa med sin frånvaro. Inte minst ett förändrat klimat skapar bristsituationer för mat och vatten på många håll, i spåren följer konflikt och flykt. En smått akut situation, men hur går vi från ord till handling? Samtidigt har språket hårdnat i det geopolitiska spelet. EU:s klimat- och migrationspolitik ifrågasätts öppet, länder ska utplånas och den fria pressen är förrädare. Bakom alla ord står personer i maktposition, hur undviker vi att ord blir till handling? Jan Eliasson tolkar tonläget i världen och reder ut om det trots allt finns lite ljus i mörkret.
- Jan Eliasson, f.d. vice generalsekreterare i FN
Following up on Business Arena London last May, this Nordic investor update addresses the main topics of interest for international investors pondering property investment in the region. Which advice do investors already active in the region give, which are the main trends in the indirect markets vis-a-vis the direct markets in the region?
Moderator: Nona Atoyan, Associate Director, Business Development, Citigrove SecuritiesWhen pondering investment in a regional market, it is important to gain insights into the different market elements and functionalities. Who better to give these insights than those who are already active, have invested and done their due diligence? A panel of international investors shares their experiences with investing in the Nordics.
Co-chair: Max Barclay, Head of Advisory, Newsec
Speakers:
- James Robson, Managing Director, Hines
- Jarek Morawski, Director Research and Analysis, Grosvenor Europe
- Jenny Hammarlund, Managing Director, HIG Realty Partners London
Ta chansen att ropa hem några unika och spännande konstverk på AFA Fastigheters auktion på Business Arena. Pengarna går oavkortat till Stockholms Stadsmission och deras ovärderliga arbete för en tryggare och mänskligare stad. Auktionsförättare är Tom Österman med ett långt förflutet på bland annat Bukowskis.
Läs mer om auktionen och se konstverken på www.hjärtastockholm.se
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Anders Carlén, chefredaktör, Fastighetsnytt och ByggindustrinAtt tjänstepersoner och politiker kan arbeta effektivt tillsammans i stadsbyggnaden är en förutsättning för lönsamhet och säkerhet i projekten. Det är viktigt att rollerna inte blandas samman, men det är inte alltid så enkelt. I Tyresö har kommunen arbetat fram en speciellt gynnsam modell för ett framgångsrikt samarbete för förvaltningen och demokratin – hur ser den modellen ut?
- Anita Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S), Tyresö kommun
- Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef, Tyresö kommun
Här möts vi för att diskutera stadens utveckling – hur vi gemensamt skapar mervärde i planeringen, byggandet och utvecklingen av vår stad.
Moderator: Christoffer Carlander, utredare på strategi- och utvecklingsenheten, Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stadVälkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Anders Carlén, chefredaktör, Fastighetsnytt och ByggindustrinI en tid där en av världens stora folkhälsosjukdomar är fetma och övervikt finns anledning till stor oro. I Umeå har kommunen därför valt att “spetsa” ett nytt stadsdelsprojekt med inriktningen rörelserikedom. Planen för Norra Ön i centrala Umeå är att åstadkomma en boendemiljö som leder till mer rörelse i vardagen. Vilka lärdomar från projektet kan kommunen redan nu dela med sig av?
- Helen Nilsson, mark- och exploateringschef, Umeå kommun
Örebro är en av flera regionstäder där byggandet dubblerats de senaste tre åren. Har det gått för fort? Ökningen startade trots allt i en underförsörjd bostadsmarknad och parallellt har befolkningstillväxten varit urstark. Byggtakten har nu bromsat in till en mer sansad takt, vilket skapar ett läge där både byggare och köpare står avvaktande samtidigt som utbudet av nyproduktion är större än någonsin. Striktare låneregler för bostadsköpare har inte underlättat situationen. Hur tacklar Örebro rådande läge på bomarknaden?
- Erik Skagerlund, exploateringschef, Örebro kommun
Som en kapitalintensiv sektor är fastighetsbranschen utsatt för bankernas och kapitalmarknadens humörsvängningar. Detta blev inte minst uppenbart under hösten 2018 då ordet stökigt användes flitigt för att beskriva situationen på kapitalmarknaden. Banker och kapitalmarknad har en stor exponering mot fastigheter och blir alltmer medvetna om den risk det kan innebära, i synnerhet när konjunkturen blir svagare. Hur ser utvecklingen ut framgent? Vilken ränteutveckling kan vi förvänta oss de närmaste åren och ännu viktigare, hur ser finansieringsläget på marknaden ut att arta sig?
Moderator: Åsa Uhlin, chefredaktör, Veckans Affärer Expertkommentator: David Dahlgren, vd, Gladsheim Fastigheter ABThe trade war between China and the US has put the spotlight on the role of Asia in the global economy. Fast as lightning, the highly populated continent has modernised its economies and the tiger economies are making stronger and stronger claims of being accepted into the better chambers of the global economic club. This, in turn, has awoken the sleeping bears of the west who have left their pits and sharpened their claws. The pivot of economic power to Asia, the entrance of Asian institutions into different asset market (the property market being one) and most of all, the growing influence of China. All of the above has given rise to reactions and one of those is the trade war. Welcome to an in-depth presentation explaining the above topics and their effect on global and local property markets.
- Bruce Dear, Partner, Eversheds Sutherland
Räntebanan är bara en banan, och en prognos är bara en prognos. Det finns en mängd osäkerhetsfaktorer som kan rubba en ränteprognos och ju längre perioden med låga räntor och allmänt fördelaktiga ekonomiska förutsättningar pågår, desto svårare blir dessa osäkerhetsfaktorer att definiera. Samtidigt blir vi mer okänsliga för deras blotta existens, ett exempel är att de flesta för länge sedan har slutat spana efter svarta svanar på horisonten. Vilka är de osäkerhetsfaktorer som främst kan rubba den ekonomiska stabiliteten och påverka fastighetsbolagens finansieringskalkyler?
- Lars Oxelheim, professor, Institutet för näringslivsforskning
Med utmaningar runt, vad det verkar, varje knut rustar städer och regioner på olika sätt för nya tider – där den byggda miljön spelar stor roll i hur framtiden kommer att formas. Under den här dagen reder vi ut hur de som styr i vår del av världen vill bygga staden. Vad ligger högst på priolistan? Hur ser planerna för de största projekten ut framåt – och hur påverkas de av en vikande konjunktur?
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens Nyheter Expertkommentator: Ulrika Francke, styrelseordförande, VasakronanEtt knappt år har gått sedan valet som resulterade i ett nytt, grönblått styre i Stockholms stadshus. Under mandatperiodens första del har flera långdragna stadsbyggnadsprojekt gått från nej till nja till ja – eller tvärtom. Hur ser politikerna själva på sitt första år vid makten, och vad tycker den nya oppositionen om året som gått? Hur vill man bygga staden framåt – vad ligger högst på priolistan?
- Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M), Stockholms stad
- Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), Stockholms stad
Stadsbyggnadsfrågorna har tagit stor plats i Stockholmsdebatten de senaste åren – inte minst vad gäller de riktigt stora projekten. Hur har diskussionerna landat? Har något blivit bättre av alla turer – eller skulle vi rent av kunna ha lite mindre demokrati i samhällsbygget för att komma framåt lite snabbare? I den här punkten möts en panel som tycker mycket och ofta kring den fysiska utvecklingen av Sveriges huvudstad. Vart är vi påväg?
- Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef, Stockholms Handelskammare
- Monica Andersson, statsvetare, Stockholms universitet
Bostadsbristen ser ut att ha blivit en konstant i den svenska samhällsutvecklingen. Den har ståndaktigt stått emot ett flertal konjunkturcykler, ett otal förslag på lösningar, kommissioner i kubik och flera bostadsministrar. Den senaste byggboomen kom av sig och fortfarande är det de som behöver bostad allra mest som har de sämsta förutsättningarna att hitta hem. Hur tacklas bostadsfrågan i länder med liknande problem? Hur har satsningar i socioekonomiskt svaga områden lyckats? Vad innebär det att nya pusselbitar tillförs marknaden?
Moderator: Karin Klingenstierna, CEO, Klingstar AB Expertkommentator: Ulf Kamne, vd Göteborgskontoret, A Beautiful SoupDet känns som att vi snart kommit med alla förslag som någonsin går att uppbringa på hur den svenska bostadsbristen ska lösas. Dock har vi svårt att enas kring något konkret, dags att använda någon annans lösning i stället? Hur ser det ut på andra marknader? Tysklands bostadsmarknad används ofta som referens på en lyckad modell. Hur ser samspelet ut mellan politik, regelverk och marknad i Tyskland och andra länder? Vilka lärdomar finns att hämta till en svensk modell?
Presentation:
- Olle Boback, Senior Advisor, Bonava Tyskland
Panel:
- Olle Boback, Senior Advisor, Bonava Tyskland
- Linda Lövgren, bostadsanalytiker, senior konsult, WSP
- Jörgen Mark Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges Allmännytta
- Anna Granath Hansson, forskare, KTH
Following up on Business Arena London last May, this Nordic investor update addresses the main topics of interest for international investors pondering property investment in the region. Which advice do investors already active in the region give, which are the main trends in the indirect markets vis-a-vis the direct markets in the region?
Moderator: Nona Atoyan, Associate Director, Business Development, Citigrove SecuritiesThe stock market is an important source of capital to property companies, in the Nordics and other regions alike and the property industry’s presence in the Nordic stock market does not go unnoted, especially in Sweden. What are the main current market trends and how have the main indices developed? Can we expect any new companies being floated or will we see further structural deals with listed companies being overtaken?
- Xiaoxiao Fu, Senior Analyst, Centersquare
- Tobias Kaj, Analyst, ABG Sundal Collier
- Sven Dahlin, Partner, Nordanö
While property management and urban management of course is at the heart of the business, the modern property industry has in many ways become the art of applying financial leverage to create value, in monetary terms and by allowing our cities and societies to grow and prosper. As such, borrowed money is a vital input in each company, from different sources, banks and the money market being the most important ones. What does the funding situation for the Nordic property industry look like? Are the skies clear or are there any clouds on the horizon? Which alternative markets can the sector look to and which are currently the biggest issuers?
- Birgitta Leijon, Head of Nordics, Helaba
- Pontus Sundin, CEO, Brunswick Real Estate Capital
- Magnus Richardsson, Head of Commercial Real Estate, Nordea
- Elias Selbing Burell, Vice President, BNP Paribas
Även om de flesta vurmar för en positiv samhällsutveckling är det få branscher som har mer att vinna på ökad social hållbarhet än fastighetsbranschen. Positiva spiraler i ett bostadsområde kan förutom förhöjd livskvalitet även påtagligt påverka ekonomiska värden. Det är helt enkelt en fråga om professionalism att arbeta med integration, nyföretagande och sociala projekt som gör att människorna i bostadsområden mår bättre. Välkommen till ett seminarium med affärsmässighet och social hållbarhet i fokus.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication Expertkommentator: Anders Jörnsköld, Deputy Head, Newsec Advisory in SwedenDet är dessbättre inte många som är negativa till social hållbarhet. Utmaningen är att när den ska ske inom företagsekonomiska ramar är det i regel nödvändigt att det går att visa att den ger ett ekonomiskt resultat. Hur hittar man kopplingen mellan sociala insatser i exempelvis ett bostadsområde och ökad lönsamhet för fastighetsägaren? Är lönsamhetskravet för privata aktörer rentav en fördel med tanke på alla välmenande men övergående offentliga projekt? Finns det pålitliga modeller för att räkna på det ekonomiska värdet av sociala insatser?
- Anna Heide, affärsutvecklingschef, Trianon
- Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH
- Rikard Silverfur, näringspolitisk expert, Fastighetsägarna Sverige
I Alby i södra Stockholm grundades konceptet Changers Hub. Det handlar om en kontorsyta där man kan arbeta, studera, ha ett möte eller bara ta en kaffe. Kapital från innerstaden möter kreativitet från ytterstaden. Grundarna har bland annat ambitionen att ge unga människor, oavsett vilken stadsdel man föds i, samma möjligheter att förverkliga sina idéer och påverka sin framtid.
- Siduri Poli, grundare, Changers Hub
Stockholmsregionen växer – människor flyttar hit, företag vill etablera sig här och infrastrukturen byggs ut. Huvudstadens plats som nummer ett i Sverige, och kanske även Norden, är ohotad. Eller? Den här dagen ska vi prata om hur man behåller attraktiviteten i en stad som på många sätt är så självklar. Vem berättar historien om Stockholm – och vad säger de då?
Moderator: Jon Forssell, Happy Bear Expertkommentator: Kristina Alvendal, stadsbyggnadsexpert, Stadsutvecklarna i VärtahamnenHousing and offices, or rather the lack of them, have for several years dominated the debate on the growth of Stockholm – where many believe that the housing shortage acts as an obstacle. At the same time, the region manages to produce so-called unicorns at a rate that places us as number one in the world per capita. The picture is somewhat difficult to get together. During this session, we look at the region from outside. How do you view the Stockholm region as an outsider – and what can we learn by looking outward?
Presentation:
- Billy McCormac, Group Director, Public Affairs, Prime Group
Panel:
- Rahel Belatchew, chefsarkitekt, grundare, Belatchew Arkitekter
- Dennis Wedin, Vice Mayor of Housing and Real Estate (M), City of Stockholm
- Andreas Hatzigeorgiou, CEO, Stockholms Handelskammare
Med aktuella nyckeltal ringar vi in marknadsläget. Sedan tar oss det här kontorsmarknadsseminariet via världskonjunkturen och co-working till planering av nya affärsdistrikt. Det blir även en framåtblickande inblick i hur arbetsplatsen kan fungera som hälsofaktor.
Moderator: Christina Gustafsson, gästforskare, KTH Expertkommentator: Peter Wiman, analyschef, SavillsSer man sig om i världen finns det en hel del att oroa sig för. När försvagas konjunkturen på allvar? USA:s president genererar ständigt nya utspel, vi ser ett EU under förändring och den inrikespolitiska situationen är fortsatt svårtolkad. Samtidigt har konjunkturen visat sig uthållig och investerarnas aptit tycks bestå. Vad finns det att säga om utvecklingen på kontorsmarknaden i Stockholm och de övriga svenska storstäderna?
- Kristina Andersson, Global Head of Research, Datscha
- Mikael Söderlundh, Head of Research & Partner, Pangea Property Partners
- Britt Lindqvist, utvecklingschef, Vasakronan
I den digitala revolutionen har en viss resistens har infunnit sig mot överflödet av nytt, ett skydd mot personlig överhettning. Våra beteenden och vår vardag omformas utan att vi egentligen lägger märke till det. Vad är det för stad och samhälle vi har runt omkring oss och hur kommer samspelet se ut i framtiden? Har vi rätt värderingar när vi ska skapa värde med den digitala omställningen?
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISEDet är lätt att gå vilse i både informations- och produktlandskap när vi ska försöka hänga med i det man kallar den digitala revolutionen. Den arbetsmarknad som nu växer fram ställer helt nya krav och utmaningar. Hur ser ledarskapets roll ut när det gäller att ta vara på den talang och kunskap som kommer behövas? Gig-ekonomi och artificiell intelligens, hur ska den digitala plattformen se ut på en allt mer föränderlig arbetsmarknad?
- Ishtar Touailat, Global Head of AI and Innovation, Techbuddy
Att nå en bostadsmarknad i balans låter nästan som en utopi. Men att lyckas få till en balanserad nyproduktion och utveckling som står pall för konjunkturcyklerna borde vara fullt möjligt. Då gäller det att ta till vara på på de innovativa framsteg som görs och vara kreativ vad gäller det befintliga beståndet. Finns det framsteg som kan göras när det gäller upphandling i entreprenör- och leverantörsleden? Vilka processer verkar som handbroms i dag och hur kan vi bli bättre?
Moderator: Anna-Karin S. Öjeskog, moderator och föreläsare, A-head Expertkommentator: Daan Cedergren, arkitekt, SwecoI dagens konsumtionssamhälle har hållbarhet blivit ett relativt begrepp när det är slit och släng som gäller. Byggsektorn brottas med det motsatta, att lyckas skapa något som håller över tid. Under de senaste åren har vi sakta börjat bygga upp kompetensen för en stabil, snabb byggprocess med hållbara produkter. Samtidigt har vi ett arv från miljonprogrammets dagar med effektivitet och flexibilitet i byggnationen. Finns det något vi kan lära oss från den kompetens och kunskap som skapade miljonprogrammet? Hur förvaltar vi dåtidens bostäder för nutidens behov och framtidens krav?
- Erik Stenberg, lektor, KTH
I bostadsdebatten brukar det heta att vi inte får glömma bort det befintliga beståndet i nybyggnationshetsen, det är trots allt bara cirka en procent som adderas per år. Men beroende på tidsperspektiv ökar viktningen mot det vi kallar nybyggt och det är också här vi kan pröva nya material, modeller och teknik från grunden. En effektiv byggprocess behöver också bli ett fungerande komplement till det befintliga för att fler ska ha möjlighet att efterfråga och få tillgång till bostäder. Hur svarar dagens affärsmodeller och byggprocesser mot efterfrågan? Hur effektiva är de industriella processerna i dag? Vad kan vi göra bättre?
- Jerker Lessing, expert industriellt byggande, forsknings- och utvecklingschef, BoKlok
- Emile Hamon, verksamhetsutvecklingschef, Veidekke Sverige
- Erik Stenberg, lektor, KTH
Långsam, segdragen, tidsödande, utdragen, svår, långrandig. Orden för att beskriva den svenska planprocessen är många – och många kan härledas till takten på processen. Frågan har debatterats länge och väl, men är fortsatt högst aktuell. Vad är egentligen status på planprocessen i landets kommuner just nu? Har man kommit framåt överhuvudtaget? Vad tycker kommunerna, och vad tycker bolagen som vill bygga i dem? Vad kan politikerna göra – och vad kan man göra inom befintligt regelverk?
- Pia Pehrson, advokat, delägare, Foyen advokatfirma
- Nancy Mattsson, chef projektutveckling, JM bostad
- Carl Caesar, fastighetsutvecklare och doktor i fastighetsvetenskap, Rikshem
- Patrik Kindström, chef planeringsavdelningen, tillförordnad biträdande stadsbyggnadschef, Örebro kommun
*Fördjupningen arrangeras i form av en öppen diskussionsarena. En moderator utgår från ett antal förberedda frågor och involverar de närvarande i diskussionen. Vissa av deltagarna kommer vara speciellt inbjudna. Dessa är extra kunniga inom området. I övrigt är det fritt att delta i diskussionen i mån av plats. Fördjupningen inleds med att moderatorn förklarar hur samtalet kommer att gå till.
Stockholm växer snabbt. Det omfattande stadsbyggande som Stockholm befinner sig i skapar goda möjligheter att förbättra och utveckla staden i hållbar riktning med god kvalitet och arkitektur. Stadsbyggandet ska ta sin utgångpunkt i kunskap om Stockholms stadslandskap och dess olika stadsbyggnadskaraktärer utifrån kulturhistoriska, samtida och framtida förutsättningar. Arkitektur och gestaltning ska bidra till att skapa hållbara värden med människan i centrum. Stadsarkitekten berättar hur Stockholms stad arbetar i detta arbete.
- Talare meddelas senare
Vad är viktigast vid hemleverans från e-handel: att det går snabbt? Att det blir rätt? Att det är billigt? Det cirkulerar just nu många halvsanningar baserat på gissningar, anekdoter och enkäter. För att undersöka vad e-handelskunder verkligen är beredda att betala för vid hemleverans, pågår just nu en stor internationell studie med forskare från USA, Sverige och Portugal. Vilka är de preliminära resultaten och dess implikationer för framtidens e-handel? Vi får en genomgång av studien och dess resultat samt diskuterar den med en kunnig panel utifrån frågan, hur blir e-handeln lönsam och gör sig oberoende av riskkapital?
- Fredrik Eng Larsson, universitetslektor, Stockholms universitet
- Pär Svärdson, vd, Apotea
- Anna-Karin Hag, CFO, Corem Property Group
- Anna Ullman Sersé, vd, Nelly
- Jennifer Emam, entreprenör/apoteksägare, Bara Apotek
Renovräkning brukar elaka tungor kalla det när hyresvärdar renoverar så mycket att hyresgästen inte har råd att flytta tillbaka. Utifrån aktuell forskning resonerar forskare från fyra universitet kring frågor som: Vad säger bostadsbolagen själva om renovering och kommande hyreshöjningar? Hur påverkar fastighetsutveckling de boende? Vad kan forskningen säga om bostadssituationen år 2030?
- Kerstin Annadotter, fil. dr, Fastighetsekonomi, KTH
- Paula Femenias, docent, Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola
- Helena Bohman, ekon. dr, Urbana studie, Malmö universitet
- Ina Blind, fil. dr., Fastighetsvetenskap, Lunds universitet
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Anders Carlén, chefredaktör, Fastighetsnytt och ByggindustrinAtt leda i goda tider är inte svårt – men när åtstramningarnas vindar viner hårt är ledarskap betydligt mer utmanande. I tider där många kommuner i Sverige står inför ökade krav på effektiv budgetering finns anledning att rikta ljuset mot det politiska ledarskapets möjligheter. Vilka förhållningssätt till den egna organisationen är att föredra? Vilka egenskaper krävs av kommunstyrelsens ordförande?
- Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande (M), Värmdö kommun
- Christina Leifman, kontorschef, Samhällsbyggnadskontoret, Värmdö kommun
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Anders Carlén, chefredaktör, Fastighetsnytt och ByggindustrinDär nästan ingen bor idag lever om 20 år 20 000 Västeråsare. Det är planen när tre gamla industriområden i centrala Västerås omvandlas. När citykärnan fördubblas stärks Västerås city, och hela stadens attraktivitet. Vad betyder omvandlingen för Västerås? Vilka uppoffringar måste staden göra?
- Sanna Edling, projektchef Mälarporten, Västerås stad
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Anders Carlén, chefredaktör, Fastighetsnytt och ByggindustrinDet handlar om miljardinvesteringar när Uppsala utvecklar stadens södra delar. När den nya stadsdelen och andra utvecklingsområden är klara ökar antalet invånare med 100 000. Järnvägen till Stockholm får fördubblad kapacitet och det byggs en ny tågstation. Här får du en kort bakgrund om en riktigt spännande utveckling.
- Gabriella Burel, programledare, Uppsalapaketet, Uppsala kommun
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Anders Carlén, chefredaktör, Fastighetsnytt och ByggindustrinDet klassiska familjeföretaget Löfbergs står inte bara för lokala investeringar och sysselsättning utan bidrar aktivt till stadsutvecklingen i Karlstad. Kaffedoften ger dessutom en speciell karaktär i staden. Löfberg Fastigheter utvecklar stadsdelen Bryggudden, investerar på Orrholmen samt i Löfbergs Arena och andra anläggningar som skapar utveckling. Här berättar företaget om filosofin bakom fastighetsverksamheten och samhällsengagemanget.
- Anders Thorén, pressansvarig, redaktör, Löfbergs
Som en kapitalintensiv sektor är fastighetsbranschen utsatt för bankernas och kapitalmarknadens humörsvängningar. Detta blev inte minst uppenbart under hösten 2018 då ordet stökigt användes flitigt för att beskriva situationen på kapitalmarknaden. Banker och kapitalmarknad har en stor exponering mot fastigheter och blir alltmer medvetna om den risk det kan innebära, i synnerhet när konjunkturen blir svagare. Hur ser utvecklingen ut framgent? Vilken ränteutveckling kan vi förvänta oss de närmaste åren och ännu viktigare, hur ser finansieringsläget på marknaden ut att arta sig?
Moderator: Åsa Uhlin, chefredaktör, Veckans Affärer Expertkommentator: David Dahlgren, vd, Gladsheim Fastigheter ABNär kapitalmarknaden nyser så får fastighetsmarknaden frossa. Nja, så ser det väl inte riktigt ut ännu men en oro på de globala finansiella marknaderna leder ändå till en oro på fastighetsmarknaden. Den svenska fastighetssektorn är högt belånad i internationell jämförelse och hela affärsmodellen går ut på att maximera effekten av den finansiella hävstången. Dock krävs det också eget kapital och som avslutning på seminariet tar vi tempen på de finansiella marknaderna. Hur stor är risken för nysningar och frossa och hur ser aktieinvesterarna på läget?
- Joakim Nirup, National Director, JLL Debt & Financial Advisory
- Claes Gauffin, Head of Corporate DCM Nordics & Netherlands, Barclays Investment Bank
- Peter Norhammar, fondförvaltare, Länsförsäkringar Fondförvaltning
När de inhemska kapitalkällorna inte längre räcker till för att släcka hela den svenska fastighetssektorns pengatörst har investerarna blivit dels mer kräsna, dels mindre villiga att låna ut på längre löptider. Det har skapat ett behov för diversifiering av finansieringen men samtidigt en kvalitetscertifiering i form av kreditbetyg. Jakten på investment grade-betyg är i vissa fall intensiv men vad är det man får i gengäld?
- Louis Landeman, chef kreditanalys, Danske Bank
- Maria Gillholm, Vice President, Senior Credit Officer, Moody’s
- Magnus Jacobson, CFO, Kungsleden
Med utmaningar runt, vad det verkar, varje knut rustar städer och regioner på olika sätt för nya tider – där den byggda miljön spelar stor roll i hur framtiden kommer att formas. Under den här dagen reder vi ut hur de som styr i vår del av världen vill bygga staden. Vad ligger högst på priolistan? Hur ser planerna för de största projekten ut framåt – och hur påverkas de av en vikande konjunktur?
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens Nyheter Expertkommentator: Ulrika Francke, styrelseordförande, VasakronanÄven om byggnadstakten för bostäder gått ned något det senaste året, pågår många stora stadsutvecklingsprojekt runt om i landet just nu – och fler ligger i pipen. Vad är status på de största planerna? Hur påverkas man av en vikande konjunktur? Och hur går det egentligen för de höga husen?
Anförande:
- Sara Lundén, avdelningschef stora projekt, Exploateringskontoret, Stockholms stad
Panel:
- Daniel Markström, regionchef Stockholm, Jernhusen
- Maria Lidström, stadsutvecklingschef, Humlegården
- Karin Svingby, chef investeringsprojekt, Trafikförvaltningen/SL
- Mikael Åslund, regionchef, JM
Bostadsbristen ser ut att ha blivit en konstant i den svenska samhällsutvecklingen. Den har ståndaktigt stått emot ett flertal konjunkturcykler, ett otal förslag på lösningar, kommissioner i kubik och flera bostadsministrar. Den senaste byggboomen kom av sig och fortfarande är det de som behöver bostad allra mest som har de sämsta förutsättningarna att hitta hem. Hur tacklas bostadsfrågan i länder med liknande problem? Hur har satsningar i socioekonomiskt svaga områden lyckats? Vad innebär det att nya pusselbitar tillförs marknaden?
Moderator: Karin Klingenstierna, CEO, Klingstar AB Expertkommentator: Ulf Kamne, vd Göteborgskontoret, A Beautiful SoupWhen more and more people are excluded from the housing market, the time may be right to add some pieces to the housing puzzle. Abroad we see investments within shared homes, co-living and long stay hotels, solutions that are intended for those with a smaller wallet and the mobile individual alike. Among those; students, researchers and travellers in need of temporary accomodations. This implies new possibilites for investors but also a variety of new solutions and environments where the operator has a bigger role to play. What are the prevailing trends when it comes to the shared and flexible living of the future.
Presentation:
- Oona Strathern, Trend & Future Consultant, Writer, Speaker, ZukunftsInstitut
Panel:
- Oona Strathern, Trend & Future Consultant, Writer, Speaker, ZukunftsInstitut
- Milad Barosen, Co-Founder, Allihoop
- Morgane Oléron, Chief Happiness Officer, Colive
Following up on Business Arena London last May, this Nordic investor update addresses the main topics of interest for international investors pondering property investment in the region. Which advice do investors already active in the region give, which are the main trends in the indirect markets vis-a-vis the direct markets in the region?
Moderator: Nona Atoyan, Associate Director, Business Development, Citigrove SecuritiesIn recent years, there has been an increasing interest from international, institutional and private investors, to invest in Nordic property markets. In this session, we summarize the main trends of property investments in the Nordic markets over the past 18 months. Furthermore, foreign investors who have invested in the region share their investment rationale. What are the main trends, which asset classes are most popular and which cities and locations do investors prefer?
- Amanda Welander, Head of Research, CBRE
- Håkon Styrvold, Head of Capital Markets, Partner, Newsec Advisory in Norway
- Carsten Gørtz Petersen, Partner, Colliers Denmark
- Sven Dahlin, Partner, Nordanö
Även om de flesta vurmar för en positiv samhällsutveckling är det få branscher som har mer att vinna på ökad social hållbarhet än fastighetsbranschen. Positiva spiraler i ett bostadsområde kan förutom förhöjd livskvalitet även påtagligt påverka ekonomiska värden. Det är helt enkelt en fråga om professionalism att arbeta med integration, nyföretagande och sociala projekt som gör att människorna i bostadsområden mår bättre. Välkommen till ett seminarium med affärsmässighet och social hållbarhet i fokus.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication Expertkommentator: Anders Jörnsköld, Deputy Head, Newsec Advisory in SwedenVarje tid har sina stora frågor. Ofrivillig ensamhet har paradoxalt nog blivit ett problem i dagens alltmer urbaniserade värld. Det har visat sig att människor som bor i större städer upplever sig som mer ensamma både socialt och emotionellt. Något som påverkar såväl individer som samhälle negativt. Kan aktörer inom samhällsbyggnad göra något för att minska ensamhet och öka livskvalitet? Går det att planera en stadsdel för ökad social interaktion? Storbritannien tillsatte 2018 en ensamhetsminister – men är ensamhet en fråga som politiker kan lösa?
- Lina Kumlin, senior planeringsarkitekt FPR/MSA, WSP
- Hanne Kjöller, frilansskribent och kolumnist, Dagens Nyheter
- Olle Carlsson, kyrkoherde, Katarina församling
Få “produkter” spelar en större roll för kunden än bostaden. Där sover man, äter middag, läser läxor, tittar på teve-serier. I förlängningen är fastighetsförvaltningen något som påverkar människors vardag på djupet. Ett särdrag hos oss som bor i Sverige är att många lever ensamma. Kan man tänka sig att fastighetsägaren ställer sociala krav på sina hyresgäster och uppmanar dem att lära känna varandra? Kan man öka integrationen och minska utanförskapet genom att få hyresgäster att prata med varandra? Går relationsbyggandet att överföra på den fysiska miljön? Vill folk betala extra för att bo “socialt”?
- Anna Olsson, affärsutvecklare, Helsingborgshem
- Dragana Curovic, bosocial utvecklare, Helsingborgshem
Stockholmsregionen växer – människor flyttar hit, företag vill etablera sig här och infrastrukturen byggs ut. Huvudstadens plats som nummer ett i Sverige, och kanske även Norden, är ohotad. Eller? Den här dagen ska vi prata om hur man behåller attraktiviteten i en stad som på många sätt är så självklar. Vem berättar historien om Stockholm – och vad säger de då?
Moderator: Jon Forssell, Happy Bear Expertkommentator: Kristina Alvendal, stadsbyggnadsexpert, Stadsutvecklarna i Värtahamnen“En busslast om dagen flyttar till Stockholm” – eller? Även om urbaniseringen är oerhört stark, pågår samtidigt andra strömningar vad gäller befolkningsutveckling och vad människor letar efter. Kan Stockholmsregionen luta sig tillbaka, och lita på att huvudstadens dragningskraft är såpass stark att flyttströmmarna för alltid kommer att gå hit? Eller behöver vi fundera kring hur vi behåller attraktiviteten i regionen? Vad är egentligen regionens USP?
Anförande:
- Julian Stubbs, Founder, Up There, Everywhere
Panel:
- Andreas Pålsson, arkitekt, studiochef, Liljewall arkitekter
- Anna Gissler, CEO, Invest Stockholm
- Jennie Claesson, vd, Airport City Stockholm
Med aktuella nyckeltal ringar vi in marknadsläget. Sedan tar oss det här kontorsmarknadsseminariet via världskonjunkturen och co-working till planering av nya affärsdistrikt. Det blir även en framåtblickande inblick i hur arbetsplatsen kan fungera som hälsofaktor.
Moderator: Christina Gustafsson, gästforskare, KTH Expertkommentator: Peter Wiman, analyschef, SavillsDet står klart att kunderna tycker om konceptet co-working. Många företag med hög attraktionskraft på medarbetarna använder konceptet och magkänslan när man besöker exempelvis Epicenter är häftig. Den krassa frågan är hur affären klarar sämre tider med tanke på att man ofta tecknat långa hyresavtal? Hur hanterar co-working-aktörerna riskerna i sin nisch? Hur ser de traditionella aktörerna på co-working-aktörerna som konkurrenter/samarbetspartners?
- Thomas Jonasson, marknadschef, Profi Fastigheter
- Yvonne Sörensen Björud, vd, United Spaces
- Sverrir Thór, ekonomi- och finansredaktör, Fastighetsnytt
Kontorets historia kännetecknas som alla andra av en rad epoker. Från cellkontor till kontorslandskap och via en “lekplats” och det aktivitetsbaserade kontorets till dagens coworking-lösningar. Likt samhället i stort har kontoret utvecklats och epokerna blir allt mer kortlivade. Vad kan vi lära oss av kontorets utveckling och vad säger den om framtidens kontor?
- Annica Carlsson, vd, senior arkitekt, MSA, Partner, Equator
I den digitala revolutionen har en viss resistens har infunnit sig mot överflödet av nytt, ett skydd mot personlig överhettning. Våra beteenden och vår vardag omformas utan att vi egentligen lägger märke till det. Vad är det för stad och samhälle vi har runt omkring oss och hur kommer samspelet se ut i framtiden? Har vi rätt värderingar när vi ska skapa värde med den digitala omställningen?
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISENär klimatfrågan tog fart på riktigt och vi behövde fundera över vår omställning till energieffektivt och miljövänligt handlade mycket av frågeställningarna om värdet. En omställning går ju som bekant fortare om det finns ekonomiska incitament. Upplever vi den digitala omställningen på samma sätt? Ömmar värderarna mer för en smart fastighet? Har det betydelse för fastighetsinvesteraren eller betalar man helt enkelt mer för det uppkopplade?
- Peter Östman, kommunikationsdirektör, Vasakronan
- Jessica Jonsson, värderare, Cushman & Wakefield
- Niklas Zuckerman, chef transaktion, Savills
Kassaflödet är mantrat när resultaten från verksamheten ska vässas. Men i en kapitalintensiv bransch kan det vara svårt att ha fokus på vad som genererar vad. Vi vill gärna kunna mäta verksamheten och få tydliga indikationer, frågan är bara vad vi mäter? I slutändan är det människan som står för tillväxt av kapital. Digitaliseringen underlättar men när det gäller insamling av data gäller det att ha rätt värderingar med sig. Vad vill vi uppnå med digitaliseringen? Använder vi datan på rätt sätt? Kan vi mäta människan i huset och hur mycket får/vill vi veta?
- Nina Borgström, utvecklingsansvarig, Head of Digital Design, White Arkitekter
- Stephan Schaefer, biträdande universitetslektor, Företagsekonomiska institutionen, Lunds universitet
Att nå en bostadsmarknad i balans låter nästan som en utopi. Men att lyckas få till en balanserad nyproduktion och utveckling som står pall för konjunkturcyklerna borde vara fullt möjligt. Då gäller det att ta till vara på på de innovativa framsteg som görs och vara kreativ vad gäller det befintliga beståndet. Finns det framsteg som kan göras när det gäller upphandling i entreprenör- och leverantörsleden? Vilka processer verkar som handbroms i dag och hur kan vi bli bättre?
Moderator: Anna-Karin S. Öjeskog, moderator och föreläsare, A-head Expertkommentator: Daan Cedergren, arkitekt, SwecoDen bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. En rätt utförd upphandling kan spara både tid och pengar när fel och kvalité och budget är i fara. Hur ser konkurrenssituationen ut i leverantörsleden, finns det utrymme att skapa långsiktiga relationer? På kommunal nivå är det fortsatt stort behov av vidareutveckling och nyproduktion av offentliga verksamheter och fastigheter. Hur ser kravställningskompetensen ut i det privata och det offentliga? Hur många upphandlingar berörs av andra kriterier än pris? Vilka svagheter finns i dag och hur kan det förbättras?
Presentation:
- Mikael Anjou, konsult
Panel:
- Mikael Anjou, konsult
- Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande (S), Norrköpings kommun
- Ilija Batljan, vd, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden
- Karin Peedu, upphandlingsstrateg, SKL
Hur ska aktörer inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn agera för att skapa positiva beteendeförändringar som främjar cirkulära konsumtions- och produktionsmönster?
Vi har bara en jord och är beroende av dess förmåga att försörja oss alla, nu och i framtiden. Idag förbrukar vi långt utöver vad vår planet klarar av. För att vi ska kunna säkra vår gemensamma framtid behöver människans aktiviteter och ekonomiska system hålla sig inom ramen för jordens egna biologiska kapacitet. Vi behöver helt enkelt omdefiniera vårt ekonomiska system och ställa om från en linjär till en cirkulär modell.
En sådan omställning kräver ny kunskap, regelverk, affärsmodeller, arbetssätt, innovationer och samverkan mellan aktörer som kan utmana befintliga mönster ur ett systemperspektiv. Behovsägare såsom beslutsfattare, organisationer, kommersiella aktörer, planerare och influencers behöver identifiera befintliga barriärer, målkonflikter, incitament, konsumtions- och beteendemönster, för att få en djupare förståelse för de drivande faktorer som döljer sig bakom användares och brukares beslutsfattande processer.
Vad krävs för att fastighetsbranschen ska kunna göra ett systemskifte som både genererar affärer och ekonomiska möjligheter samtidigt som det bygger långsiktig motståndskraft som skapar miljö- och samhällsnytta?
Årets utmaning söker innovativa idéer som skapar incitament för fastighetsbranschen att ställa om till en cirkulär modell där hållbara innovationer utvecklas, implementeras och används. Lösningarna ska vara visionära, genomförbara och svara på FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Lag 1
- Max Hultin, fastighetsförvaltare, Balder
- Louise Regnell, Analyst, Catella
- Bastiaan Voorn, projektledare, Vasakronan
- Julia Stjerna, arkitekt, Strategisk Arkitektur
Mentor: Milad Barosen, Co-Founder, CEO, Allihoop
Lag 2
- Emma Söderström, Team Leader, projektledare, ÅF
- Daniel Haverinen, Tax Consultant, CauseyWestling
- Nathalie Haenel, biträdande fastighetsutvecklare, Veidekke Bostad
- Jimmy Esberg, arkitekt, ÅWL arkitekter
Mentor: Frida Håkansson, projektutvecklare, Skanska
Lag 3
- Ander Almgren, Corporate Solutions, Svefa
- David Koller, Director, JLL
- Alva Karasalo Dahlbäck, arkitekt, Utopia Arkitekter
Mentor: Hansi Karppinen, projektutvecklare, Aros Bostad
Drakar:
- Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister
- Micael Dahlén, författare, professor, Handelshögskolan Stockholm
- Ylva Sarby Westman, vice vd, Kungsleden
- Anna Graaf, hållbarhetschef, White Arkitekter
Få tillgångsslag har varit lika heta som logistikfastigheter de senaste åren. Inom logistik förenas megatrenderna urbanisering, digitalisering och ökad klimatmedvetenhet och segmentet logistikfastigheter utvecklas snabbt. Samtidigt finns det alltid en liten risk i och med att städerna utvecklas. Dagens optimala logistikläge kan bli morgondagens nya bostadsområde, eller kontorskluster. För fastighetsägaren gäller därför att identifiera det långsiktigt optimala läget med hänsyn till infrastruktur, närhet till staden (last mile) och så vidare. Hur bygger man den optimala kedjan av logistikfastigheter? Vilken effekt har, vid varje given tidpunkt, aktuella trender? Kan nya logistikvägar skapa nya lägen?
- Paul Kleiby, vd, Network logistics
- Nicole Bångstad, analytiker, Savills IM
- Jesper Carlsöö, uthyrnings- och marknadschef, Corem Property Group
- Anders Bothén, vd, Logistic Contractor
Flemingsberg rustas för framtiden. Hela 60 miljarder – Sveriges största investering för stadsutveckling – investeras i den regionala stadskärnan och i affärsdistriktet Stockholm South Business District. Vad ska åstadkommas och vad innebär detta för balansen i regionen och inte minst, vad betyder det för stockholmarna?
- Malin Danielsson, kommunalråd, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet (L), Huddinge kommun
- Sara Heelge Vikmång, gruppledare, kommunalråd i opposition (S), Huddinge kommun
- Signe Wernberg, områdesstrateg Sydvästra Huddinge, Huddinge kommun
- Klaus Hansen Vikström, vice vd, Fabege
Byggpriserna för Allmännyttan har ökat med totalt 48 procent över tre år. Samtidigt visar Boverket att slarv, fel och brister kostar cirka 100 miljarder extra varje år. Någonting är fel i byggbranschen! Allmännyttan har ett stort behov av att bygga fler bostäder, men det måste göras till lägre kostnader för att alla inkomstlägen ska kunna efterfråga dem. Bostäderna ska dessutom byggas med långsiktig förvaltningskvalitet, låg energiförbrukning, låg klimatbelastning och utan ändringar när beställningen är lagd. Är det en industriell omställning som krävs? Har allmännyttans byggherrar och beställare tillräcklig kompetens för att klara uppgiften? Kan nya aktörer som inte är formade av ineffektiva processer leda vägen?
- Sofia Heintz, expert Nyproduktion och Fastighetsutveckling, Sveriges Allmännytta
- Ingrid Westman, vd, Friendly Building AB
- Fredrik Elmgren, regionchef Bygg Öst, Serneke
De lärde tvistar om huruvida det egentligen råder en bostadsbrist i Sverige eller ej. Utan att gå för långt in i den debatten kan vi konstatera att en grupp varje höst upplever en bostadsbrist är studenter som söker sig till landets lärosäten. Bristen på studentbostäder har beskrivits som ett demokratiproblem och då det inget tyder på att antalet unga som utbildar sig kommer att minska framgent så uppstår frågan om huruvida studentbostäder utvecklas till att bli en egen tillgångsklass? I varje fall finns det numera företag som specialiserar sig på utveckling och uthyrning av studentbostäder och i övriga Europa har man kommit ännu längre i denna riktning. Hur stort är behovet för studentboenden i Sveriges största städer och hur resonerar de som redan börjat investera i denna tillgångsklass?
- Nicklas Backfjärd, chef JM Hyresbostäder, JM AB
- Ingrid Gyllfors, vd, SSSB
- Rebecka Eidenert, vd, Studentbostäder i Sverige
- Susanne Malmgren, chef Studentbostäder, Akademiska Hus
Välkommen till framtidsorienterade föreläsningar med inspiration från olika delar av branschen. Syftet är att inspirera – och kanske provocera!
Tema: Hållbarhet
Det finns många och viktiga nyanser av hållbarhet. För att den ska vara långsiktig måste det miljömässiga integreras med den sociala och ekonomiska. I fastighetsbranschen jobbas det oavbrutet både konkret och visionärt för klimat, samhälle och affärsmässighet. Från värderingar och arbetsmiljö till klimatanpassat byggande och att motverka segregation.
Som en kapitalintensiv sektor är fastighetsbranschen utsatt för bankernas och kapitalmarknadens humörsvängningar. Detta blev inte minst uppenbart under hösten 2018 då ordet stökigt användes flitigt för att beskriva situationen på kapitalmarknaden. Banker och kapitalmarknad har en stor exponering mot fastigheter och blir alltmer medvetna om den risk det kan innebära, i synnerhet när konjunkturen blir svagare. Hur ser utvecklingen ut framgent? Vilken ränteutveckling kan vi förvänta oss de närmaste åren och ännu viktigare, hur ser finansieringsläget på marknaden ut att arta sig?
Moderator: Åsa Uhlin, chefredaktör, Veckans Affärer Expertkommentator: David Dahlgren, vd, Gladsheim Fastigheter ABWhen the financial crisis hit in 2007/2008, the European property industry suffered severely. The market had developed rapidly from the mid-1990’s but not without weaknesses. Which were the biggest mistakes when moving the property market from being local to a global market and what have we learnt from them? Welcome to a tour guided by the author of High Rise and Fall: The Making of the European Real Estate Industry.
- Andrea Carpenter, Director, Women Talk Real Estate
Med utmaningar runt, vad det verkar, varje knut rustar städer och regioner på olika sätt för nya tider – där den byggda miljön spelar stor roll i hur framtiden kommer att formas. Under den här dagen reder vi ut hur de som styr i vår del av världen vill bygga staden. Vad ligger högst på priolistan? Hur ser planerna för de största projekten ut framåt – och hur påverkas de av en vikande konjunktur?
Moderator: Johar Bendjelloul, journalist, Dagens Nyheter Expertkommentator: Ulrika Francke, styrelseordförande, VasakronanI takt med att bostadsbyggandet slagit av på takten har vikten av att bygga… allting annat gått upp för många. Medan man stirrat sig blind på bostäder har skolor, sjukhus, äldreboenden och allting annat som behövs för att bygga stad hamnat lite på efterkälken. Utvecklingen gör att allt fler aktörer breddar sitt erbjudande – att enbart kunna bygga bostäder verkar inte flyga längre. Hur kommer utvecklingen att påverka branschen – och det som byggs? Att kunna erbjuda en hel stadsdel – är det en fluga eller en trend som är här för att stanna?
- Marcus Svensson, vd, ByggVesta Development
- Jonas Claeson, strateg, Stadsledningskontoret, Stockholms stad
- Simon Backe, fastighetsutvecklingschef, JM
- Åsa Bergström, näringslivschef, Solna stad
Bostadsbristen ser ut att ha blivit en konstant i den svenska samhällsutvecklingen. Den har ståndaktigt stått emot ett flertal konjunkturcykler, ett otal förslag på lösningar, kommissioner i kubik och flera bostadsministrar. Den senaste byggboomen kom av sig och fortfarande är det de som behöver bostad allra mest som har de sämsta förutsättningarna att hitta hem. Hur tacklas bostadsfrågan i länder med liknande problem? Hur har satsningar i socioekonomiskt svaga områden lyckats? Vad innebär det att nya pusselbitar tillförs marknaden?
Moderator: Karin Klingenstierna, CEO, Klingstar AB Expertkommentator: Ulf Kamne, vd Göteborgskontoret, A Beautiful SoupAtt blanda har varit en av de lösningar som dykt upp när det ska debatteras hur de socioekonomiskt svagare områdena ska kunna nå en mer positiv utveckling. Fler upplåtelseformer att komplettera de äldre hyresrätterna. Att ges möjlighet till bostadskarriär i sitt eget område är ett av argumenten, att få in socioekonomiskt starkare grupper för att stärka området som helhet är ett annat. Hur har det gått där man nu producerat nya bostadslösningar på just dessa platser? Vilka är det som flyttar in? Hur fungerar de ekonomiska utmaningarna när bolag och kund möts?
- Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH
- Einar Janson, vd, CEO, Titania
- Robert Boije, chefsekonom, SBAB
- Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S), Botkyrka kommun
Även om de flesta vurmar för en positiv samhällsutveckling är det få branscher som har mer att vinna på ökad social hållbarhet än fastighetsbranschen. Positiva spiraler i ett bostadsområde kan förutom förhöjd livskvalitet även påtagligt påverka ekonomiska värden. Det är helt enkelt en fråga om professionalism att arbeta med integration, nyföretagande och sociala projekt som gör att människorna i bostadsområden mår bättre. Välkommen till ett seminarium med affärsmässighet och social hållbarhet i fokus.
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend- & Situation Analyst, Anna Communication Expertkommentator: Anders Jörnsköld, Deputy Head, Newsec Advisory in SwedenFör två år sedan startade Fasticon ett pilotprojekt i Botkyrka, i samarbete med bland andra Mitt Alby, med namnet Fastighetstalang 2017. Övergripande mål var att minska utanförskapet och tillföra välbehövlig kompetens till fastighetsbranschen. Sättet att arbeta har varit framgångsrikt och nu pågår projektet Talangakademin som en vidareutveckling. Det handlar om att koppla ihop företag i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn, myndigheter och andra branscher med den kompetens som finns bland nyanlända och utrikes födda. Går det att skapa social hållbarhet och ökad trygghet för boende på det här viset? Vilka är framgångsfaktorerna bakom projektet? Hur påverkas fastighetsbolagens förvaltningsresultat av ökad sysselsättning i bostadsområdena?
- Stig-Arne Bäckman, projektledare, Talangakademin
Det finns många oroande tecken på att samhällsklimatet hårdnar. Media rapporterar om skjutningar i utsatta områden över hela landet. Ensamheten är ett problem för många och integrationen släpar efter. Samtidigt finns det många konstruktiva sociala initiativ som riskerar att hamnar i skymundan. Projekt som stärker bostadsområden och deras invånare. Här berättar några eldsjälar i och utanför branschen om sina satsningar för ett bättre samhälle.
- Nathalie Vollbrecht, initiativtagare, Pensionslådan
- Susanne Axelsson Heldring, HR-chef, Botkyrkabyggen
Stockholmsregionen växer – människor flyttar hit, företag vill etablera sig här och infrastrukturen byggs ut. Huvudstadens plats som nummer ett i Sverige, och kanske även Norden, är ohotad. Eller? Den här dagen ska vi prata om hur man behåller attraktiviteten i en stad som på många sätt är så självklar. Vem berättar historien om Stockholm – och vad säger de då?
Moderator: Jon Forssell, Happy Bear Expertkommentator: Kristina Alvendal, stadsbyggnadsexpert, Stadsutvecklarna i VärtahamnenJust nu pågår flera stora infrastrukturprojekt runt om i landet, inte minst i Stockholmsregionen där tunnelbanan ska byggas ut, Ostlänken komma på plats och dubbelspår mellan Uppsala och Stockholm ska byggas. Med alla de omfattande infrastrukturprojekt som finns i pipen just nu – hur påverkas orterna dit spåren kommer? Hur förbereder sig kommunerna för krympande avstånd – är man redo?
Presentation:
- Helena Sundberg, regionchef Stockholm, Trafikverket
Panel:
- Lena Dahlstedt, stadsdirektör, Nacka kommun
- Stefan Persson, biträdande förvaltningschef, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, FUT
- Sara Eriksdotter Bjurström, avdelningschef, Uppsala kommun
- Maria Lidström, stadsutvecklingschef, Humlegården
Med aktuella nyckeltal ringar vi in marknadsläget. Sedan tar oss det här kontorsmarknadsseminariet via världskonjunkturen och co-working till planering av nya affärsdistrikt. Det blir även en framåtblickande inblick i hur arbetsplatsen kan fungera som hälsofaktor.
Moderator: Christina Gustafsson, gästforskare, KTH Expertkommentator: Peter Wiman, analyschef, SavillsLivet i storstaden präglas av hög press över hela planen för att använda fotbollstermer. Det gäller bostäder, transporter, handel, arbetsplatser, hållbarhet och attraktivitet. Det är mycket som ska klaffa för individen. Hur tänker politiker och de som planerar om mixen mellan arbete och boende? Kommer nya kontorsområden i Flemingsberg och Solna att underlätta för dem som bor utanför staden? Finns det förutsättningar för det så kallade Mixed Use-konceptet i Stockholm?
- Klaus Hansen Vikström, vd, Stockholm South Business District
- Niklas Svensson, affärsområdeschef stadsutveckling, Tengbom
- Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef, Humlegården
Det finns fortfarande de som tycker om att ha eget skrivbord på en speciell plats och att innevarande arbetsdag påminner om gårdagen. Har den här kategorin medarbetare anledning att oroa sig när fenomen som AI och mobilitet utvecklas från buzzwords till faktum? Hur kan kontoret gynna hälsa och lekfullhet? Och hur får man med sig dem som vill ha det som förr?
- Jenny Madsen, Strategic Advisor, Superlab
- Niklas Madsen, vd, Superlab
I den digitala revolutionen har en viss resistens har infunnit sig mot överflödet av nytt, ett skydd mot personlig överhettning. Våra beteenden och vår vardag omformas utan att vi egentligen lägger märke till det. Vad är det för stad och samhälle vi har runt omkring oss och hur kommer samspelet se ut i framtiden? Har vi rätt värderingar när vi ska skapa värde med den digitala omställningen?
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISEDet går förmodligen att ge ett ganska brett spektrum av parametrar i ett försök att förklara vad en smart stad är. Om vi utgår från digitaliseringens framfart kan det handla om att nyttja de teknologiska framstegen till att skapa en stad som är resurssnål, kommunikativ och inte minst hållbar. Kanske inte med huvudsyfte att göra livet enklare, utan snarare bättre för fler människor. Bättre nyttjande av befintliga resurser är en självklar del men också staden sociala kontext kan utvecklas. Det mesta handlar om uppkoppling och ihopkoppling, här hänger mycket på en fungerande sammankoppling mellan olika intresseområden. Hur översätter vi ambitionen smart stad till en intelligent plan?
- Muriel Beser Hugosson, skolchef, Arkitektur och Samhällsbyggnad, KTH
- Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör, Stockholms stad
- Daniel Kraft, Head of Digital Investments and Transformation, Stronghold Invest
- Nicke Rydgren, affärschef, Projektengagemang
Att nå en bostadsmarknad i balans låter nästan som en utopi. Men att lyckas få till en balanserad nyproduktion och utveckling som står pall för konjunkturcyklerna borde vara fullt möjligt. Då gäller det att ta till vara på på de innovativa framsteg som görs och vara kreativ vad gäller det befintliga beståndet. Finns det framsteg som kan göras när det gäller upphandling i entreprenör- och leverantörsleden? Vilka processer verkar som handbroms i dag och hur kan vi bli bättre?
Moderator: Anna-Karin S. Öjeskog, moderator och föreläsare, A-head Expertkommentator: Daan Cedergren, arkitekt, Sweco2018 var 36 procent av mutbrottsdomarna hänförliga till samhällsbyggnadssektorn. Enligt uppskattningar från OECD beräknas 10–30 procent av offentligt finansierade upphandlingsprojekt inom samhällsbyggnadssektorn gå förlorat till följd av korruption. Genom olika åtgärder har det blivit svårare att korrumpera men det är uppenbart att det inte räcker. Vad säger den svenska samhällsbyggnadssektorns chefer om situationen, de som har mandat att förändra? Hur kan man arbeta med affärsetik, från individ- till företagsnivå?
Presentation:
- Kajsa Hessel, ordförande, Byggcheferna
Panel:
- Kajsa Hessel, ordförande, Byggcheferna
- Natali Phalén, generalsekreterare, Institutet mot mutor
- Jesper Mothander, journalist, Dagens Industri
- Karin Malmgren, chefsjurist, Peab
En kombination av en kraftig urbanisering och en åldrande befolkning skapar ett sällan skådat behov för nya boendelösningar för äldre. Samtidigt kan vi knappast längre kategorisera alla som nått pensionsåldern som äldre, eller för den delen gamla. Medan vissa är oförskämt pigga är andra slitna efter ett hårt arbetsliv och boendebehoven är lika olika som de äldre är många. En del vill bo kvar i villan medan andra vill flytta in till stan, eller till någon form av trygghets- eller serviceboende. Oavsett så finns det ett stort behov för nya boenden för äldre. Hur ser den demografiska utvecklingen ut framgent? Hur stort är investeringsbehovet och vem ska egentligen bygga alla dessa bostäder?
- Sara Östmark, vice vd, Stenvalvet
- Peter Stein, nationalekonom, Stein Brothers
- Kjell Stenudd, Altura fastigheter
- Helene Hjerdin, planchef, Tyresö kommun
- Dan T. Sehlberg, vd, koncernchef, Sehlhall Fastigheter
Det är inte alls ovanligt att byggprojekt ställs inför stora omarbetningar på grund av att beställarens förväntningar på designen inte gått ihop med förväntningarna på kostnadsbilden. Kan detta förekommas genom att i ett tidigt skede etablera ett samarbete mellan alla parter för att ge en tydligare bild av vilka begränsningar som finns på budgetsidan? I Storbritannien samverkar exempelvis arkitekter, byggkostnadskonsulter och skatterådgivare för att maximera marginalerna i projektet. Hur skulle ett sådant samarbete se ut i Sverige och är det ens möjligt?
- Mark Humphreys, kontorschef Stockholm, arkitekt SAR/MSA, Tengbom
- Adrian Knapp, vd, Arris AB
- Carl Westling, partner, CauseyWestling
- Anna Roos, distrikstchef affär, Hus Stockholm, Skanska
Den svenska fastighetsmarknaden har aldrig varit hetare än nu och prognoserna för 2019 pekar mot ett potentiellt nytt transaktionsrekord. Huruvida så blir fallet får framtiden utvisa men vad vi redan nu vet är att Sverige är populärt inte enkom bland svenskarna utan även utländska institutionella investerare som står i rad att plöja sina pengar i svensk mark. I denna fördjupning guidar en kunnig panel oss genom de starkaste trenderna på transaktionsmarknaden. Vilka är de hetaste segmenten och lägena på den svenska marknaden? Vilka segment utmärker sig jämfört med tidigare år?
- Anna-Carin Telin, vd, Outpoint
- Gustav Källen, vice vd, Svefa
- Dan Sandstedt, Head of Capital Markets, Newsec Advisory in Sweden
- Erik Gärden, Partner, Nordanö
Flödet
Advisory Board för att utvärdera årets genomföranden
Välkommen till Business Arena 2025
Cost Check vinner BA Tech Awards 2024
Här är finalisterna i BA Tech Awards 2024
Ny scen med fokus på transaktioner till Business Arena Stockholm!
Business Arena prisas för Almedalens bästa Stockholmsperspektiv
Vem vinner BA Tech Awards 2024?
Ljusa tider för industrifastigheter – rapport från MIPIM 2024
Välkommen till Business Arena 2024
Anna Granditsky ny Head of Partnerships på Fastighetsnytt
Finalister klara till BA Tech Awards 2023
Ny eventapp till Business Arena Stockholm 2023
Vem vinner BA Tech Awards 2023?
Business Arena och Fastighetsnytt omorganiserar för att komma närmare kunderna
Framtidens Drivkraft: Bostäder, bostäder, bostäder
Business Arena Norr kommer till Skellefteå 2024
Framtidens Drivkraft: Byggbranschen – tvärnit eller full fart framåt?
Stockholms stad förnyar samarbetet med Business Arena
Framtidens Drivkraft: Det kan alltid bli värre
Framtidens drivkraft: Finlands sak är vår!
Välkommen till Business Arena 2023
Framtidens Drivkraft: Fokus på energi – lyssna på avsnitt 3 här!
Testimonials
instagram och twitter
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.