Av tradition inleds Business Arena med ett gemensamt pass av övergripande karaktär. Medverkande talare är erfarna profiler med kunskap inom ämnen som ekonomi, politik och näringsliv. Tanken med ett gemensamt inledningspass är att ge nya perspektiv och lägga en intressant och tankeväckande grund för de diskussioner som pågår under dagen.
Den gemensamma inledningen följs av en timmes paus. Efter pausen börjar det första passet i respektive seminariespår, samt fördjupningarna.
Moderator: Lydia Capolicchio, journalistEn region i ny regi. Så skulle man kunna sammanfatta utfallet av valet 2018 i Skåne där Alliansen återtog stafettpinnen i regionen från Socialdemokraterna. Vad innebär det nya styret praktiskt för regionen specifikt och för samhällsbyggnadssektorn specifikt? Vilka näringar prioriteras och hur ser regionens ekonomiska situation ut? Regionstyrelsens ordförande hälsar välkommen till Business Arena Malmö och reder ut begreppen.
- Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande, Region Skåne
Det vi kallar för nanoteknologi har potentialen att bli en ”game changer” inom en mängd områden. Det kan vara svårt att greppa att lösningen på några av de riktigt stora frågorna kan handla om miljondels millimetrar, men vad skulle det innebära om vi nu kan strukturera alla material exakt efter de behov vi har, eller varför inte laga oss själva? Maria Strømme, professor i nanoteknologi, reder ut var vi står och vart vi är på väg.
- Maria Strømme, professor, Uppsala universitet
Vad händer i landets kommuner? Välkommen att lyssna till inspirerande kommunrepresentanter från Sveriges alla hörn i samtal med moderatorn Jeanette Nilsson.
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISE
Att satsa på skola, bostäder, kommunal service, attraktiva miljöer och bred samverkan blir en viktig konkurrensfaktor bland framtidens städer. Eslövs är en av landets kommuner som offensivt och lyhört följer denna nya samhällstrend – och är kanske vinnaren bland framtidens städer?
- Lars Persson, näringslivschef, Eslövs kommun
Vad lockar människor till en plats eller stad? Varumärket spelar stor roll för en kommuns tillväxt, och är något att ständigt vårda och förnya. Helsingborg vill bli Sveriges trevligaste stad – hur ser strategin ut?
- Malin Wallet, näringslivsutvecklare, Helsingborgs stad
- Emma Håkansson, turism- och destinationsutvecklingschef, Helsingborgs stad
Malmö har Sveriges i genomsnitt yngsta befolkning och dessutom den mest blandade, sett utifrån kultur och nationalitet. I detta ligger givetvis en oerhörd styrka men även en hel del utmaningar då det inte finns arbete till alla och den lokala arbetsmarknaden inte alltid lyckas matcha de lediga jobb som finns med de talanger som bor i regionen. Dessutom saknar många den utbildningsnivå som dagens arbetsmarknad ofta behöver. Hur kan samhället maximera den potential som finns i den lokala befolkningen för den skånska ekonomins bästa och vilken roll kan en samhällsbyggnadsbransch i desperat kompetensbehov spela?
Moderator: Gunnar Wrede, ekonomijournalist Expertkommentator: Christina Kämpe, Deputy Manager, NCC Property DevelopmentSverige är en liten öppen ekonomi och således oerhört exponerad mot svängningar i den globala konjunkturen. Det i sin tur gör att landets olika regioner kan bli ännu mer sårbara och de lokala arbetsmarknaderna påverkas när omvärldens ekonomiska trender skiftar. Hur ser de globala ekonomiska utsikterna ut på kort och medellång sikt och vilka effekter kan det ha på den sydsvenska ekonomin?
- Alexandra Stråberg, chefekonom, Länsförsäkringar
Efter höstens val har det politiska landskapet i Malmö har ritats om och ett nytt historiskt mittenstyre tagit över. Det i sin tur innebär att miljön för den lokala fastighetsbranschen, både vad gäller de bostadspolitiska direktiven men även mark- och planpolitiken. Hur bör fastighetsbolagen hantera den nya maktbalansen? Vilka krav ska man ställa för att skapa en stad som aktiverar dess inneboende energi och skapa möjligheter för alla Malmöbor?
- Petra Sörling, vd, Rosengård Fastighets AB
- Victoria Percovich, hållbarhetsstrateg, White arkitekter
- Susanne Rickardsson, vd, Fastighetsägarna Syd
När vi inledde 2019 var det med ett Sverige utan regering, en förestående Brexit utom all kontroll och ett USA där delar av den federala administrationen stängts ner på grund av en murfråga. Utanför fönstret rullar dock livet vidare, men behovet av samarbete, samförstånd och konstruktiva kompromisser är önskvärt för att vi ska få en tydlig riktning. Hur kan vi stärka sammanhållningen när vi tar oss framåt? Hur krokar vi arm för ett bättre samhällsbygge? Går det att främja trivsel och hälsa i den smått kaotiskt miljö vi rör oss i?
Moderator: Jens Orback, journalist Expertkommentator: Mia Wahlström, senior konsult, Tyréns ABRegeringsbildningen var en svår nöt att knäcka. Framförallt har debattklimatet hårdnat. Frågan är då om de ideologiska grunderna flyttat längre ifrån varandra eller om det är språket och vinklarna som tagit sig kraftigare uttryck? På kommunal nivå har det gått betydligt bättre och samarbetsviljan tycks vara högre, oavsett politiskt parti. Att den politiska kartan ritas om på flera håll i Skåne torde innebära ett förändrat klimat i en kommun med utmaningar, men som också har en enorm potential, i form av en ung och mångkulturell befolkning. Hur kan regionen skapa band och hålla samman snarare än att glida isär i en tid där ordet polarisering dyker upp i alltför många sammanhang? Hur tar man tillvara på det sociala kapitalet när krafterna drar åt olika håll?
- Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, Region Skåne
- Roko Kursar, kommunstyrelsens vice ordförande (L), Malmö stad
- Alice Teodorescu, ledarskribent och borgerlig samhällsdebattör, Göteborgs-Posten
Samtidigt som byggtakten viker nedåt är bristen på bostäder fortsatt enorm, inte minst i de södra delarna av landet. Under den här dagen fokuserar vi på den skånska bostadsmarknaden och hur status ser ut just nu. Vilken chans har bostadspolitiska reformer att gå igenom i det nya politiska läget på riksplan och hur ser man på frågan lokalt? På vilket sätt kan bostadsmarknaden i Skåne förändras, för att bättre anpassas till den växande och unga befolkningen? Och hur gör man för att nå goda resultat i de nya stadsdelar som just nu ploppar upp i södra Sverige?
Moderator: Lydia Capolicchio, journalist Expertkommentator: Tor Borg, presentatör, Borg Research & CommunicationBranschen skriker efter reformer som ska lösa upp knutarna på bostadsmarknaden. Inför riksdagsvalet lovade också flera av partierna att ta sig samman och börja prata bostadspolitik igen efter valet. Frågan är hur högt bostadspolitiken står på agendan, och med tanke på valresultatet – hur nära är reformerna? Med udda politiska konstellationer i flera skånska kommuner – kan södra Sverige agera förebild över blocken?
- Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S), Malmö stad
- Martin Grander, bostads- och urbanforskare, Malmö Universitet
- Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M), Staffanstorp kommun
Om vi lämnar politiken och går över till marknaden ser vi att den svajat rejält i framför allt Stockholm och Göteborg det senaste året. Men i Skåne har prisfallet varit mer dämpat, och konjunkturen framåt ser bättre ut här än på andra håll. Hur kommer det sig och hur ser status för den skånska bostadsmarknaden ut framåt? Hur har de finansiella åtstramningarna påverkat de skånska hushållen – och hur skulle marknaden stå sig i en eventuell lågkonjunktur? På vilket sätt spelar politiken in?
- Tor Borg, presentatör, Borg Research & Communication
Social hållbarhet och digitalisering är två frågor som tydligt präglar samtiden – så även den moderna fastighetsförvaltningen. Frågorna ställer nya krav på fastighetsbolagen, och tvingar dem mot framtiden. Går det att undvika gentrifieringsfällan – medan man samtidigt höjer status och standard i ett område? Måste förvaltningen alltid vara av högsta klass – eller räcker det att den duger? Hur kommer digitaliseringen in i allt detta – hur långt har man kommit, och är man beredd på att tillmötesgå hyresgästernas framtida krav?
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend & Situation AnalystDen sociala aspekten på fastighetsförvaltning har länge stått i bakgrunden där ekonomi och miljö varit i fokus. De senaste åren har dock allt fler initiativ tagits för det man kallar socialt hållbar förvaltning, särskilt i skånska miljonprogramsområden där det ofta bor resurssvaga människor som inte alltid har råd att få sin fastighet renoverad. Hur höjer man statusen på ett område – utan att gå i gentrifieringsfällan? Hur kan man genom klok fastighetsförvaltning och engagemang i ett område ta vara på styrkan som bor i Skånes unga befolkning? Vilket, om något, bostadsförsörjningsansvar har den privata delen av sektorn?
Anförande:
- Eric Clark, professor, institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi, Lunds Universitet
Panel:
- Anna Heide, affärsutvecklingschef, Trianon
- Tove Samzelius, doktorand socialt arbete, Malmö universitet
- Eric Clark, professor, institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi, Lunds Universitet
Hand i hand med en avstannande byggtakt pratas det allt mindre om det skriande behov på kompetens som präglat fastighetsbranschen de senaste åren. De kommande åren spås fokus flyttas från att lösa en akut resursbrist, till att snarare hitta rätt kompetens för den nya verklighet branschen står inför. Hur gör man det? Hur kan akademin bidra – och hur ser kontakten med näringslivet ut? Behöver skolor och lärosätena se över sitt kursutbud för att bättre matcha efterfrågan?
- Lena Nyquist, verksamhetschef, Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd
- Ann-Charlotte Lyvall, programansvarig fastighetsföretagande, Malmö Universitet
- Maria Hernroth, hållbarhetschef, Peab AB
- Britt Olin, Learning & Development, Employer Branding, Sweco Sverige
Det har pratats mycket om de historiskt låga direktavkastningskrav som ligger till grund för dagens relativt höga fastighetsvärderingar och åsikterna går isär, som sig bör. Ett viktigt argument för de låga yielderna är det faktum att yieldgapet, det vill säga skillnaden mellan avkastningskravet och räntekostnaden är historiskt hög. Det i sin tur leder till frågan om yielden kanske borde vara ännu lägre? En annan viktig fråga är, finns det en kudde i det nuvarande yieldgapet för en höjning av räntan?
- Charlotte Norell, Head of Valuation & Analysis, Croisette Real Estate Partner
- Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Strategic Analysis, Newsec
- Håkan Engstam, vice vd, Corem Property Group
- Per Wieslander, affärschef Värdering, Svefa
- Fredrik Rost, Valuer, Cushman & Wakefield
Medan den svenska fastighetsmarknaden fortfarande i mångt och mycket är en inhemsk affär är det internationella intresset för investeringar i danska fastigheter stort, såväl från svenska aktörer som andra. Det gäller inte minst bostäder men även andra segment. Hur är läget på den danska fastighetsmarknaden? Vilka segment är hetast och vad är det egentligen som attraherar det internationella kapitalet?
- Morten Schultz, vd, Keystone Investment Management
- Jenny Andersson, senioranalytiker, projektchef, Øresundsinstituttet
- Peter Winther, vd, Colliers International Danmark
- Jacob Kjær, Partner, Head of Denmark, Nordanö
Att styra vår vardag via rösten kan bli ett permanent inslag när vi blickar framåt och kommer givetvis påverka branschen ur olika perspektiv. Via röstassistenter kan man beställa varor enkelt och effektivt vilket triggar e-handelsjättarna. På kontoret kanske mus och tangentbord snart är ett minne blott, men vad innebär ett röststyrt kontor för ljudnivå och trivsel. Det finns ju även en del invändningar kring integriteten när insamlandet av data från konsumenterna. Var ligger vi i utvecklingen i dag? Vad finns det för uppsidor och fallgropar för branschen?
- Christoffer Börjesson, Chief Digital Officer, Fastighetsägarna Stockholm
- Michael Björn, Consumer and Industry Lab, Ericsson Research
- Anna Stenkil, regionchef Öresund, Vasakronan
- Anna Bondesson, expert, Smarta Hållbara Städer, WSP
Vad händer i landets kommuner? Välkommen att lyssna till inspirerande kommunrepresentanter från Sveriges alla hörn i samtal med moderatorn Jeanette Nilsson.
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISE
Ett förutseende arbete med detaljplaner har lett till trendbrott i Staffanstorp – rekordmånga in och inte ut till närliggande Malmö och Lund. Även företag hittar oftare till kommunen tack vare det gynnsamma geografiska läget. Organisationen Svenskt Näringsliv rankar Staffanstorp högt – hur har kommunen nått dit och hur ser planen för fortsatt näringslivsutveckling ut?
- Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M), Staffanstorps kommun
Med förbindelser worldwide en timme bort är Trelleborg attraktivt för många, men konkurrerar såklart som alla andra om de tyngsta etableringarna. Just nu jobbar kommunen aktivt för att locka kunskapsintensiva verksamheter och att utveckla sitt näringsliv. Hur ser kommunstyrelsens ordförande på kommunens utveckling och möjligheter?
- Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande (M), Trelleborgs kommun
Parallellt med de långsiktiga planerna för de tidigare järnvägsverkstäderna i Kirseberg pågår redan nu febril aktivitet på området. Tack vare ett gemensamt initiativ av Malmö stad och fastighetsägaren Jernhusen är såväl hyresgäster, skolor och civilsamhälle inbjudna att utforska och forma området till en mer och mer attraktiv och levande plats. Hur har samarbetet sett ut och vilka lärdomar tas med till nästa steg?
- Daniel Johansson, utvecklingsarkitekt, Malmö innovationsarena
- Emeli Ljunghusen, projektchef, Jernhusen
- Veronika Hoffmann, processledare, Malmö innovationsarena
Malmö har Sveriges i genomsnitt yngsta befolkning och dessutom den mest blandade, sett utifrån kultur och nationalitet. I detta ligger givetvis en oerhörd styrka men även en hel del utmaningar då det inte finns arbete till alla och den lokala arbetsmarknaden inte alltid lyckas matcha de lediga jobb som finns med de talanger som bor i regionen. Dessutom saknar många den utbildningsnivå som dagens arbetsmarknad ofta behöver. Hur kan samhället maximera den potential som finns i den lokala befolkningen för den skånska ekonomins bästa och vilken roll kan en samhällsbyggnadsbransch i desperat kompetensbehov spela?
Moderator: Gunnar Wrede, ekonomijournalist Expertkommentator: Christina Kämpe, Deputy Manager, NCC Property DevelopmentÄven om globalisering och ökad mobilitet har öppnat upp arbetsmarknaden så är den till sin natur alltid ett lokalt fenomen. Vi arbetar nära hemmet, eller på lagom pendlingsavstånd, och långväga pendlare är en marginalföreteelse. Vill man lösa kompetensförsörjningen så behöver det ske på hemmaplan. Malmö och Skåne lider av en matchningsproblematik där lokalbefolkningen inte kan förse arbetsmarknaden med den kompetens som krävs och arbetsmarknaden i sin tur inte kan förse lokalbefolkningen med de arbetstillfällen som krävs. Det krävs insatser på utbildningssidan men frågan är om näringslivet kan göra något för att sänka barriärerna in på arbetsmarknaden och i så fall vad? Hur kan stat, kommun och näringsliv agera för att tillsammans lösa matchningsproblematiken?
- Stephan Müchler, vd, Sydsvenska Handelskammaren
- Anna Heide, affärsutvecklingschef, Trianon
- Joel Eklund, vd, TePe Munhygienprodukter AB
De svenska privata bostadsbolagen har på senare år i allt större utsträckning tagit initiativ till att skapa arbetstillfällen för de boende i sina områden genom att skapa anställa boende som områdesvärdar och således slussa in dem i arbetslivet. Vilket resultat har detta arbete givit, kan modellen utökas och till och med replikeras av andra näringslivsbranscher?
- Per Ekelund, vd, Victoria Park AB
- Ilija Batljan, vd, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB
- Mona Finnström, vd Fastigo
När vi inledde 2019 var det med ett Sverige utan regering, en förestående Brexit utom all kontroll och ett USA där delar av den federala administrationen stängts ner på grund av en murfråga. Utanför fönstret rullar dock livet vidare, men behovet av samarbete, samförstånd och konstruktiva kompromisser är önskvärt för att vi ska få en tydlig riktning. Hur kan vi stärka sammanhållningen när vi tar oss framåt? Hur krokar vi arm för ett bättre samhällsbygge? Går det att främja trivsel och hälsa i den smått kaotiskt miljö vi rör oss i?
Moderator: Jens Orback, journalist Expertkommentator: Mia Wahlström, senior konsult, Tyréns ABDe dimper ner i mejlboxen titt som tätt, undersökningarna där Sverige rankas som ett finfint land att bo i. Tryggt, säkert, jämställt och öppet. Men även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Utmaningarna är inte nya men växer, inte minst i våra storstäder. Det är givetvis bra med policys och en utpekad riktning, ibland krävs det dock att någon reser sig från stolen och tar tag i saker för att vi ska hålla kursen. Att erbjuda en hjälpande hand eller visa vägen. Vad är verkligheten för de som verkar närmast de som är i behov av stöd? Hur ser förutsättningarna ut för att verksamheterna ska nå sin fulla potential? Vad ser man som viktiga faktorer för att Malmö ska komma framåt, och i rätt riktning?
- Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör, Malmö stad
- Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig, Helamalmö
- Hyrije Maratova, verksamhetschef, Tjejer i förening
- Omid Mahmoudi, verksamhetsledare, Ensamkommandes förbund
Samtidigt som byggtakten viker nedåt är bristen på bostäder fortsatt enorm, inte minst i de södra delarna av landet. Under den här dagen fokuserar vi på den skånska bostadsmarknaden och hur status ser ut just nu. Vilken chans har bostadspolitiska reformer att gå igenom i det nya politiska läget på riksplan och hur ser man på frågan lokalt? På vilket sätt kan bostadsmarknaden i Skåne förändras, för att bättre anpassas till den växande och unga befolkningen? Och hur gör man för att nå goda resultat i de nya stadsdelar som just nu ploppar upp i södra Sverige?
Moderator: Lydia Capolicchio, journalist Expertkommentator: Tor Borg, presentatör, Borg Research & CommunicationBefolkningen i Skåne växer stadigt, samtidigt som andelen unga och äldre ökar. Länet har den lägsta sysselsättningsnivån i Sverige, och med allt fler som studerar eller går i pension ökar försörjningsbördan samtidigt som skattekraften minskar. Tillgång till bostäder för alla grupper är en förutsättning för framgång och tillvaratagande på den potential som finns i den unga befolkningen. Hur ser bostads- och befolkningsutvecklingen i regionen ut framåt – och hur ska vi göra för att framtidens näringsliv ska ha någonstans att bo?
Anförande:
- Simon Sköld, samhällsanalytiker, Region Skåne
Panel:
- Bo Adling, ansvarig bostadsfrågor region Syd, Sveriges Byggindustrier
- Simon Sköld, samhällsanalytiker, Region Skåne
- Marie Thelander Dellhag, vd, MKB Fastighets AB
- Niklas Andersson, styrelseordförande, grundare, I am Home
Social hållbarhet och digitalisering är två frågor som tydligt präglar samtiden – så även den moderna fastighetsförvaltningen. Frågorna ställer nya krav på fastighetsbolagen, och tvingar dem mot framtiden. Går det att undvika gentrifieringsfällan – medan man samtidigt höjer status och standard i ett område? Måste förvaltningen alltid vara av högsta klass – eller räcker det att den duger? Hur kommer digitaliseringen in i allt detta – hur långt har man kommit, och är man beredd på att tillmötesgå hyresgästernas framtida krav?
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend & Situation AnalystHela Sverige ska vara uppkopplat till 2025, strategin är tydlig. Att alla har tillgång till internet och den information och service som tillhandahålls via nätet ser ut att vara en förutsättning för att hantera de flesta frågor när vi blickar framåt. Men likt många andra ämnesområden riskerar grupper att hamna utanför om inte strategin kopplas till en social plan. Hur arbetar vi i stad och land för att förbättra den digitala servicen för medborgarna? Vilka utmaningar kan komma att dyka upp i kölvattnet när vi utvecklar ett samhälle som kräver digital kunskap?
- Martin Güll, digitaliseringsdirektör, Helsingborgs stad
- Terese Bengard, verksamhetschef, Hela Sverige ska leva
- Beatrice Bengtsson, konsult, samhällsekonomisk analytiker, Sweco
Att hantera våra vardagsbestyr och betalningar online är idag mer regel än undantag. Nya handelstrender och ny teknik förändrar också våra beteenden. Vi tenderar i allt högre grad vilja få saker levererat hem, och gärna per automatik. Vilka fördelar finns för fastighetsägare att koppla digitala tjänster till sitt erbjudande? Vad efterfrågar hyresgästerna i dag, och inte minst i morgon?
- Johan Braw, vd Sölvesborgshem och ordförande Sabos digitala vd-råd
- Peter Leskinen, chef förvaltning EMF, Einar Mattsson AB
- Fler talare tillkommer
Bristen på bostäder breder ut sig i över hälften av Sveriges kommuner, och främst är det hyresbostäder som saknas. Välkomna till en punkt där vi bland annat presenterar SABOs Byggherreråds förslag för en bättre bostadsmarknad, men också gräver djupare i vilka förutsättningar som behöver komma till stånd för att nå en bostadsmarknad som möter både demografiska förändringar och arbetsmarknadens behov. Vilka är skälen bakom svårigheterna att bygga nytt? Hur påverkar det befintliga hyresförhandlingssystemet möjligheterna – och hur skulle det kunna reformeras?
- Susanna Höglund, ekonomi- och juridikchef, SABO
- Jonas Högset, fastighets- och boendechef, SABO
- Benth Jensen, vd Ängelholmshem
- Jonas Hansson, vd Helsingborgshem
Liksom många andra anrika och dynamiska städer i Europa är Köpenhamn en stad i ständig utveckling. Bristen på mark försvårar dock tillväxten och nyheten om att man skulle anlägga en ny ö i sundet utanför Köpenhamn kom inte som en total överraskning. Lynetteholmen blir givetvis det största och viktigaste stadsbyggnadsprojektet i staden de närmaste årtiondena men med en snabbt växande befolkning kommer det inte att räcka med bara den. Vilka fler utvecklingsområden finns i pipeline i Köpenhamn och hur ser investeringsbilden ut?
- Johan Wessman, vd, Øresundsinstituttet
- Brian Tretow-Loof, Head of Capital Markets, Newsec Danmark
- Bettina Lange, Regional Director, Denmark, Castellum
Den sydsvenska kontorsmarknaden har genomgått en snabb förändring under de senaste åren. Ett stort antal nya kvadratmeter har tillkommit och tillgången på mark och för den delen kommande projekt är god. Hur ser kontorsmarknaden i Skånes tre största städer ut, vilka lägen är hetast och vilka är kallast? Hur kommer hyrorna att utvecklas framgent?
- Fredrik Dackheden, Head of Transactions, Croisette Real Estate Partner
- Peter Syrén, vd, Midroc Properties
- Daniel Nord, vd, FOJAB arkitekter
- Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs Fastigheter AB
- Camilla Wieslander, vd, Skanska Öresund AB
Man har länge pratat om e-handelns hot mot den fysiska – men trots allt uppgick den totala e-handelns marknadsandel till “bara” 10 procent 2017. Frågan är om det är framväxten av så kallade plattformsföretag som kommer att ta till brytpunkten där den fysiska handeln blir verkligt lidande. Plattformen som affärsmodell har röjt oerhörda framgångar för några av världens mest inflytelserika företag som Google och Facebook – och i samma anda växer Amazon, Alibaba och Wish fram i explosionsartad takt. När kommer bolagen och utvecklingen på riktigt att påverka Sverige? Är den svenska handeln förberedd – och hur ska man klara omställningen? Finns strategier för att hantera jättebolagens etablering?
- Johan Davidson, chefsekonom, Svensk Handel
- Monica Bruvik, affärsutvecklare köpcentrum och fastigheter, HUI Research
- Sandra Gadd, Business Development Director, Boozt
- Fredrik Jagersjö, affärsutvecklare logistik, Logistic Contractor
Malmö har Sveriges i genomsnitt yngsta befolkning och dessutom den mest blandade, sett utifrån kultur och nationalitet. I detta ligger givetvis en oerhörd styrka men även en hel del utmaningar då det inte finns arbete till alla och den lokala arbetsmarknaden inte alltid lyckas matcha de lediga jobb som finns med de talanger som bor i regionen. Dessutom saknar många den utbildningsnivå som dagens arbetsmarknad ofta behöver. Hur kan samhället maximera den potential som finns i den lokala befolkningen för den skånska ekonomins bästa och vilken roll kan en samhällsbyggnadsbransch i desperat kompetensbehov spela?
Moderator: Gunnar Wrede, ekonomijournalist Expertkommentator: Christina Kämpe, Deputy Manager, NCC Property DevelopmentFastighetssektorn kan till sin natur vara både ledande och släpande i ekonomin. En trög fastighetsmarknad som inte agerar proaktivt kan bli en hämsko på ekonomin, där lokalbehovet och behovet för bostäder är en tydlig tillväxtfråga. Likaså är den investeringsintensiva fastighetssektorn beroende av att det finns efterfrågan efter lokaler och i en stark konjunktur frodas fastighetsbranschen. Ett starkt södra Sverige är därför vitalt för den lokala fastighetsbranschen som givetvis kan bidra till en starkare ekonomi. Hur skapar vi en balans som är förutsägbar och skapar förutsättningar för en stark lokal ekonomi, till fastighetsbranschens fördel?
- Johan Wessman, vd, Øresundsinstituttet
- Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs Fastigheter AB
- Per Svensson, vd, Croisette Real Estate Partner
- Unni Sollbe, vd, Stena Fastigheter Malmö AB
När vi inledde 2019 var det med ett Sverige utan regering, en förestående Brexit utom all kontroll och ett USA där delar av den federala administrationen stängts ner på grund av en murfråga. Utanför fönstret rullar dock livet vidare, men behovet av samarbete, samförstånd och konstruktiva kompromisser är önskvärt för att vi ska få en tydlig riktning. Hur kan vi stärka sammanhållningen när vi tar oss framåt? Hur krokar vi arm för ett bättre samhällsbygge? Går det att främja trivsel och hälsa i den smått kaotiskt miljö vi rör oss i?
Moderator: Jens Orback, journalist Expertkommentator: Mia Wahlström, senior konsult, Tyréns ABHälsa kopplat till arbetet är en fråga som hamnar högre och högre upp på agendan hos företag och inte minst fastighetsbolag som utvecklar kontor. Inomhusklimatet där inte bara luft och ergonomiskt korrekta stolar spelar in utan omgivningen i stort i en tid när informationsflödet ibland blir övermäktigt när vi ska hinna med allt på en gång. Hur reagerar vi på den mängd olika stimuli och propåer som vi ställs inför under en arbetsdag. Finns det metoder både vad gäller utformning men även ur ett organisationsperspektiv att bygga upp en arbetsplats där en hälsosam miljö kan främja effektiviteten.
- Susanna Toivanen, forskare, docent, Stockholms universitet
Att trivas och må bra på jobbet kan ses som en självklarhet men det kanske saknats ett mer strukturerat arbete. Det finns givetvis en affärsmässig aspekt också, en sund miljö ökar effektiviteten och minskar sjukfrånvaro. Det är ju som bekant också så att när den finansiella uppsidan visar sig som något tar fart på riktigt. Vilka effekter ser vi från en investering för att öka trivsel och miljö på kontoret? Hur ser de verktyg ut som finns på marknaden för att arbeta med dessa frågor?
- Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum AB
- Astrid Berglund, miljökonsult, WSP Environmental Sverige, Fitwel-ambassadör
- Sofia Ekerlund, marknadsansvarig, hälsa/WELL, Skanska Öresund AB
- Linda Palac, fastighetschef, E.ON
Samtidigt som byggtakten viker nedåt är bristen på bostäder fortsatt enorm, inte minst i de södra delarna av landet. Under den här dagen fokuserar vi på den skånska bostadsmarknaden och hur status ser ut just nu. Vilken chans har bostadspolitiska reformer att gå igenom i det nya politiska läget på riksplan och hur ser man på frågan lokalt? På vilket sätt kan bostadsmarknaden i Skåne förändras, för att bättre anpassas till den växande och unga befolkningen? Och hur gör man för att nå goda resultat i de nya stadsdelar som just nu ploppar upp i södra Sverige?
Moderator: Lydia Capolicchio, journalist Expertkommentator: Tor Borg, presentatör, Borg Research & CommunicationSkånes utveckling har präglats av nya, stora, unika projekt de senaste decennierna – kanske mer än någon anna region, där utbyggnaden sker mer organiskt än exempelvis Hyllie, Brunnshög, Nyhamnen och Oceanhamnen. Varför har det blivit så i Skåne? Hur går arbetet med att fylla de olika stadsdelarna med liv? Är det rimligt att jobba mot den så eftersträvansvärda dygnet-runt-staden – eller ska man helt enkelt landa i att folk sover på natten?
- Eva Dalman, projektledare Brunnshög, Lunds kommun
- Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (M), Helsingborgs stad
- Magnus Skiöld, exekutiv styrelseordförande, Midroc Properties AB
- Ulrika Lundquist, biträdande kontorschef, Tengbom
Social hållbarhet och digitalisering är två frågor som tydligt präglar samtiden – så även den moderna fastighetsförvaltningen. Frågorna ställer nya krav på fastighetsbolagen, och tvingar dem mot framtiden. Går det att undvika gentrifieringsfällan – medan man samtidigt höjer status och standard i ett område? Måste förvaltningen alltid vara av högsta klass – eller räcker det att den duger? Hur kommer digitaliseringen in i allt detta – hur långt har man kommit, och är man beredd på att tillmötesgå hyresgästernas framtida krav?
Moderator: Anna Frankzen Starrin, Trend & Situation AnalystSödra Sverige är landets kanske mest socialt polariserade region där vi regelbundet påminns om den ojämlikhet som ändå finns i det svenska samhället. Något som också har manifesterat sig i den politiska maktbalansen. Unga människor, framförallt män, från resurssvaga hushåll leds in på brottets bana och hittar en identitet i destruktiva sammanhang. Kan fastighetssektorn, genom sitt dagliga förvaltningsarbete, bistå dessa människor i att hitta en värdighet som ger dem kraft och vilja att arbeta för samhället istället för att motarbeta det?
- Per Ekelund, vd, Victoria Park AB
- Mats Nilsson, förvaltningschef, MKB Fastighets AB
- Anders Nordstrand, vd, SABO
En av de heliga kor som enligt många låser in oss i bostadsbristen är frågan om social housing och huruvida alla ska ha samma standard på sitt boende, oavsett storleken på plånbok. Denna fråga gäller både för nyproducerade bostäder och renoverade. På olika håll i landet har man testat olika begrepp, som exempelvis differentierade renoveringsmodeller, samt lyft fråga och differentierade hyror. Detta gäller i förlängningen även frågan om förvaltning. Måste man tillhandahålla en högklassig förvaltning eller räcker det med att den är värdig? Var i ligger skillnaden? Behöver vi alla ha samma standard på vårt boende eller kan det vara dags att slakta den heliga kon?
- Kicki Björklund, vd, Bostadsbolaget
- Petra Sörling, vd, Rosengård Fastighets AB
- Per Johansson, vd, Brinova
Dags att skalka luckorna? De senaste rapporterna har varit ganska dystra och målet att hålla temperaturökningen till 1,5-2 grader ser ut att vara tufft att nå. Även om arbetet fortsätter bör vi också planera för ett förändrat klimat redan nu. Är det bygga högre upp som gäller, fler vallar eller som på andra sidan sundet där den framtida, nya ön Lynetteholmen ska bidra till att klimatsäkra den danska huvudstaden. Alla aktörer behöver dra åt samma håll då vatten inte känner av kvartersgränser. Vilka är de största hoten i landets södra delar? Vilka åtgärder behövs? Hur samordnar vi våra insatser på bästa sätt?
- Stina Sandgren, klimatstrateg, Helsingborgs stad
- Andreas Nilsson, gruppchef projekteringsledning, NCC Building Sweden
- Elise Grosse, hållbarhetschef bygg och fastighet, Sweco
- Pär Persson, vattenstrateg, Länsstyrelsen i Skåne
Digitalisering och e-handel skapar nya typer av flöden i staden och kommer att påverka fastighetsbranschen på flera sätt. En välfungerande stad kräver att människor och varor, men även betalningsmedel, enkelt kan förflytta sig inom staden. Välkomna till en diskussion där vi lyfter forskning från kollektivtrafik, logistik och service management och diskuterar vilka utmaningar forskarna ser i en digital framtid.
- John Hultén, föreståndare, K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik
- Klas Hjort, biträdande universitetslektor, Packaging Logistics, LTH, Lunds universitet
- Carin Rehncrona, doktorand, institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet
- Daniel Hellström, docent, Packaging Logistics, LTH, Lunds universitet
Fängelse blir bostäder, polishus likaså, kasernområden blir högskolor och på ett sjukhusområde i Lund skapas ett utbildningskluster kombinerat med kontor. Verksamheter utvecklas och växer men det samma gäller inte alltid de fastigheter som huserar verksamheterna. Gamla fastigheter är dock ofta en del av vårt kultur- och arkitekturarv och bör få bestå. Samhällsfastigheter får en ny användning medan kontor och till och med köpcentra blir samhällsfastigheter. Vilka kvaliteter ska man bejaka när en gammal fastighet får nytt liv? Kan alla fastigheter byggas om för att bli moderna och fortsätta gagnas samhället?
- Margaretha Söderström, kommunikationschef, MKB Fastighets AB
- Pål Svensson, servicedirektör, Lunds kommun
- Berit Christenson, regionchef Syd, Hemsö Fastighets AB
- Helene Stalin Åkesson, byggnadsantikvarie, Regionmuseet Kristianstad
- Sara McDonald, regionchef Malmö, Jernhusen
Tack vare sitt läge nära kontinenten är södra Sverige en viktig del i det svenska logistiknätet och det finns en hel del att hämta för fastighetsbolag som arbetar mot logistiksektorn. En oerhört viktig parameter är också tillgängligheten till den övriga infrastrukturen vilket till exempel blev av betydelse när Malmö i Norra hamnen etablerade Malmö Industrial Park. Även för hamnstäder som Helsingborg, Trelleborg och Karlskrona är tillgängligheten till järnväg (och motorväg) vital, då godset ska kunna transporteras till övriga landet utan hinder. Hur ser tillgången på mark ut i logistiklägen med bra tillgänglighet till spårbunden infrastruktur och hur ser efterfrågan ut? Finns det behov för en bättre utbyggnad av infrastrukturen?
- Magnus Alfredsson, enhetschef, Malmö stad
- Hans Sahlin, logistikchef, Castellum
- Micael Svensson, chef affärsområde depå och kombiterminaler, Jernhusen AB
- Benny Thögersen, Catena Fastigheter
- Christian Berglund, fastighetschef, Swedish Logistic Property
Flödet


Finalister klara till BA Tech Awards 2023


Ny eventapp till Business Arena Stockholm 2023


Vem vinner BA Tech Awards 2023?


Business Arena och Fastighetsnytt omorganiserar för att komma närmare kunderna


Framtidens Drivkraft: Bostäder, bostäder, bostäder


Business Arena Norr kommer till Skellefteå 2024


Framtidens Drivkraft: Byggbranschen – tvärnit eller full fart framåt?


Stockholms stad förnyar samarbetet med Business Arena


Framtidens Drivkraft: Det kan alltid bli värre


Framtidens drivkraft: Finlands sak är vår!


Välkommen till Business Arena 2023


Framtidens Drivkraft: Fokus på energi – lyssna på avsnitt 3 här!


Premiär av vår nya podcast Business Arena – Framtidens drivkraft!


Använd vår app – få ut mer av ditt deltagande!


Vem vinner BA Tech Awards 2022?


Affärsmässigt och strategiskt nätverkande har aldrig varit viktigare


Välkommen till Business Arena 2022


Tio år i Almedalen för Business Arena


”Jag ser verkligen fram emot att träffa alla trevliga branschkollegor igen”


Postponing Business Arena Helsinki to May


Business Arena lanseras i Oslo 2022


Business Arena Syd till Helsingborg 2022


Vinnarna av BA Tech Awards presenteras vid Business Arena Stockholm 2021
Testimonials
instagram och twitter
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.