Av tradition inleds Business Arena med ett gemensamt pass av övergripande karaktär. Medverkande talare är erfarna profiler med kunskap inom ämnen som ekonomi, politik och näringsliv. Tanken med ett gemensamt inledningspass är att ge nya perspektiv och lägga en intressant och tankeväckande grund för de diskussioner som pågår under dagen.
Den gemensamma inledningen följs av en timmes paus. Efter pausen börjar det första passet i respektive seminariespår, samt fördjupningarna.
Moderator: Jon Forssell, moderator, Happy Bear & Johanna Jeansson, skribent, Dagens IndustriEfter årtionden av socialdemokratiskt styre har det blivit ett maktskifte i Sveriges nästa största stad. Det är dock inte enkom det politiska klimatet som ändras, Göteborg är en stad i omvandling där det pågår ett stort antal stora och viktiga stadsbyggnadsprojekt och infrastrukturprojekt som ska ta staden in i framtiden. Hur ser den nya politiska ledningen att staden ska utvecklas framgent, vad händer efter 2021 och vilken roll spelar Göteborg i den större regionen Västsverige?
- Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M), Göteborgs stad
All investment and business decisions are based on expectations and predictions about the future. But in 2019 there are many uncertainties to do with trade, geo-politics, the future of the EU, exponential technologies and the future of jobs and business models. How should Nordic cities position themselves in this current global economic environment? When new industries emerge in the innovation economy, what are the implications for real estate and local governments? What are Gothenburg’s edges in particular to attract new business and talent?
- Dr Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities Ltd
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i västra Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISEPå senare år har Boråsregionen stärkt sin position inom innovation, logistik och forskning – framgångsrikt men kunskapsintensivt. För att fortsätta den positiva utvecklingen krävs rätt och mer kompetens samt näringslivsutveckling. Hur lockas rätt kunskap till regionen? Vilka investeringsmöjligheter finns och ser behoven likadana ut i regionens åtta kommuner?
- Sebastian Mårtensson, verksamhetsledare, Business Region Borås
Ungefär var åttonde invånare i Jönköpings kommun bor i det kommunala bostadsbolaget Vätterhems lägenheter. Att vara störst innebär också stort ansvar, inte minst för framtiden inom till exempel hållbarhet och digitalisering. Vilka konkreta framtidssatsningar har Vätterhem gjort de senaste åren?
- Thorbjörn Hammerth, vd, Vätterhem
Efter flera år av stark global konjunktur i sviterna av finanskrisen kommer allt fler tecken på att det vänder. Vad det sedan innebär är oklart, i synnerhet när världens centralbanker nu äntligen har börjat höja sina styrräntor igen. Blir det en lång och djup lågkonjunktur eller kommer den globala ekonomin att skaka av sig oron och börja växa snart igen? Hur påverkar utvecklingen förutsättningarna för ett framgångsrikt och lönsamt fastighetsföretagande?
De globala ekonomiska utsikterna kan för första gången på länge beskrivas som negativa och ovissheten är stor. Både politiskt och ekonomiskt, där hotet om handelskrig och osäkerheten kring Brexit inte direkt bidrar till ett kollektivt lugn. Dessutom skapar det alltmer polariserade politiska klimatet en oberäknelighet som är oroväckande. Blir det en recession och i så fall hur djup? Hur påverkas den av ett eventuellt handelskrig och vad händer om Brexit inte blir av? Och vilken roll spelar den globala penningpolitiken? En ledande ekonom tittar in i spåkulan och ger oss en ekonomisk prognos följt av en paneldiskussion.
- Olof Manner, Senior Advisor, Swedbank
I skuggan av en vikande konjunktur, ett handelskrig, Brexit och ny förtroendekris i södra Europa går européerna till val den 26 maj och väljer ett nytt EU-parlament. Hur stor prägel kommer Brexit att ha på EU-valet och hur påverkar Italiens trotsiga ekonomiska politik? Kommer det finnas en Trump-effekt och hur resonerar de europeiska väljarna kring ett handelskrig mellan USA och Kina? Vilken betydelse har utfallet av EU-valet på det nationella planet och regionens konjunktur?
- Sören Holmberg, professor emeritus, Göteborgs universitet
- Claes Alvstam, professor emeritus, Handelshögskolan Göteborg
- Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet
Det går som bekant ganska lätt att samsas när siffror och samhällsutveckling pekar uppåt utan att man behöver ta tag i större utmaningar. Det är när våra samhällsfunktioner sätts under press som struktur och strategier sätt på prov. Det är i kristider samverkan är som viktigast, men också som svårast vilket vi ser på många håll i världen. Hur har den svenska modellen stått sig mot de hot som alltjämt finns mot samhällsstrukturen? Hur svarar politik och demokrati upp mot varandra när det blåser? Har vi tagit ut rätt kurs i samhälls- och stadsbygget?
Trygghet är en förutsättning för att stad och land ska kunna växa på ett harmoniskt sätt, något som känns nära när man talar om Sverige. Men på Drottninggatan den 7 april 2017 blev vi också en del
av något annat. De senaste åren har kantats av finanskris, terrorism och flyktingströmmar och det har också satt sina spår på den samhällsstruktur och världsbild vi tidigare kunnat luta oss mot. 100 procent är oftast en utopi men förebyggande arbete är en nyckel för att undvika det värsta och vara på tå när det händer. Vilka utmaningar står vi inför? Hur står det till med den svenska beredskapen?
- Magnus Norell, terrorexpert, senior fellow, European Foundation for Democracy
Att vi alla tryggt kan röra oss fritt i det offentliga rummet är något som vi gärna förknippar med Sverige. Att ha friheten att granska, delta i offentliga sammankomster eller slänga ut ett tjena till en förbipasserande partiledare under Almedalsveckan. Sakta men säkert har dock det tidigare (kanske naiva) förhållningssättet skruvats mot livvakter, farthinder och ökat säkerhetsmedvetande överlag. Hur kan vi fortsätta värna om den svenska öppenheten utan att för den delen tumma på säkerheten? Lyssna till en panel delge sina olika perspektiv på vad en förändrad syn på öppenhet kan betyda för samhällsbygget.
- Magnus Norell, terrorexpert, senior fellow, European Foundation for Democracy
- Lena Malm, avdelningschef, samhällsavdelningen, Länsstyrelsen Västra Götalands län
- Pia Schröder, försäljnings- och marknadschef, Skanska Nya Hem
- Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen
Om två år fyller Göteborg 400 år. Då, liksom nu, är byggandet ett hett, omdebatterat och ibland infekterat ämne i den västsvenska huvudstaden. Frågan är hur den viktiga bostadsfrågan med alla dess komponenter, ska tacklas i en tid då byggtakten stannar av, politikerna fajtas i nya konstellationer och missnöjet breder ut sig? Vad är status just nu? Vad kan storebror lära sig av framgångsrika metoder i omkringliggande grannstäder? Och vilka steg behöver tas för att alla ska ha något att fira om två år?
Efter en ovanligt segdragen process fick Göteborgs stad i november ett nytt politiskt minoritetsstyre, där Alliansen och ett nytt vänsterblock med V, MP och Fi inledde ett valtekniskt samarbete. Hur ska politikerna hantera bostadsfrågan i bilstaden där politikerförtroendet är lågt och medborgarna tycker mycket om det mesta? Hur ser man på kopplingen mellan bostäder och sociala utmaningar? Kort och gott: hur vill det nya styret bygga staden?
- Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M), Göteborgs stad
- Jan Jörnmark, debattör och författare, ledamot i byggnadsnämnden (DEM), Göteborgs stad
- Viktoria Tryggvadottir, kommunalråd (S), Göteborgs stad
Efter år av diskussioner kring västlänken, evenemangsstråk och älvstäder är det ändå i bostäderna medborgarnas vardag blir som mest påverkad. Vad tror proffstyckarna om politikens förmåga att hantera frågan? Hur kommer det nya styret att prägla samhällsbygget – och på vilket sätt kommer vi att sammanfatta den göteborgska mandatperioden 2022?
- Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren
- Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida samt debattansvarig
- Johan Martinsson, universitetslektor, Göteborgs universitet
- Martin Öbo, fastighetsdirektör, Göteborgs stad
Fastighetsbranschen går på många sätt och vis igenom en stor omställning eller till och med ett paradigmskifte. Kunderna blir kräsnare, samhället sammansättning ställer nya krav på ett större socialt engagemang och den allt snabbare, och mindre förutsägbara, teknologiska utvecklingen skapar både krav och möjligheter. Hur ska branschen agera för att möta den nya tidens kravbild utan att samtidigt göra avkall på det som ändå ligger till grund för hela verksamheten, nämligen lönsamheten? Hur håller man kunderna nöjda samtidigt som man är på de teknologiska tårna och bidrar till ett samhälle för alla?
Svenska fastighetsbolag är i allmänhet kända för en hög nivå av professionalism där man ser till att husen håller en hög standard, något som inte minst är viktigt för att hålla de löpande drifts- och underhållskostnaderna i schack. Den allmänna bilden är att man generellt också är lyhörd för kundernas önskemål men vad är det egentligen dagens hyresgäster vill ha? Vilka krav ställer de och har alla samma förväntningsbild? Hur stor roll spelar utfallet av undersökningar som NKI i den dagliga förvaltningen?
Presentation:
- Peter Bergström, vd, Objektvision
Panel:
- Mariette Hilmersson, vd Region Väst, Castellum
- Malin Runberg, stadsutvecklingsstrateg, Diös
- Susanna Thom, regionchef Väst, Willhem
Göteborg har under många år jobbat och lobbat för att ta fram ett evenemangsstråk längs med Skånegatan med Gamla Ullevi, Scandinavium och Svenska Mässan som bete. De senaste åren har frågan aktualiserats med planerna på en ny multiarena, och annan bebyggelse när Scandinavium ska rivas. Hur ser man på frågan idag? Vilka utmaningar och möjligheter ser de privata aktörerna? Vilka är fördelarna med ett uttalat stråk – och hur undviker man fallgroparna?
- David Lega, kommunalråd (KD), Göteborgs stad
- Max Markusson, klubbdirektör, IFK Göteborg
- Jonas Ransgård, ordförande, Göteborg & Co
- Carolina Högvall, planarkitekt, Arkitekterna Krook och Tjäder
- Lars-Åke Tollemark, Managing Director Nordic, Unibail-Rodamco-Westfield
- Mats Herner, Development Manager, Wallenstam
Samtidigt som byggtakten stannar av, torde även det skriande behovet av kompetens som branschen upplevt de senaste åren minska. Eller? Fokus spås de närmaste åren flyttas från att lösa en akut situation, till att snarare hitta rätt kompetens för att hantera branschens nya verklighet. Hur ser situationen ut? Vad pratar man om frågan på bolagens HR-avdelningar?
- Henrik Landelius, affärsområdeschef, NCC Building Sweden
- Mårten Sandell, affärsområdeschef, WSP Sverige
- Erika Klingberg, Head of Croisette Human Capital, Croisette Real Estate Partner
- Monica Österberg, HR-chef, Liljewall arkitekter
Det råder en stor brist på lokaler i Göteborg men å andra sidan finns en hel del nya kvadratmeter i pipeline. Tidigare har staden i stort sett varit den enda i Sverige där det byggs på spekulation vilket givetvis kan ha en effekt på värdena, då riskparametern ju blir större? Hur ser marknaden med kontor ut i Sveriges andra stad? Hur påverkas den av den stora nyproduktion som finns på gång och hur långt i värdecykeln har marknaden kommit?
- Johanna Hulth Rentsch, regionchef PD Väst, NCC
- Anna-Carin Telin, transaktionschef, Veidekke
- Karl Persson, Head of Sweden, Cushman & Wakefield
- Erik Norrman, affärschef värdering, Svefa
I en trevlig fysisk miljö kommer representanter från olika kommuner i västra Sverige i kortfattad form att berätta om aktuella planer och projekt. Det kan handla om utvecklingsplaner, markanvisningar, förändringar i det egna fastighetsbeståndet och vad som är på gång avseende infrastruktur.
Moderator: Jeanette Nilsson, AI Ecosystem Driver, RISEMed en konstant befolkningsökning sedan 1960-talet och ett starkt näringsliv kan konstateras att det går rätt bra för Partille kommun. Utvecklingen från förort till förstad är i full gång. I januari fick kommunen en ny samhällsbyggnadschef – hur ser hon på Partilles möjligheter och utveckling? Vilka tillväxthinder och utmaningar finns?
- Sofia Hellberg, samhällsbyggnadschef, Partille kommun
Forsåker förvandlas från pappersbruk till modern stadsdel med 3.000 bostäder och 4.000 arbetsplatser. De historiska byggnaderna och forsen som strömmar genom området ger Forsåker sin unika karaktär. Det är ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt som leds av ett kommunalt bolag och skapas tillsammans med sex byggaktörer. Hur stärks Mölndals stadskärna? Vilka är områdets viktigaste utmaningar för att möta både medborgarnas, kommunens och regionens behov?
- Bjarne Fjellanger, vd, MölnDala Fastighets AB
Efter flera år av stark global konjunktur i sviterna av finanskrisen kommer allt fler tecken på att det vänder. Vad det sedan innebär är oklart, i synnerhet när världens centralbanker nu äntligen har börjat höja sina styrräntor igen. Blir det en lång och djup lågkonjunktur eller kommer den globala ekonomin att skaka av sig oron och börja växa snart igen? Hur påverkar utvecklingen förutsättningarna för ett framgångsrikt och lönsamt fastighetsföretagande?
Som Sveriges mest industriintensiva stad är Göteborg kanske också den mest konjunkturkänsliga av alla svenska städer. Om hamnen är stadens pulsåder så är industrin dess hjärta och när konjunkturen börjar svikta finns risken att hjärtat börjar slå lite långsammare. Reaktionen brukar bli att man drar ner på verksamheten vilket i sin tur kan påverka underleverantörer och den lokala ekonomin i stort. Hur arbetar Göteborgs stora industribolag för att begränsa de konjunkturcykliska effekterna på verksamheten och hur resonerar man kring framtiden?
- Peter Bryntesson, Senior Project Leader & Advisor, FKG
- Henrik Einarsson, avdelningschef, Etablerings- och investeringsavdelningen, Business Region Göteborg
- Petra Sedelius, näringspolitiskt ansvarig region Väst, Sveriges Byggindustrier
Fastighetsvärlden har över en längre tid levt i den bästa av världar med minimala finansieringskostnader och en stark konjunktur som borgat för en stark efterfrågan efter lokaler. När nu tecknen på en vacklande konjunktur börjar hopa sig ter sig antagandet om en svagare efterfrågan mer rimligt. När ekonomin vänder ökar också risken för konkurser, vilket kan drabba fastighetsbolagen genom uteblivna hyresintäkter. Vilken beredskap har fastighetsbranschen för ett sådant scenario?
- Anders Thor, Head of Leasing and Corp, Colliers
- Mariette Hilmersson, vd Region Väst, Castellum
- Kristina Pettersson Post, regionchef Göteborg, Vasakronan
Det går som bekant ganska lätt att samsas när siffror och samhällsutveckling pekar uppåt utan att man behöver ta tag i större utmaningar. Det är när våra samhällsfunktioner sätts under press som struktur och strategier sätt på prov. Det är i kristider samverkan är som viktigast, men också som svårast vilket vi ser på många håll i världen. Hur har den svenska modellen stått sig mot de hot som alltjämt finns mot samhällsstrukturen? Hur svarar politik och demokrati upp mot varandra när det blåser? Har vi tagit ut rätt kurs i samhälls- och stadsbygget?
Det blev en regering till sist, om än en oväntad sådan. Också på kommunnivå har konstellationerna tagit nya former på flera håll i landet, Göteborg inget undantag. Inte minst har lokala angelägenheter spelat en stor roll, man kan ana att de som röstar önskar en tydligare linje i partiprogrammen. Oavsett om vi kallar det enfråge-, sakfråge- eller missnöjes- har många partier rönt framgång med att lyfta fram ett tydligt ämne, klart är att nedlagda sjukhus och länkar i väst mobiliserat väljarna. Tar sakfrågorna större plats i lokalpolitiken i dag? Vad innebär det för demokrati och politik på de lokala marknaderna?
Presentation:
- Maria Solevid, statsvetare, Göteborgs universitet
Panel:
- Jan Jörnmark, debattör och författare, ledamot i byggnadsnämnden (DEM), Göteborgs stad
- Maria Solevid, statsvetare, Göteborgs universitet
- Laila Vianden, ledarskribent, ETC Göteborg
Om två år fyller Göteborg 400 år. Då, liksom nu, är byggandet ett hett, omdebatterat och ibland infekterat ämne i den västsvenska huvudstaden. Frågan är hur den viktiga bostadsfrågan med alla dess komponenter, ska tacklas i en tid då byggtakten stannar av, politikerna fajtas i nya konstellationer och missnöjet breder ut sig? Vad är status just nu? Vad kan storebror lära sig av framgångsrika metoder i omkringliggande grannstäder? Och vilka steg behöver tas för att alla ska ha något att fira om två år?
Som de allra flesta svenska städer som växlat upp bostadsbyggandet de senaste åren har Göteborg drabbats av viss växtvärk. Högljudda protester, bråk på centimetern och på höjden, cirkustomter och skanstorg visar på nya exempel på hur människor i alla tider varit skeptiska till förändring. Vad beror det på? Har man rätt att vara tveksam – eller kommer man förlora mer på att stå still än att röra sig framåt?
Anförande:
- Karin Adelsköld, komiker, teknikjournalist och författare
Runt om i västra Sverige finns flera mellanstora städer där stadsutvecklingen i många fall får stå i skuggan av regionens huvudstad. Men lite i skymundan har den gamla textilstaden Borås storsatsat, i västkustens pärla Varberg planeras en flytt av hamnen till förmån för en fördubbling av stadens centrum och precis på gränsen till Göteborg utvecklas Mölndal i rasande takt. Vad är det som pågår i de västsvenska städerna? Kan storebror lära sig något av sina grannkommuner?
- Karin Graad, strategisk samhällsplanerare, Borås stad
- Josefin Selander, samhällsutvecklingsdirektör, Varbergs kommun
- Annelie Bjerkne Gerdin, projektutvecklare, MölnDala Fastighets AB
Fastighetsbranschen går på många sätt och vis igenom en stor omställning eller till och med ett paradigmskifte. Kunderna blir kräsnare, samhället sammansättning ställer nya krav på ett större socialt engagemang och den allt snabbare, och mindre förutsägbara, teknologiska utvecklingen skapar både krav och möjligheter. Hur ska branschen agera för att möta den nya tidens kravbild utan att samtidigt göra avkall på det som ändå ligger till grund för hela verksamheten, nämligen lönsamheten? Hur håller man kunderna nöjda samtidigt som man är på de teknologiska tårna och bidrar till ett samhälle för alla?
Öppna kontorslandskap, egna rum, delade rum eller aktivitetsbaserat? Preferenserna kring hur vi organiserar våra kontor skiftar men sannolikt handlar det mycket om vilken organisation som finns på företaget där arbetssätt och kontorslösning kanske till och med bör skräddarsys. Anställda och medarbetare är ju samtidigt egna individer, vilka synergier finns mellan kontorets utformning och den personliga upplevelsen? Att vi ska trivas och må bra på jobbet är en självklarhet och också affärsmässigt rätt, men vilka parametrar spelar in i dagens kontorsmiljöer? Hur bör man agera ur ett organisations- och ledarskapsperspektiv?
Presentation:
- Aram Seddigh, förändrings- och projektledare, Weoffice
Panel:
- Aram Seddigh, förändrings- och projektledare, Weoffice
- Tina Lindh, affärsutvecklare, Kungsleden
- Susanne Kovacs Österberg, arkitekt, SAR/MSA, Tengbom
I samband med införandet av en ny nationell arkitekturpolitik har Göteborgs stad klubbat sin första arkitekturpolicy. Syftet är att sätta kvaliteten i fokus när staden de kommande åren ska växa kraftigt. Varför kommer policyn nu, trots att den göteborgska expansionen varit kraftig länge? Hur kommer fastighetsägare, arkitekter och byggherrar påverkas av policyn? Och på vilket sätt kommer den att märkas för gemene göteborgare?
- Björn Siesjö, stadsarkitekt, Göteborgs stad
- Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Boverket
- Gert Wingårdh, vd, arkitekt, Wingårdhs
- Anders Svensson, arkitekt, projektchef Älvstaden, Göteborgs stad
Göteborg har en unik position bland större svenska städer då stadens centrumhandel de senaste åren har ökat. Mycket tack vare Nordstan vars strategiska läge är oslagbart. Det har också skapat förutsättningar för stora fastighetsägare att satsa på fastigheter i centrala lägen, där det samtidigt som det råder brist på kommersiella lokaler också finns enormt mycket mark att exploatera. Hur kommer kontors- och retailmarknaden i centrala Göteborg att påverkas av de storslagna byggplaner som finns?
- Marina Fritsche, regionchef Göteborg, Wallenstam
- Emelie Krantz, handelsanalytiker, NIRAS
- Jonas Karlsson, tillförordnad regionchef Göteborg, Jernhusen
- Henrik Olsson, cityledare, Göteborgs citysamverkan
Bristen på bostäder breder ut sig i över hälften av Sveriges kommuner, och främst är det hyresbostäder som saknas. Välkomna till en punkt där vi bland annat presenterar SABOs Byggherreråds förslag för en bättre bostadsmarknad, men också gräver djupare i vilka förutsättningar som behöver komma till stånd för att nå en bostadsmarknad som möter både demografiska förändringar och arbetsmarknadens behov. Vilka är skälen bakom svårigheterna att bygga nytt? Hur påverkar det befintliga hyresförhandlingssystemet möjligheterna – och hur skulle det kunna reformeras?
- Jonas Högset, fastighets- och boendechef, SABO
- Houman Sayedi, expert hyressättning, SABO
- Pelle Björklund, vd, Svenska Bostäder
- Anna Nordén, vice vd, Framtiden Byggutveckling
Efter flera år av stark global konjunktur i sviterna av finanskrisen kommer allt fler tecken på att det vänder. Vad det sedan innebär är oklart, i synnerhet när världens centralbanker nu äntligen har börjat höja sina styrräntor igen. Blir det en lång och djup lågkonjunktur eller kommer den globala ekonomin att skaka av sig oron och börja växa snart igen? Hur påverkar utvecklingen förutsättningarna för ett framgångsrikt och lönsamt fastighetsföretagande?
Svagare efterfrågan och stigande räntor tenderar på sikt att spilla över på fastighetsvärderingen, dels om hyresintäkterna allt annat lika börjar falla, dels när högre ränta tarvar högre avkastningskrav. Börjar värdena falla kan det i sin tur spilla över på belåningsgraden som är ett av de viktigaste nyckeltalen vid värdering av fastighetsbolagen. Hur stor fallhöjd finns det i de nuvarande fastighetsvärdena och hur mycket kan belåningsgraderna påverkas om värdena börjar falla?
- Susann Linde, CFO, Wallenstam
- Fredrik Sjudin, CFO, Platzer
Fastighetsaffären är till sin natur kapitalintensiv och både i bank och på penningmarknaden är fastighetsbolagen stora kunder. Senaste tiden har det ryktats en hel del om att finansiering börjar bli dyrare för vissa och för andra till och svårare att få. Hur finansierar sig branschen om pengakällorna börjar sina och det blir svårare att låna pengar på banken?
- Anette Asklin, Senior Advisor, JLL
- Marcus Hansson, finanschef, Balder
Det går som bekant ganska lätt att samsas när siffror och samhällsutveckling pekar uppåt utan att man behöver ta tag i större utmaningar. Det är när våra samhällsfunktioner sätts under press som struktur och strategier sätt på prov. Det är i kristider samverkan är som viktigast, men också som svårast vilket vi ser på många håll i världen. Hur har den svenska modellen stått sig mot de hot som alltjämt finns mot samhällsstrukturen? Hur svarar politik och demokrati upp mot varandra när det blåser? Har vi tagit ut rätt kurs i samhälls- och stadsbygget?
Sverige har lunkat på ganska tryggt och säkert under många år. Men det som var världens mest jämlika land under 1980-talet uppvisar nu drag som vi tidigare behövt blicka utomlands för att hitta. Olika utmaningar under senare år har pekat på att det finns brister i systemet, inte minst vad gäller bostäder och infrastruktur. Följderna har tyvärr blivit att fokus lagts på fel frågor och den identitet och öppenhet vi kopplat till Sverige har fått sig en törn, utmaningarna växer, inte minst i våra storstäder. Var tar vi avstamp i stadsbygget när det behövs såväl kvalitet som kvantitet? Hur kopplar vi ambition och vision till genomförande så att inte slutresultatet blir en mur? Det är dags att ta ut kursen i samhälls- och stadsbygget.
- Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Boverket
- Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Göteborgs stad
Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Det är givetvis bra med policys och en utpekad riktning, ibland krävs det dock att någon reser sig från stolen och tar tag i saker för att vi ska hålla kursen. Att erbjuda en hjälpande hand eller visa vägen. Vad är verkligheten för de som verkar närmast de som är i behov av stöd? Hur ser förutsättningarna ut för att verksamheterna ska nå sin fulla potential? Vad ser man som viktiga faktorer för att Göteborg ska komma framåt, och i rätt riktning?
- Hamid Zafar, årets svensk och barn- och utbildningschef, Mullsjö kommun
- Patrik Zapata, professor i offentlig förvaltning, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet
Om två år fyller Göteborg 400 år. Då, liksom nu, är byggandet ett hett, omdebatterat och ibland infekterat ämne i den västsvenska huvudstaden. Frågan är hur den viktiga bostadsfrågan med alla dess komponenter, ska tacklas i en tid då byggtakten stannar av, politikerna fajtas i nya konstellationer och missnöjet breder ut sig? Vad är status just nu? Vad kan storebror lära sig av framgångsrika metoder i omkringliggande grannstäder? Och vilka steg behöver tas för att alla ska ha något att fira om två år?
Katastrofprognoser som pekar på dramatiska nedgångar i bostadsbyggandet haglade in under hösten 2018. Siffrorna gäller både riket som helhet och enskilda regioner – bland annat den västra. Hur ser status på marknaden ut nu? Vad har förändrats – och hur påverkar det isåfall den västsvenska regionen framåt?
-
Michael Grahn, chefsekonom, Danske Bank
Den göteborgska fastighetsbranschen har de senaste åren testat flera grepp för att försöka hitta sätt att lösa bostadsbristen. Det kanske mest uppmärksammade var den så kallade “Frihamnsmodellen” som skulle ge ett socialt blandat boende i den framväxande stadsdelen Frihamnen. Men flera andra grepp har också testats här – bland annat genom olika living labs och eventuella andelslägenheter i allmännyttan. Även om nyheterna ofta möts av blandade reaktioner kan man slå fast att de utmanar det traditionella tänket. Hur går det med förslagen? Vad funkar – och vad funkar inte? Vad kan branschen lära sig på ett nationellt plan?
- Terje Johansson, tillträdande vd, Förvaltnings AB Framtiden
- Cecilia Fasth, vd, Stena Fastigheter
- Marina Fritsche, regionchef Göteborg, Wallenstam
Fastighetsbranschen går på många sätt och vis igenom en stor omställning eller till och med ett paradigmskifte. Kunderna blir kräsnare, samhället sammansättning ställer nya krav på ett större socialt engagemang och den allt snabbare, och mindre förutsägbara, teknologiska utvecklingen skapar både krav och möjligheter. Hur ska branschen agera för att möta den nya tidens kravbild utan att samtidigt göra avkall på det som ändå ligger till grund för hela verksamheten, nämligen lönsamheten? Hur håller man kunderna nöjda samtidigt som man är på de teknologiska tårna och bidrar till ett samhälle för alla?
Bristen på kontor har seglat upp som ett av de stora orosmolnen för tillväxt de senaste åren, och i Göteborg lyser de vakanta ytornas frånvaro extra starkt. För att bättre nyttja ytorna som faktiskt finns börjar fastighetsägare prova lite nya sätt att hantera sina lokaler – där så kallad coworking tar störst plats i diskussionen. Hur påverkar kontorsbristen, och dess effekter, den befintliga förvaltningen? Hur ser fastighetsägarna på utvecklingen, och hur bygger man sin organisation för att hantera utvecklingen?
Presentation:
- Cecilia Gunnarsson, Head of Research, JLL
Panel:
- Håkan Jeppsson, vd, Convendum
- P-G Persson, vd, Platzer
- Alexandra Lövgren, Head of Research, Newsec
Göteborgs hamn är inte bara Sveriges största containerhamn, det är även en av Nordens viktigaste infrastrukturnoder och i framtidens handel kommer den att spela en nyckelroll. Det satsas stort på logistik i anslutning till hamnen och ett antal fastighetsägare har placerat sig strategiskt för att dra nytta av dess roll. Hur stor är potentialen i hamnens logistiklägen, hur stort är behovet och vad är det som krävs i form av infrastruktur och ny etableringsmark för att den ska kunna uppfylla sin fulla potential?
- Henrik Roderhult, Director, Newsec Advisory in Sweden, Newsec
- Hans Sahlin, chef logistik, Castellum
- Arvid Guthed, Vice President Port Development, Port of Gothenburg
- Allan Lavén, vice vd, BSGR Projektutveckling AB
Det är lätt att bli en dysterkvist när rapporterna om planetens tillstånd ramlar in. De personer som uppmärksammas i medier där de talar om att det är försent kallas inte ens längre för domedagsprofeter. Kylan skördar liv i USA samtidigt som hettan slår alla rekord i Australien, extremerna blir fler och kommer oftare. Alla har dock inte givit upp och det finns gott om goda exempel som förhoppningsvis kan få den negativa kurvan att vika av. Ta del av några av de initiativ som växer fram på marknaden.
- Åsa Lindgren, hållbarhetschef, Sweco
- Alexandra Hagen, vd, White arkitekter
- Marc Hoffmann, vd, E.ON Sverige
- Agneta Wannerström, gruppchef hållbar affärsutveckling, Skanska
Möt Kamilla Kohn Rådberg, innovationsforskare vid Chalmers, med erfarenhet från flera industrisektorer både nationellt och internationellt. Kamilla är i slutfasen av ett forskningsprojekt tillsammans med bland andra Akademiska Hus om att implementera innovationsstrategier i ett fastighetsföretag. Genom att studera processerna i projektet A Working Lab (AWL) på Chalmers campus Johanneberg ställer hon sig frågan vilken betydelse ledarskapet har. Till sin hjälp har hon med sig Jan Henningsson, som började som innovationsledare för AWL och som numera även är byggprojektledare samt regiondirektören för Akademiska Hus i väst, Birgitta van Dalen.
- Kamilla Kohn Rådberg, innovationsforskare, Chalmers
- Jan Henningsson, byggprojekt- och innovationsprojektledare, AWL
- Birgitta van Dalen, regiondirektör, Akademiska Hus region väst
Flödet


Finalister klara till BA Tech Awards 2023


Ny eventapp till Business Arena Stockholm 2023


Vem vinner BA Tech Awards 2023?


Business Arena och Fastighetsnytt omorganiserar för att komma närmare kunderna


Framtidens Drivkraft: Bostäder, bostäder, bostäder


Business Arena Norr kommer till Skellefteå 2024


Framtidens Drivkraft: Byggbranschen – tvärnit eller full fart framåt?


Stockholms stad förnyar samarbetet med Business Arena


Framtidens Drivkraft: Det kan alltid bli värre


Framtidens drivkraft: Finlands sak är vår!


Välkommen till Business Arena 2023


Framtidens Drivkraft: Fokus på energi – lyssna på avsnitt 3 här!


Premiär av vår nya podcast Business Arena – Framtidens drivkraft!


Använd vår app – få ut mer av ditt deltagande!


Vem vinner BA Tech Awards 2022?


Affärsmässigt och strategiskt nätverkande har aldrig varit viktigare


Välkommen till Business Arena 2022


Tio år i Almedalen för Business Arena


”Jag ser verkligen fram emot att träffa alla trevliga branschkollegor igen”


Postponing Business Arena Helsinki to May


Business Arena lanseras i Oslo 2022


Business Arena Syd till Helsingborg 2022


Vinnarna av BA Tech Awards presenteras vid Business Arena Stockholm 2021
Testimonials
instagram och twitter
API error 200: (#200) Requires instagram_basic permission to manage the object, the app may have the permission but in order to use this API, the app needs to be owned by a verified business