ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Samverkan krävs för att möta klimatförändringarna

1 juli 2015

Det blir varmare, torrare, intensivare, blötare. Vi har en klimatförändring på gång och vi ser en intensiv ökning av värme och tecken på intensivare regn. Det framkom när Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet besökte morgonens klimatpass på Business Arena. 

FullSizeRender (18)
Från vänster: Filip Elland, hållbarhetssamordnare,Castellum, Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef, Riksbyggen, Rebecka Yrlid, hållbarhetschef, Humlegården, Staffan Moberg, jurist, Svensk Försäkring, Markku Rummukainen, professor i klimatologi,Lunds universitet

I panelen medverkade även representanter från byggbolag och försäkringsbolag. Fokus för diskussionen låg på hur vi som bransch ska bygga med klimatförändringarna i åtanke. Markku Rummukainen skickade en passning till branschen att redan nu noga tänka på åtgärderna:

”De beslut vi tar i dag ändrar förutsättningarna för alla beslut som fattas därefter”.

Panelen var enig i frågan om att samverkan och kunskap krävs för att leverera positiva resultat. Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, betonade kunskap som avgörande faktor:

”Jag tror att många kräver mer kunskap om frågorna och hur de slår. Många tror exempelvis att kommunerna har koll, vilket inte alltid stämmer. Det är högst oroväckande att vi bygger nytt i riskzoner som kommunen inte har någon aning om”.

Moderator Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige, frågar panelen om vilken aktör som har störst ansvar i frågorna. Här är panelen överens om att inte en enda aktör kan utpekas som ansvarig. Rebecka Yrlid, hållbarhetschef på Humlegården betonar samverkan:

”Det går inte att säga att en aktör kan lösa alla problem. En samverkan måste till”

Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, fyller i:

”Jag vill även tillägga att så länge staten inte klargör ansvaret och finansieringen så kommer det att bli svårt att samverka”

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015