ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Raka spår mot tillväxt i Uppsala

9 juli 2018
Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör vid Uppsala kommun, var en av talarna på Business Arena Almedalen när Uppsalas framtida fyrspår och tillväxt diskuterades. Foto: Elias Ljungberg.

Den efterlängtade satsningen på fyra spår mellan Uppsala och Stockholm blir verklighet med byggstart 2024. Nu väntas en kraftig befolkningstillväxt i staden och de omkringliggande kommunerna. På Business Arena Almedalen diskuterades spårens betydelse för Uppsalas och regionens framtid. Är det verkligen raka spår för tillväxten?

Färdleden mellan Uppsala-Stockholm är Sveriges mest trafikerade. Det nya fyrspåret, som är ett resultat av Trafikverkets nationella plan för infrastrukturen, förbättrar avsevärt problemen med förseningar och trängsel.
– Rörligheten gör att vi kommer växa ofantligt. Det möjliggör nya sätt för människor att arbeta, bo och förverkliga sig själv, säger Charlotte Skott, näringslivsdirektör vid Uppsala kommun.

Fyrspåret innebär fler bostäder, stationer och arbetsplatser i Uppsala och i kommunerna längs vägen: Knivsta, Märsta och Upplands Väsby. Längs sträckan väntas minst 50 000 nya bostäder.
– Då inser man att det är rätt mycket – ett nytt Norrköping nästan med bortåt 100 000 nya boende, säger Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör vid Uppsala kommun.

Henrik Svanqvist är vd för Uppsalabaserade bostadsbolaget Rosendal Fastigheter och ser positivt på utvecklingen. Nu är det inte längre snack om Uppsala ska växa, utan snarare hur. Men han menar också att det nu är viktigt för Uppsala kommun att släppa in alla de investerare som vill vara med att bygga framtidens Uppsala. En stor del av den mark som berörs ägs av andra än kommunen.
– Kommunen måste ta hand om alla de som vill vara med och bygga. Det är också viktigt att de inte kommenderar för mycket hur folk ska bygga – men samtidigt hittar en balans i vad som byggs, säger Henrik Svanqvist.

Näringslivsdirektör Charlotte Skott menar att läget för investerare i Uppsala är goda.
– Uppsala är på många sätt en oslipad diamant. Det är en ort som ligger exceptionellt bra till. Vi har en politik och en ambitionsnivå som vill långt. Det som saknas är kapital – vi är beredda att stötta från vårt håll. Ser man långsiktigt på staden ser att det är en bra plats att vara på, säger hon.

Det är mycket som ska klaffa när Sveriges fjärde största stad växer. Fram till 2050 beräknas kommunen ha 340 000 invånare mot dagens 220 000 invånare. Det är klart att de nya spåren kommer ge Uppsala en enorm tillväxt. Men det är viktigt att se på framtiden med tillförsikt. Det poängterar Mats Norrbom.
– Det gäller att vi har koll så att vi inte har så bråttom att vi bygger ett nytt miljonprogram.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev