ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Nya verktyg för ny kompetens

4 oktober 2017
Lena Nyquist, verksamhetschef vid FU, berättade om valideringsverktyget FAVAL på Business Arena Stockholm.

Efter flera års väntan kan snabbspåret för nyanlända användas i fastighetsbranschen. Valideringsverktyget FAVAL innebär att fler människor kan nå företagen och lösa problemen med kompetensförsörjningen.

En av anledningarna till att snabbspåret inte kommit igång är att branschen saknat ett sätt att validera de nyanländas reella kompetens. Därför har Fastighetsbranschens utbildningsnämnd (FU) skapat valideringsverktyget FAVAL.
– Det är mer än fem år sedan FAVAL skapades och först nu har det skett en upphandling så att vi kan börja använda snabbspåret via Arbetsförmedlingen, berättar Lena Nyquist, verksamhetschef vid FU som hoppas att branschen nu kan nå de nyanlända.

Det var på Business Arena Stockholm den 21 september som FU tillsammans med AF och ett flertal andra aktörer presenterade och diskuterade FAVAL. Att upphandlingen via AF har tagit tid har onekligen varit ett problem för branschen.
– Vi har inte kunnat nyttja snabbspåret förens nu. Från vårt håll har vi en lång erfarenhet av att ta emot praktikanter – med hjälp av FAVAL:s verktyg kan vi snabbare starta processer och samtidigt som det innebär ett stort stöd, konstaterar Hanna Larsson, bostadspolitisk expert vid SABO.

FAVAL finns översatt till fem språk; engelska, arabiska, persiska, somaliska och tigrinja, för att öka användbarheten, och den som validerats får ett kompetensbevis att visa upp för arbetsgivaren. Valideringsdeltagaren kan vara en nyanländ eller arbetslös, som via Arbetsförmedlingen söker sig till fastighetsbranschen, men kan också vara en anställd eller en yrkesfrån ett företag som vill vidareutveckla kompetens internt.

Men är branschen redo för snabbspåret nu när valideringssystemet äntligen är på plats? Lena Nyquist poängterar vikten av att företagen får rätt stöd för att kunna anställa en nyanländ. Därför har FAVAL tillsammans med Mary Juusela, vd och grundare av LikaOlika, utvecklat toleransverktyg i form av filmer som tar upp vanliga frågeställningar som kan uppstå kring språk, kultur och intregrationsprocess.
– De som ska integreras befinner sig långt ned i pyramiden, de är inte vd:ar eller HR-chefer. Ledningen har kanske har bra verktyg men dessa måste nå de som ska integreras, säger Mary Juusela som i arbetet med FAVAL kommer hålla föreläsningar i 14 kommuner om tolerans med syftet att bevisa att integration är lika med affärsnytta.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015