ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Martin Flodén: Vi har kämpat med en låg inflation

2 juli 2015

I dag har riksbanken gått ut med besked att sänka reporäntan till 0.35%. Med på plats på Business Arena Almedalen för att kommentera läget fanns Martin Flodén, vice riksbankschef.

IMG_6311

”Bakgrunden till sänkningen är att vi kämpar med en allt för låg inflation. Inflationen har varit under inflationsmålet i fyra år. Att sänka ger effekter och får det att fungera. Både SEB & amerikanska Federal Reserv driver också en expansiv penningpolitik. Som litet land måste vi hålla oss till den expansiva penningpolitik som bedrivs i världen.”

Han kommenterar även Sveriges brist på tydlig ansvarsfördelning:

”Det är olyckligt att vi inte har en tydlig ansvarsfördelning, vilket vi trodde att vi hade för ungefär 1 år sedan. I Sverige har vi pekat ut finansinspektionen som ansvarig, men har visat sig att man inte har gett dem en verktygslåda att jobba med. Ansvaret att fatta ett beslut ligger hos regering och riksdag.”

Vid frågan om situationen i Grekland bedömer Martin Flodén den som väldigt osäker:

”Det är svårt att hänga med i alla beslut som tas i Grekland. Vår bedömning av effekterna i Sverige är att de blir väldigt små. Som förhandlingspartner är Grekland försumbar för Sverige. Det kan dock bli problem om det blir spridningseffekter, som turbulens på omvärldens handels- och finansiella marknader”

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev