ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Martin Flodén, Riksbanken: Vi är inte vansinniga

17 september 2015

IMG_6926

Under torsdagens inledning medverkade Martin Flodén, vice riksbankschef på Riksbanken. Temat var ”penningpolitik i en ovanlig tid”.

Om framtidsutsikterna är Martin Flodén hoppfull. I likhet med Fredrik Reinfeldt under gårdagen är han optimistisk inför framtiden.

”Enligt vår bedömning kommer svensk ekonomi inte att bli överhettad. Det ekonomiska läget är bra.”

Det negativa ränteläget kommenterar han följande:

Om vi bara sänkte räntan utan att det får effekt kan jag erkänna att det verkar galet. Men vi tror att det får effekt. Det råga ränteläget är en konsekvens av den expansiva penningpolitik som bedrivs i omvärlden. Det måste vi förhålla oss till. Nu är reporäntan -0,2 procent. Vår bedömning är att vi behöver hålla den väldigt låga reporäntan ett år framöver. Sedan höjer vi långsamt. ”

Han passar även på att försvara och förklara Riksbankens beslut:

”Vår prognos är att det tar ett år innan vi når inflationsmålet om 2 procent. Vi driver inte en vansinnig jakt efter ett förlegat inflationsmål. Vi vill inte att ni ska tro att vi är vansinniga på Riksbanken. Vill vi få upp ränteläget är den bästa medicinen en fortsatt expansiv penningpolitik.”

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015