ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Jämställdhetsministern: ”Jämställdhet är inte en present till kvinnor”

16 september 2015

En av dagens sista fördjupningar hade ett lite annat upplägg än vanligt. I form av en öppen diskussionsarena deltog såväl panel som åhörare i ett samtal med principen ”ordet är fritt”. Temat var jämställdhet.

FullSizeRender (25)

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister var en av de deltagande. Hon betonade ett jämt fördelat ansvar hos båda könen.

”Jämställdhet blir inte en present till kvinnor. Förstår ni? Det angår alla. Man måste vända sig till män och pojkar och få dem att, liksom kvinnorna redan gör, ta ansvar för frågorna”

Samtalet berör även kvotering, något Amanda Lundeteg, vd på Allbright, inte tror vara den bästa lösningen.

”Jag gillar hotet om kvotering. Men tittar man på Norge, som införde kvotering för 10 år sedan, så har inte kvinnor i lednings- och ordförandeposter ökat. Man borde istället fokusera på arbetsplatskulturen, som jämställdhetscertifieringar syftar till

Åsa Regnér berättar även om de förslag som regeringen för närvarande arbetar med, så som föräldraförsäkring, kvotering och lönekartläggning.

”Föräldraförsäkringen förlängs med en månad för vardera förälder, vilket kommer att lagstiftas. Om styrelserna i börsbolagens styrelser inte är jämställda enligt 60/40-principen nästa år kommer vi att lagstifta om kvotering. 30 procent år 2015 är inte toppen. Lönekartläggning ska ske varje år och inte vart tredje år som i dag.”

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015