ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Intervju med hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic

7 februari 2020

Under Business Arena Göteborg den 28 april kommer hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic att inledningstala. Vi fick tillfälle att ställa några frågor om hjärnan, vår användning av mobiltelefoner och digital teknik inom bygg och fastigheter. En lärdom är att det finns hopp om att styra våra beteenden i rätt riktning.

Varför är vi så intresserade av hur hjärnan fungerar just nu?
– De senaste två decennierna har vi velat optimera oss. Mat, träning och sömn. Nu har vi äntligen (!) förstått att hjärnan styr vårt beslutsfattande och beteende och för att optimera oss behöver vi ta hjärnans funktion i beaktande.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om hur hjärnan fungerar?
– Att vi bara använder en liten del. Det stämmer inte. Man kan tänka på hjärnan som en symfoniorkester. Alla instrument behövs, men spelar inte samtidigt och huller om buller. De har precis timing och spelar när de är deras tur. Tillsammans skapar de ljuv musik.

Tror du att gemene man klarar av att återuppta kontrollen över sin mobiltelefonanvändning? 
– Ja, majoriteten. Det är som med alla laster från godis till vin. Bara för att folk gillar att äta godis och dricka vin så är det dåligt med för mycket av det goda eftersom det kan leda till övervikt och alkoholism. Men alla är inte överviktiga eller alkoholister. Det går att kontrollera sin konsumtion, även den kring digitala kalorier.

VR används redan inom arkitektur och fastigheter. Tror du att branschen kommer att se ännu mer av tekniken i framtiden? 
– Ja, absolut. Allt går mot digitalisering och datapunkter. Idag läggs mycket arbetstid på att åka fram och tillbaka till en byggnad för att kontrollmäta och fota olika skrymslen vilket är helt onödigt när du kan fånga en fastighet genom att scanna den på ett enkelt sätt. Har du olika sensorer fångar du olika lager av fastigheten. Det gör att du börjar se saker som man tidigare inte sett eller kan se med blotta ögat. När du lägger ihop datan kan du exempelvis predicera och automatisera underhåll. En sådan enkel sak som att ha koll på ytan av en fastighet har ju sina skattefördelar. Att reparera sprickor i tid har stora kostnadsbesparingar. Programmering av drönare kan sköta takunderhåll utan att man behöver riskera människors liv när de ska upp och klättra!

Så tekniken kan göra livet säkrare? 
– Ja, jag kan inte förstå att man fortfarande tillåter människor att utföra farliga arbetsuppgifter som att just klättra upp på höga höjder eller vistas i trånga osäkra utrymmen under jord. Redan IDAG finns teknik som kan sköta detta, ändå dör folk inom byggbranschen. Det är tragiskt. VR är endast ett av många verktyg i den digitala verktygslådan. Nyckeln till en hållbar utveckling ligger i att förstå att grunden i den nya världen handlar om datapunkter samt hantering och analys av dessa.

Fotograf Mattias Bardå. www.mattiasbarda.se mattias@barda.se +46708321987 Mattias Bardå AB
Foto: Mattias Bardå

Se programmet här>> 
Anmäl dig till Business Arena Göteborg här>> 

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev