ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Ibland frestar lagstiftning om mångfald

30 juni 2015

Trots mycket prat om mångfald går utvecklingen långsamt. För att slå hål på myter och diskutera utmaningen träffades en panel på Business Arena.

FullSizeRender (13)
Från vänster: Mona Finnström, vd, Fastigo, Unni Sollbe, vd, Stena Fastigheter Malmö, Julie Lam, projektutvecklare, PEAB Projektutveckling, Kristina Korsgren, HR-direktör, Akademiska Hus, Therese Jönmark, HR-direktör, E.ON

Mona Finnström, vd på Fastigo pratar om problematiken i hur man betraktar mångfaldsfrågor:

”När vi tänker mångfald tänker vi kön, etnicitet och möjligtvis ålder. Men tyvärr har vi inte bredare synsätt än så. Det är viktigt att ta upp frågan på ledningsnivå och välkomna olikheter, just nu hindrar rädsla och riskobenägenhet utvecklingen”

Varför har vi inte kommit längre vad gäller jämställdhets- och mångfaldsfrågor? Therese Jönmark, HR-direktör på E.ON pekar ut tiden och vanans makt som de största hindren:

”Största boven är tiden. Jag har inte hört någon säga att olikheter inte är bra. Men det är vanans makt. Erfarenheter och kunskap är oerhört viktigt och det handlar om att se vilken energi och oerhörd framgång det innebär att arbeta med olikheter.”

Men det handlar även om att se utanför sina egna nätverk, menar hon:

”Man har sina nätverk där man hittar sina förmågor och från vilka man rekryterar. Man har inte tid att ge sig ut och leta. Här behöver vi gå bortom det vanliga inlärningsmönstret”

Panelen är dock tveksamt inställda till en lagstiftning. Men frestelserna kommer ibland, menar Unni Sollbe, vd på Stena Fastigheter i Malmö:

”Jag är tveksam till en lagstiftning, men tidvis blir man lite frestad. Vi får ge det några år till och låta branschen bekänna färg innan vi slår till”

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015