ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

”I Danmark är synen på arkitektur var mans fråga”

1 april 2015

I år tar vi lite av ett nytt grepp i Business Arena Malmö genom att vi närmar oss marknaden i Danmark i högre grad än tidigare. Något vi bland annat kommer att lägga fokus på är våra grannars byggande. Vilka är deras viktigaste projekt och varför är dansk arkitektur så framgångsrik? Vi har pratat med Hans Willehader från Arkitema som kommer att medverka i ett av seminariespåren i Malmö.

Hans Willehader

I år har vi utökat programmet på Business Arena Malmö med ett heldagsseminarium om den danska fastighetsmarknaden. Vad tror du om det lokala intresset för ett sådant koncept?
Jag tycker att det blir enormt spännande med ett sådant seminarium. Det är en glödhet fråga, så där tror jag att ni har träffat rätt. Det är särskilt intressant då det hänt så mycket sedan bostadskraschen i Danmark, då värdet på bostäderna plötsligt störtdök, det byggdes inte bostäder överhuvudtaget på flera år. Sommaren 2013 vände marknaden och den har nu återhämtat sig. Under den perioden satsade danska arkitektföretag på Sverige, som var ett av få länder som det gick bra för. Marknaden var större och tryggare än i Danmark och låg nära till hands. Dessa projekt utmärker sig i Malmö i dag, det syns att de inte är gjorda av svenska arkitekter.

Vad skulle du säga är den största skillnaden i synen på arkitektur i Sverige och Danmark?
Även om vi är lika, så är vi så fruktansvärt olika, för det finns helt olika förväntningar i länderna. Danskar är helt klart duktigare arkitekter när det gäller att rita arkitektur för danskar. Svenskar är kanske duktigare arkitekter när det gäller att rita arkitektur för svenskar. Det handlar om vem som är mottagare. I Danmark är synen på arkitektur var mans fråga. Precis som vi i Sverige diskuterar exempelvis det svenska musikundret eller framgångar på mediaområdet, diskuterar man arkitektur i Danmark.

Varför tror du att Malmö varit så framgångsrikt inom arkitektur?
Jag tror att den tyngsta förklaringen ligger i att vi haft en duktig kommunal politiker i Ilmar Reepalu, som valde att bygga staden ur de sociala problemen. Han gjorde en del tuffa och geniala beslut som gjorde att det kunde bli på det sättet.

Vad ser du personligen fram emot att lyssna på under Business Arena Malmö?
Jag ser väldigt mycket fram emot hela evenemanget. Kan man få den stämning man fått på de tidigare evenemang jag varit på, så kan det bara bli bra.

Hans Willehader medverkar i seminarium 3, kl. 15.15, Annorlunda arkitektroll i Danmark – en orsak till framgångarna?

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev