ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Hur förändrar digitalisering fastighetsbranschen?

20 november 2017

”Data är den nya oljan” är en flitigt använd mening i dessa dagar. Men hur kommer digitaliseringen förändra fastighetsbranschen? Ett är säkert: den som äger datan, äger makten – och så lär det förbli. Vi besökte digitaliseringskonferensen Sime och undersökte vad fastighetsbranschen anser om proptech. 

Magnus Kempe, Director Retail & Finance, Kairos Future talade på digitaliseringskonferensen Sime.

Magnus Kempe, Director Retail & Finance, Kairos Future, talade om blockkedjeteknologi och hur det kommer förändra fastighetsmarknaden. Blockkedjor är enkelt beskrivet krypterat informationsutbyte. Den digitala valutan bitcoin banade vägen för blockkedjor. Magnus Kempe menar att blockkedjor är framtidens nya betallösning och berättade om Kairo Futures världsledande projekt, som bland annat innefattar lösningar för digitala kontrakt som med blockkedjor inte går att manipulera.
– Blockkedjor drar ned kostnaderna och skapar också förtroende. Om du har en teknologi som ger förtroende då kan du göra det storskaligt.

– Digitaliseringen ger oss möjligheter, vissa möjligheter är heta – andra inte. Det säger Christoffer Börjesson, Head of Digital Property Development på Fastighetsägarna. Digitaliseringen öppnar dörrar till nya samarbetsformer, nya sätt att leva (exempel co-living), och gör att både hyresgäster och fastighetsägare kan ställa krav på nya tjänster, såsom hemleveranser, mätning av energibehov och så vidare. Det byggs digitala infrastrukturer i framtidens fastigheter och boenden, berättar Christoffer Börjesson.
– I Sverige har vi bra uppkoppling, det är bra. Men fler och fler tjänster kommer bli adderade, och vi måste fundera hur fastighetsägaren kan ta kontroll över all data som strömmar igenom fastigheten och samtidigt möjliggöra för en digital infrastruktur i byggnaden.
– Tech is coming! Vi måste förstå det – tech kommer på bred front och vi måste se det på ett holistiskt sätt. Vi måste använda teknik som folk redan använder som en del i fastigheten. Den som har tillgång till datan har makt.

Coen van Oostrom, CEO vid OVG Real Estate, är en av skaparna till världens mest miljövänliga byggnad – The Edge. Han menar att för att få folk att förstå och använda ny teknik, måste man övertyga dem. Det räcker inte med att få med sig ”early-adopter”-gänget.
– Folk är inte attraherade av teknik, de är snarare skeptiska. Folk vill bli inspirerade, då gillar de det. Om vi skapar en miljö med teknik som underlättar och ger energi, och som dessutom tjänar ett syfte så har vi lyckats. Det är också framtiden.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev