ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

”Hoppas filmen leder till ett samtal om hur vi skapar bra städer”

14 februari 2020

När Business Arena intervjuade Fredrik Gertten skulle hans film Push visas på fransk-tyska tv-kanalen ARTE veckan därpå. Frågan om hur kapitalstarka globala aktörer påverkar städer när de investerar i bostäder är uppmärksammad på många håll i världen. Även om han är kritisk vill han undvika pekpinnar och ser det inte som en fråga om höger eller vänster i politiken. Hör honom tala på Business Arena Malmö den 4 mars.     

Din film handlar om hur ett globalt kapital köper upp bostäder. Blev du själv förvånad över att se samma mönster i Uppsala som i Notting Hill?
Det blev jag absolut. När jag reser runt i världen berättar jag om det svenska systemet med starkt skydd för hyresgäster. När jag sedan upptäcker hur amerikanska kapitalfonder har hittat sätt att runda svensk lagstiftning och uppnå samma effekter i Uppsala, Stockholm och andra svenska städer som jag sett i Kanada, Spanien och andra länder blir jag chockad. Det är en stark rörelse och det handlar om enorma pengar. Det visar även tydligt hur försvagade våra kommuner och staten är finansiellt. Fonderna har hittat sätt att trycka egna pengar som inte stat och kommun har tillgång till.

Gentrifiering är ett gammalt fenomen. Vad är det som är det stora problemet med den här nya globaliserade fasen?
I filmen ifrågasätts fenomenet gentrifiering. Den behöver inte alltid vara dålig. Många gånger beror gentrifiering på att medborgarna själva skapar trygghet och säkerhet genom att samarbeta i bostadsområden eller att kommunen drar in cykelvägar. Sedan kommer exploatörer som utnyttjar förbättringen och det kan i förlängningen leda till att en stadsdel byter befolkning. Folk utsätts för ett enormt tryck, skiljer man sig hamnar man långt ifrån barnen eller så måste man bo trångt. Den nya typen av globala exploatörer har ingen relation till våra städer. De är ingen del av något samhällsbygge eller av något samhällskontrakt. Deras kunder är inte de boende, utan investerarna. 

Vad hoppas du att publiken på Business Arena Malmö ska fundera på när de har hört dig berätta om filmen?
Mitt tips är att se filmen Push innan. Den finns på Svt Play. Filmen säger inte vad man ska tycka, och man behöver inte landa i samma slutsats som jag. Min förhoppning är att den ska leda till ett samtal om hur vi gemensamt kan skapa bra och trygga städer där den mänskliga rättigheten till en bostad är respekterad. Utanför Sveriges gränser kan man se att Berlin klubbade ett hyresstopp och den danska regeringen antar en lag som ska hindra investerare från att driva upp hyresnivåerna. Man kan ha olika åsikter om åtgärderna, men att de agerar visar att det finns ett allvar i situationen. Jag vill inte ha ett samtal som pekar finger, jag tror inte heller att det här behöver vara en höger- eller vänsterfråga. Jag har träffat fastighetsägare som kanske är värda en miljard som är lika bekymrade över det här som jag. De anser att det här är en slags “rövarkapitalism” som ger de kapitalister som vill verka inom samhällskontraktet dåligt rykte.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015