ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

”Hoppas filmen leder till ett samtal om hur vi skapar bra städer”

14 februari 2020

När Business Arena intervjuade Fredrik Gertten skulle hans film Push visas på fransk-tyska tv-kanalen ARTE veckan därpå. Frågan om hur kapitalstarka globala aktörer påverkar städer när de investerar i bostäder är uppmärksammad på många håll i världen. Även om han är kritisk vill han undvika pekpinnar och ser det inte som en fråga om höger eller vänster i politiken. Hör honom tala på Business Arena Malmö den 4 mars.     

Din film handlar om hur ett globalt kapital köper upp bostäder. Blev du själv förvånad över att se samma mönster i Uppsala som i Notting Hill?
Det blev jag absolut. När jag reser runt i världen berättar jag om det svenska systemet med starkt skydd för hyresgäster. När jag sedan upptäcker hur amerikanska kapitalfonder har hittat sätt att runda svensk lagstiftning och uppnå samma effekter i Uppsala, Stockholm och andra svenska städer som jag sett i Kanada, Spanien och andra länder blir jag chockad. Det är en stark rörelse och det handlar om enorma pengar. Det visar även tydligt hur försvagade våra kommuner och staten är finansiellt. Fonderna har hittat sätt att trycka egna pengar som inte stat och kommun har tillgång till.

Gentrifiering är ett gammalt fenomen. Vad är det som är det stora problemet med den här nya globaliserade fasen?
I filmen ifrågasätts fenomenet gentrifiering. Den behöver inte alltid vara dålig. Många gånger beror gentrifiering på att medborgarna själva skapar trygghet och säkerhet genom att samarbeta i bostadsområden eller att kommunen drar in cykelvägar. Sedan kommer exploatörer som utnyttjar förbättringen och det kan i förlängningen leda till att en stadsdel byter befolkning. Folk utsätts för ett enormt tryck, skiljer man sig hamnar man långt ifrån barnen eller så måste man bo trångt. Den nya typen av globala exploatörer har ingen relation till våra städer. De är ingen del av något samhällsbygge eller av något samhällskontrakt. Deras kunder är inte de boende, utan investerarna. 

Vad hoppas du att publiken på Business Arena Malmö ska fundera på när de har hört dig berätta om filmen?
Mitt tips är att se filmen Push innan. Den finns på Svt Play. Filmen säger inte vad man ska tycka, och man behöver inte landa i samma slutsats som jag. Min förhoppning är att den ska leda till ett samtal om hur vi gemensamt kan skapa bra och trygga städer där den mänskliga rättigheten till en bostad är respekterad. Utanför Sveriges gränser kan man se att Berlin klubbade ett hyresstopp och den danska regeringen antar en lag som ska hindra investerare från att driva upp hyresnivåerna. Man kan ha olika åsikter om åtgärderna, men att de agerar visar att det finns ett allvar i situationen. Jag vill inte ha ett samtal som pekar finger, jag tror inte heller att det här behöver vara en höger- eller vänsterfråga. Jag har träffat fastighetsägare som kanske är värda en miljard som är lika bekymrade över det här som jag. De anser att det här är en slags “rövarkapitalism” som ger de kapitalister som vill verka inom samhällskontraktet dåligt rykte.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev