ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Hjälp till självhjälp nyckeln till framgångsrik fattigdomsbekämpning

15 september 2016

 

charlotte-bohman_small

Välgörenhet som genomförs på fel sätt kan vara kontraproduktiv när det gäller att bekämpa fattigdom. Det menar Charlotte Boman som är generalsekreterare för välgörenhetsorganisationen Hand in hand. Det som verkligen har en hållbar effekt är att hjälpa fattiga människor till en försörjning som bygger på egen ekonomisk aktivitet. Organisationen arbetar även med att visa myndigheter i fattiga länder hur konkreta lösningar kan se ut när det gäller exempelvis miljöhantering och sjukvård.

Hand in hand har i många år hjälpt kvinnor i utvecklingsländer att lära sig läsa och starta egna företag. Varför är det ett bra sätt att bekämpa fattigdom?

Man måste kunna försörja sig och sin familj för att kunna skapa ett drägligt liv. Utan försörjning har familjen inte råd att äta, gå till doktorn, köpa medicin eller ha råd att gå i skolan. Hjälp till självhjälp är ett nyckelbegrepp för långsiktig utveckling, handouts eller allmosor lindrar bara för stunden och hjälper inte på sikt, och kan till och med vara skadligt då det skapar beroende. Att kunna försörja sig genom att vara ekonomiskt aktiv utgör därför den felande länken i utvecklingsarbetet.

Ni har numer även program för att främja hälsovård, demokratisering och miljöarbete. Hur kan ett sådant program vara upplagt?

Alla Hand in Hands insatser baseras på konkreta och uttalade behov hos målgruppen. Såväl lokalbefolkningen som lokala myndigheter engageras för att säkerställa att insatserna är efterfrågade. Volontärer på olika nivåer engageras, exempelvis läkare och sjuksköterskor. Syftet med många av dessa insatser, förutom att möta ett konkret behov, är att demonstrera för myndigheter och förvaltning hur en konkret lösning kan se ut, så att dessa kan bygga kapacitet för att ta över exempelvis miljöhantering eller sjukvård på sikt. Eftersom vi bara arbetar i låginkomstländer med fattiga befolkningar och stater kan det dessvärre kräva att insatserna varar över lång tid innan myndigheterna har resurser att själva ta över.

Vad betyder det för Hand in hand att ha haft Percy Barnevik i ledningen?

Percy Barnevik har i idag ingen operationell roll, men han är hedersordförande för Hand in Hand International som ligger i London där han bor. Han har dock betytt oerhört mycket för utvecklingen av Hand in Hand både genom sina erfarenheter från näringslivet att bygga och driva organisationer, sätta mål och följa upp dessa, att hela tiden arbeta effektivt och ständigt förbättra och med det stora finansiella bidrag han investerat i verksamheten.

Ni är verksamma i Indien, Afghanistan, östra Afrika. Att döma av den bild som förmedlas via media har världen blivit osäkrare på många sätt de senaste tio åren. Påverkar det er verksamhet?

Ja, i viss mån. I Afghanistan är det svårt och farligt att arbeta, vilket bland annat gör att vi måste lägga ned mer resurser på säkerheten. På det stora hela lär man sig hantera det och verksamheten fungerar väl trots ökat hot.

Hur kan en privatperson eller ett företag som tror på er verksamhet bidra på bästa sätt?

Vi tar tacksamt emot alla finansiella bidrag, stora som små. Vi vill gärna ha fler bidragsgivare av både företag och privatpersoner. Intäkterna behövs för all den viktiga fattigdomsbekämpningen som görs i fält!

 

Percy Barnevik inledningstalar mellan 09.15 och 09.55 onsdagen den 21 september.

Mellan 10.30 och 11.00 kommer han att signera böcker på plan 5.

Läs mer om Hand in Hand

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev