ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Hand i hand mot fattigdom

29 mars 2019
Foto: Fredrik Hjerling

Att bekämpa fattigdom genom entreprenörskap gör skillnad på riktigt, för både individen och samhället. Stina Götbrink, generalsekreterare för välgörenhetsorganisationen Hand in Hand berättar.

Business Arena och välgörenhetsorganisationen Hand in Hand har under 2019 förnyat sitt samarbete. Hand in Hand bildades i början på 90-talet och har sedan dess arbetat för en värld utan fattigdom och barnarbete i Indien, Afghanisatan, Zimbabwe och östra Afrika.

– Vi satsar på att utbilda kvinnor i att starta egna affärsverksamheter så att de själva kan lyfta sig och sin familj ur fattigdom. Siffror från FN visar att kvinnor investerar 90 procent av sin inkomst i familjen, motsvarande siffra för männen är 40 procent, berättar Stina Götbrink, generalsekreterare för Hand in Hand.

Att satsa på kvinnorna har visat sig vara en långsiktig och framgångsrik strategi, konstaterar Hand in Hand. För varje kvinna som startar ett företag får fem personer förbättrad livssituation och barns hälsa och skolgång prioriteras. Det leder till att fattigdomsspiraler kan brytas för gott och inte föras över till nästa generation.

– Ett arbete och en egen inkomst ger fattiga kvinnor makt över sina egna liv och en stärkt position i familjen och samhället, säger Stina Götbrink.

Det praktiska arbetet på plats styrs av en lokal vd och lokal personal tillsammans med Hand in Hand som planerar, utför och följer upp. Allt arbete är beroende av givar- och samarbetsföretagens stöd.

– Vårt arbete består till 60 procent av insamlade medel från företag och privata givare. På ett år motsvarar det ungefär 53.300 företag som startas av Hand in Hands entreprenörer – utan hjälp hade de aldrig startats. Uppskattningsvis bidrar dessa företag till att förbättra levnadsvillkoren för 270.000 män, kvinnor och barn, säger Stina Götbrink.

Stina Götbrink berättar också att de sett en positiv effekt från företag som aktivt inkluderar sina anställda i sitt engagemang i Hand in Hand.

– Anställda vill arbeta och stanna på ett företag med starkt engagemang i viktiga frågor och bra värderingar.

Genom Hand in Hands och Business Arenas samarbete kommer organisationen vara synlig på Business Arenas kongresser.

– Vi är glada över att vi får teama upp med en sådan stor och respekterad aktör som Fastighetsnytt och Business Arena. Vi vill visa hur det ser ut med samhällsbyggande i vår värld – nu får vi möjlighet att göra det för en bransch som också engagerar sig i att bygga upp samhällen. Det är spännande att se hur olika branscher kan samverka och förändra världen tillsammans, det hoppas vi få se mer av i framtiden!

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015