ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Glasgow försöker kika in i framtiden

20 februari 2017

Glasgow är en av de städer i Europa som ligger långt fram när det gäller öppen data och digitalisering. Fastighetsnytt ställde tre frågor till Gavin Slater som ansvarar för energifrågor i staden. Tillsammans med Rotterdam och Umeå är man också med i EU-projektet RUGGEDISED som ämnar till att lyfta fram föregångare när det gäller att skapa den resurseffektiva staden.

 Glasgow ses som en föregångare när det gäller att anpassa sig till den digitala eran. Vad är det som gjort att staden lyckats inom detta område?
Glasgow har varit framgångsrik i att identifiera hur data och smart infrastruktur kan integreras för att tillhandahålla nyttig service inom olika sektorer i staden. Integrationen av smart teknologi och dataanalys har möjliggjort att vi kunnat identifiera möjligheter som annars hade varit svåra att upptäcka. Detta i sin tur har inneburit att vi framgångsrikt kunnat säkra finansiering till att fortsätta vår utveckling mot att bli en riktigt smart stad.

Vilken typ av nya företag ser du dyka upp i Glasgow i framtiden?Glasgow har utvecklat en stark miljö för företag som arbetar med att förändra konventionella affärsmodeller där man skapar nya, innovativa och disruptiva affärsmodeller. Företagen som omfamnar den växande tillgången på data i staden hittar nya sätt att erbjuda tjänster. Kommunfullmäktige i Glasgow har etablerat en affärsinkubator som hjälper dessa små företag genom att tillhandahålla en miljö där de kan samlokaliseras och utveckla ytterligare affärsmodeller när de interagerar. Detta har redan burit frukt genom en ny kommunikationsteknologi, initialt skapad av ett företag som utvecklar sensorer, som nu används för datatransport för innovativa energilösningar.

Inom dina områden – miljö och digitalisering – vilka ämnen är de viktigaste för Glasgow i dag?
Vi arbetar nu med att försäkra oss om att vi bygger in den rätta tekniken inom våra verksamheter så att vi kan fortsätta vara innovativa framöver. För att lyckas med det måste vi kika in i framtiden så att vi inte låser oss själva ute från framtida möjligheter. Detta är en stor utmaning när vi pratar om två områden som utvecklas så snabbt som det digitala och miljön.

Gavin Slater medverkar i seminariet Samhällsbyggnad i punkten:

13.30 En digital pionjär i Skottland
Vilken roll spelar digitaliseringen när en industribaserad ekonomi ska omvandlas till kunskapsdriven? Glasgow är en av de städer i Europa som ligger längst fram när det gäller öppen data och digitalisering. Tillsammans med Rotterdam och Umeå är man också med i EU-projektet RUGGEDISED som ämnar till att lyfta fram föregångare när det gäller att skapa den resurseffektiva staden. Lyssna till ett internationellt perspektiv på hur det går till att skapa den smarta staden samt hur Glasgow omfamnar den digitala eran.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015