ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Ett urbant seminarium?

17 augusti 2015

Urbaniseringen är en av de mest kraftfulla trenderna i världen. Därför är det naturligt att Business Arena tar upp storstaden som fenomen i ett speciellt seminarium. I år handlar det om allt ifrån potentiellt våldsamma megastäder till de glesbefolkade norrländska vidderna. Det övergripande temat är hur storstaden kan vara tillgänglig för alla.

Urbanitet

Det är en stor ära att ha Göran Rosenberg som moderator. En av landets tyngsta journalister med stora utrikespolitiska kunskaper, och dessutom skönlitterär vinnare av Augustpriset.

Business Arena ser som sin ödmjuka uppgift att bidra till den urbana diskussionen i landet med hjälp av spännande tänkare från hela världen. Förra året berättade Maria Nicanor från BMW Guggenheim Lab om urbana idéer. I år kommer amerikanske megacityexperten Robert Muggah och berättar om innovationer som kan bidra till en stabilare utveckling i stora städer. Han menar att även i skandinaviska städer finns risken för ett ökat inslag av våld och kriminalitet.

I en paneldebatt diskuterar Tobias Olsson (Sveriges Arkitekter), Jenny Gustafsson (Örebro universitet), Ola Broms Wessel (Spridd) och Dan Hallemar (Arkitektur/podden Storstad) hur den attraktiva staden i alla dess former ska kunna vara öppen för alla på den socioekonomiska skalan.

Efter lunch kommer dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och pratar om användningen av stadsrummet utifrån sin internationellt uppmärksammade film ”Bikes vs Cars”. I filmen berättas bland annat om hur den extrema bilstaden Los Angeles en gång hade en fantastisk infrastruktur för cyklar!

Moa Tunström kommer att berätta om hur man med hjälp av socioekologisk stadsutveckling kan väga samman miljö och sociala faktorer på ett konstruktivt sätt. Hon kommer bland annat att ta upp begreppet ”Rumslig rättvisa” och förklara vad det kan betyda.

Som en kontrast till den samtida fokuseringen på storstaden kommer journalisten och författaren Po Tidholm att ta upp landsbygdens och mer specifikt norra Sveriges öde. Han är bland annat kritisk till hur avfolkningskommunerna hanterar den problematik de står inför i dag.

Avslutningsvis återvänder vi med buller och bång till den urbana arenan. Arkitekten Linda Schuur kommer att berätta om samarbetsprojektet STHLMNYC mellan Stockholm och New York. Det visar sig att en av världens absolut starkaste och mest attraktiva städer sneglar en del på den svenska huvudstaden.

Ett perfekt seminarium för dig som är allmänt nyfiken på storstaden, ett internationellt perspektiv och som tror att din kompetens mår bra av ”utanför-boxen-tankar” tankar om det urbana.

Se seminariet i sin helhet här

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015