ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Damberg: ”Trygghet är vår tids viktigaste fråga”

16 april 2018

Damberg: ”Trygghet är tids viktigaste fråga”

Business Arena Göteborg den 10 april inleddes med ett anförande av Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Han talade om ett frodigt svenskt näringsliv och en blomstrande arbetsmarknad – men också om de utmaningar som väntar ett samhälle i förändring.
– Om inte vi håller ihop och skapar trygghet i tider av omställning så kommer vi få ett samhälle som säger stopp och vill tillbaka. Det är en av vår tids viktigaste fråga, menar han.

Närings- och innovationsministern brukar enligt egen uppgift börja sina framträdanden med att visa en världskarta. Mikael Damberg inleder även denna gång med en bild som visar våra kontinenter och länder.
– Världen är en annan plats än det var för 15-20 år sedan. Den stora vågen av nationalism som inte minst svept över Europa, påverkar handelspolitiken mycket, säger han och fortsätter:
– Vi är på väg mot ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina – då påverkas hela världsekonomin och Sverige påverkas direkt. Vi kan fundera vad som händer på kort sikt.

I en värld där Brexit går igenom, där Le Pen och Trump vinner, finns risk att den positiva utveckling som faktiskt är på gång glöms bort. Mikael Damberg menar att alla måste bli medvetna om att en positiv världsutveckling, ekonomiskt likväl som klimatmässig, kommer alla till godo på alla nivåer när det gäller jobb, familj och framtid.

Det går bra för Sverige – både i världen och nationellt. Ekonomin blomstrar och tack vare högt utbildnings- och innovationskapital gör Sverige stora intryck på den globala klimatpolitiken. Svenskt näringsliv har aldrig varit så på i klimatfrågan som de är nu, menar ministern.
– Svensk ekonomi tuggar på väldigt bra – det som driver är export, en bra hemma-marknad och investeringar. Svensk industri har inte gjort såhär stora investeringar i Sverige sedan SCB började mäta för 80 år sedan, berättar Mikael Damberg och fortsätter:
– Den positiva utvecklingen drivs också av investeringar i bostäder, vilket kommer påverka ekonomin långt framöver.
– Vi ser att det inte bara de stora bolagen som kan investera – småföretagen kommer allt mer. Nio av tio småföretag uppger att de vill växa – men deras största hinder är kompetensförsörjning och matchning. Men det är en angenäm politisk utmaning.

Det Sveriges närings- och innovationsminister vill se framöver är främst fler finansieringsmöjligheter för företag. Här är inte bara staten en viktig aktör, de privata bankerna är minst lika viktiga. Mikael Damberg skulle även gärna se en ny kultur i svenskt näringsliv som ger småföretagare betalt för sin tid – vilket han tror skulle skapa betydligt fler jobb. Men framför allt understryker ministern vikten av trygghet.
– Vi måste skapa en trygghet. Den tryggheten är både ekonomisk, utvecklingsdriven – genom exempelvis digitalisering och robotisering –  samt klimatanpassad. Det är goda tider nu – men det kommer sämre tider snart.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015