ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

City ska förändras med små steg

3 juli 2013

Fredrik_Mats_TomasUnder onsdagen den 3 juli ställdes frågan om vad som händer med Stockholm city på Fastighetsbranschens mötesplats i Almedalen. Svaret bestod bland annat av öppnade innergårdar och mindre fyrkantighet.

 

Dessutom besvarades frågan om hur förbättringen ska gå till: den ska ske i små steg.

När en stor förändring ska ske i Stockholm är det många som har synpunkter. Vetskapen kan göra att de som tar beslut eller ska investera väljer att avvakta. Därför var panelen, som bestod av Vasakronans Fredrik Wirdenius, AMF Fastigheters Mats Hederos och oppositionsborgarrådet Tomas Rudin, enig om att det är klokt att tona ner de spektakulära greppen och istället satsa på småskaliga insatser för att bevara citys attraktivitet.

– Man behöver inte göra allt i den stora skalan. Ett bra exempel är Union Square i New York där man började med att ställa ut stolar. I nästa steg målade folk gatan och med små medel skapades en attraktiv och populär plats. Så borde vi tänka även i Stockholms city, säger Mats Hederos som är vd på AMF Fastigheter.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) håller med och hämtar bland annat sin inspiration från Londons via biltullar numera ganska bilfria inre stadskärna.

– Där finns en spontanitet som jag saknar i Stockholm. Jag tror att vi politiker måste bli mindre fyrkantiga, och gör man många småskaliga saker är det lättare att ta beslut i det enskilda fallet.

Tomas Rudin skulle gärna öppna upp centralt belägna innergårdar för att göra city till ett ”vardagsrum” för stockholmarna och berömmer AMF Fastigheter för att man satsade på handelsplatsen Mood i en del av city som var relativt folktom och otrivsam.

Fredrik Wirdenius, som är vd på Vasakronan, har förhoppningen att city är så gott som fritt från privatbilisim 2030 och menar att det vore farligt att satsa på en handel som man måste ha bil för att nå.

– Vi ska inte inspireras av platser som Dubai, utan satsa på att göra det som är unikt i Stockholms city ännu mer unikt.

När det gäller fastighetsföretagens roll i processen menar han att det gäller att få fram att de är viktiga verktyg när det gäller att förverkliga stadens Vision 2030.

– Den stora frågan är hur vi kan få genomförandekraft och knyta ihop helheten. I den här frågan sitter planmonopolet och kapitalet i samma båt.

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015