ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Bli bättre på att kommunicera jämställdhetsarbetet

1 juli 2015

Vad krävs för att uppnå jämställd representationi våra bolag? Det var temat för ett av dagens pass på Business Arena Almedalen. Som moderator Jeanette Saveros, vd på Hifab uttryckte det: ett ämne man önskade att man inte skulle behöva prata så mycket om.

FullSizeRender (20)
Jeanette Saveros, vd Hifab, Amanda Lundeteg, vd, AllBright, Emma Jonsteg, vd, Utopia Arkitekter, Ulf Nyqvist,vd Botkyrkabyggen, P G Persson, vd, Platzer Fastigheter

I dagens takt kommer man inte att få uppleva en jämställd karriär om man är 17 år eller äldre. Det visar den senaste AllBright-rapporten, berättar stiftelsens vd Amanda Lundeteg.

Enligt Ulf Nyqvist, ordförande i Fastigo och vd på Botkyrkabyggen måste man aktivt arbeta med frågorna.

”Det handlar om att sätta mål och tänka på hur man rekryterar, till exempel vid vem man väljer att anställa och hur man utformar annonserna. Det krävs att ledningen brinner för frågorna och tycker att det är viktigt”

Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter, uppmanar alla kvinnor att ta ett större personligt ansvar:

”Ofta är jag den enda kvinnan i gubbiga paneler. Då måste man försöka lite extra. Kvinnor tackar ofta nej till att medverka i paneler och hänvisar istället till sina manliga kollegor. Det handlar om personligt ansvar. Tänk inte efter, säg bara ja och kör! Vad är det värsta som kan hända?”

Amanda Lundeteg uppmanar alla företag att rikta blickarna inåt och granska sig själva.

”Även i valberedningarna är jämställdheten urusel. De tenderar att lägga ansvaret på ägarna, som i sin tur lägger över ansvaret på någon annan. Man tenderar skjuta ansvaret ifrån sig. Jag skulle önska att man riktar blickarna inåt och granskar sig själva”

Vad gäller bolag som jobbar strategiskt med jämställdhetsfrågor är det viktigt att kommunicera detta utåt då detta kan trigga andra bolag att prioritera frågan. Amanda Lundeteg berättar om reaktionerna från AllBright-rapporten:

Bolagen på vita listan borde bli bättre på att kommunicera deras jämställdhetsarbete. Bolagen på gråa listan är bäst på det. Bolagen på svarta listan ringer och skäller och vill att vi ska ta bort dem från listan. Det tar jag som ett kvitto på att vi skapar förändring”

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev