ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Almedalen: Botkyrka kommun satsar på interkulturell strategi

2 juli 2012

Under ett seminarium i Almedalen talade Botkyrkas Katarina Berggren om att man slopar begreppet mångfald och istället jobbar med interkulturella strategier.

Katarina Berggren, kommunstyrelseordförande i Botkyrka presenterar kommunen som Sveriges interkulturella kommun. Hela 53 procent av invånarna har rötter utanför Sverige och det talas 100 språk här. De flesta av ungdomarna behärskar minst tre språk, berättar hon.

I korthet handlar strategin om att undvika segregation genom att underlätta och främja att invånare från olika grupper möts i det offentliga. Den handlar också om att identifiera och betona gemensamma värderingar och uppmuntran att uppfylla gemensamma mål i kommunen.

Det som lyfter frågan över mångfald – som blivit ett slitet begrepp – är att de mänskliga rättigheterna blir ett övergripande mål som ska implementeras i alla andra delar av samhället.

– I praktiken handlar det till exempel om hur läraren beter sig i klassrummet. Att frågorna om integration finns med i samhällsplanering, kultur, idrott, i äldreomsorgen med mer, säger Helena Rojas, utvecklingschef, Botkyrka kommun.

– Det viktigaste är att det finns ett politiskt initiativ och gärna ett partiöverskridande arbete. Annars blir det personberoende och när den personen försvinner avstannar arbetet, säger Katarina Berggren.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev