ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Almedalen: Bostadsministern ska sätta rätt pris på miljö

4 juli 2012

Bostadsminister Stefan Attefall deltog i en paneldebatt om hållbart byggande anordnad av Miljömärkning Sverige under onsdagen i Almedalen. Bland annat berättade han att regeringen ska se till att vi har spelregler som sätter rätt pris på miljö. 

Hur ser du som bostadsminister på din roll för att snabba på utvecklingen med miljömärkta bostäder?

– Jag tycker att det är intressant att se de olika initiativen för att försöka utveckla byggandet och boendet ur miljösynpunkt. Jag var med och invigde det första Svanenmärkta huset i Norden, i Västertorp. Jag tror mycket på att man lär sig att tänka i varje steg på ett miljövänligt, energieffektivt sätt. Ett exempel från ett bygge jag besökte var när de insåg att byggbarackerna stod och drog el och kopplade på fjärrvärme istället. När man börjar jobba med nya verktyg tvingar man in miljötänkandet i konstruktionen.

Hur väl har du lyckats få in detta med hållbart byggande i regeringen?

– Vad regeringen och politiken ska göra är att se till att vi har spelregler som sätter rätt pris på miljö, det vill säga vi har en koldioxidbeskattning som är den högsta i världen, vi har också vissa minimiregler, det vill säga byggnormer. Sen får man titta över de här gränserna, men det viktiga är också att man får med sig aktörerna att få dem att utveckla sina metoder. En del av problematiken när vi talar om bostäder är uppvärmningen, det är minst lika viktigt som prestandan på själva bygget då vet vi att ungefär 7 procent av de klimatpåverkande utsläppen kommer från bostadssektorn, men vi förbrukar 33 procent av energin. Så vi måste ju rikta in insatserna där de verkligen påverkar miljön på bästa sätt.

 

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev