ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Almedalen: Bostäder, tillväxt och doften i ett trapphus

6 juli 2012

Bostadspolitikens betydelse för svensk ekonomi och ökad tillväxt är en stor fråga. Hyresgästföreningen bjöd in till ett seminarium på torsdagen för att diskutera just detta i Almedalen.

Barbro Engman, förbundsordförande, Hyresgästföreningen tror att ett skifte i synen på hyresrätten är på väg, men missar inte chansen att känga till regeringens bostadspolitik.

– Jag kan notera att Fredrik Reinfeldt sagt att man ska stärka hyresrätten, nu väntar vi bara på den stärkande medicinen. Jag tror att man kommer att börja tala om detta mer och mer. Arbetsgivare får svårare att rekrytera när folk inte har någonstans att bo, därmed hotar bostadsbristen både arbetslinje och tillväxt, säger hon.

Stockholmsbörsen vd Jens Henriksson får frågan om synen på boende påverkas när den ekonomiska politiken förändras.

– Ja, om det blir svårare att låna är det klart att det blir svårare att köpa bostadsrätt. Det man ska vara uppmärksam på är om förstahandsköpare har svårt eller lätt att komma in på bostadsmarknaden. Om inte förstagångsköparen kommer in så kan inte heller andragångsköparen sälja för att flytta och där stannar hela kedjan, säger han.

Jens Henriksson anser att hyresrätten är ett alternativ till att köpa en bostadsrätt. Han pekar på fördelar som möjligheten att röra sig fritt och inte vara bunden till stora lån.

– Varför går folk in i bostadsrätter? Många tänker att de kan tjäna pengar på detta och historiskt har det varit så. Mycket av forskningen pekar på att bostadsrätten är högt värderad. Om man vill spekulera i bostäders värdeökning kan man lika gärna ge sig in på börsen och satsa pengar i ett bostadsbolag och istället bo i en hyresrätt. Ett annat skäl till att många väljer bostadsrätt framför hyresrätt är att det luktar bättre i trappuppgången i en bostadsrättsförening. Ägandet kanaliserar viljan att göra något åt sitt boende. En fråga är hur man kan se till att brukarna i hyresrätter får ett trapphus som luktar lika gott, säger han.

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Vi byter namn

Vi byter namn

Nyheter inför september

Nyheter inför september

Testimonials

”Jag vill verkligen rikta ett tack till Fastighetsnytt för ett bra och spännande arrangemang som lockar så många besökare och intressanta talare”
- Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Utbildningsdepartementet
”Business Arena är ett otroligt effektivt sätt att träffa dem man behöver träffa. Under två dagar här har man gjort väldigt mycket av det kontaktskapandet man behöver för den vardagliga verksamheten ”
- Annica Carlsson, Equator Stockholm AB
”Business Arena är ett av de bästa tillfällena på året som man får träffa alla människor som jobbar i branschen. Alla är samlade på en och samma plats ”
- Mark Humphreys, Tengbom
”Sverige behöver Business Arena”
- Business Arena Umeå-delegat, 2015

Nyhetsbrev