ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Avvaktande centralbanker och långsam världsekonomi

19 december 2016

annika-wallenskog_ny 

Förutom den amerikanska centralbankens räntehöjningar kan vi förvänta oss oförändrad inriktning hos de europeiska centralbankerna och tröga BNP-siffror i världen under 2017. Långräntornas och oljeprisets ökningar kan dock vara en ljusning. Det tror Annika Wallenskog som är chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL. På Business Arena Umeå håller hon ett föredrag om makroekonomi.


Många länder har ännu inte kommit tillbaka till BNP-nivåerna de hade innan finanskrisen och många av de snabbväxande, så kallade BRIC-länderna har haft en långsammare utveckling under den senaste tiden. Detta leder till en långsam utveckling av världens ekonomi enligt Annika Wallenskog.

– Min bedömning är att världsekonomin kommer att utvecklas relativt långsamt under 2017.

Det har som bekant varit ett turbulent år och att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet kan påverka världsekonomin menar Annika Wallenskog.

– Vi räknar med en exportvägd ökning av BNP på mindre än 2 procent. Mycket beror naturligtvis på vad som händer i USA. Får Trump igenom sina handelshinder kan det bli ännu lägre.

Även Sveriges BNP-ökning lär sakta ner enligt Annika Wallenskog.

– Även i Sverige kommer den ganska snabba ökning vi haft av tillväxten att gå in i en lägre tillväxttakt än vi har haft de senaste åren. Vi räknar med en ökning av svensk BNP på knappt 2,5 procent under 2017.

De europeiska centralbankerna lär avvakta 

Centralbanksräntorna går också trögt. Det är många centralbanker som satt sig själva i en svår sits genom att ”dopa” marknaden med obligationsköp. Marknaden har nu vant sig vid dopingen och behöver den för att fungera. Detta innebär att centralbankerna har svårt att sluta köpa obligationer, vilket är en förutsättning för att centralbankerna återigen ska börja höja räntan.

– Många centralbanker har försatt sig i en situation som de nu inte kommer ur, med både extremlåga räntor och stora program med kvantitativa lättnader. Nu har ju FED höjt räntan och aviserar fler höjningar. Men i Sverige har vi en situation med negativ ränta trots högkonjunktur. Problemet är att tillväxten beräknas vika av något framöver, det talar för att man måste ligga kvar ytterligare ett tag.

Samtidigt är långräntorna i världen på väg upp. Detta beror bland annat på Trumps löften om stora infrastruktursatsningar och dessutom ser vi stigande oljepriser. Detta kan ge inflatoriska effekter enligt Annika Wallenskog. Trots detta tror hon på avvaktande europeiska centralbanker.

– Jag tror att vi kommer att se en situation där de europeiska centralbankerna ligger kvar och passar på varandra och avvaktar i det längsta innan de vågar höja.

Annika Wallenskog kommer att utveckla sina resonemang på Business Arena Umeå. Hon håller ett föredrag om trenderna inom makroekonomi under seminarium 1. Punkten har rubriken: Vad händer på makrofronten?

 

Flödet

Nyheter från business arena

  • Filtrera flödet Visa:
  • Nyheter
  • Twitter
  • Allt

På väg upp i år?

Testimonials

”Det bästa med Business Arena är att man får inspireras, lära känna massa nya människor och också träffa kompisar från förr.”
- Alexandra Laurén, vd, Bonava
”Ett tillfälle för mycket spontana möten och att mötas mellan fastighetsbolag, politiken och konsulter. ”
- Johanna Hessius, CEO & Head of Advisory Sweden, Newsec
”Det bästa med Business Arena är det personliga mötet, med både befintliga och potentiella kunder. ”
- Christian Fjordskär, försäljningschef, Värderingsdata AB
”Business Arena står för kunskap, nätverk och gemenskap. Med tanke på de stora utmaningarna som samhället i stort står för och branschen i synnerhet, så bör vi hjälpas åt att ta ansvar för samhällsbyggandet.”
- Annika Selin, vd, Forsen

Nyhetsbrev